Παρακαλώ κάποιον να μου υποδείξει ένα συνέδριο όπου το 10% (άντε 5%) των paper είναι "επαναστατικά". Να βγεί ένα (1) και αυτό μετά απο χρόνια!. Δυστηχώς ή ευτυχώς έτσι είναι τα συνέδρια έτσι έιναι τα περιοδικά και σε επέκταση έτσι είναι και τα διδακτορικά.
Βαγγέλη δε νομίζεις όμως ότι έτσι δίνουμε ένα λανθασμένο σύνθημα της μορφής: «Δεν πειράζει αν τα διδακτορικά σας δεν περιέχουν κάτι ουσιαστικό. Έτσι κι αλλιώς ούτε τα άλλα διδακτορικά λένε κάτι καλύτερο»
Φοβάμαι ότι έτσι ενθαρρύνουμε ανθρώπους να κάνουν διδακτορικά που δεν έχουν σα στόχο την προσφορά στην επιστήμη ή την παιδεία, αλλά το προσωπικό όφελος του διδάκτορα.
Θα αναφέρω ένα περιστατικό που μου έκανε εντύπωση στο συνέδριο της Πάτρας:
Κοπέλα παρουσιάζει εργασία στα πλαίσια του διδακτορικού της. Το αντικείμενο είχε να κάνει (στο περίπου) με το τι λέξεις πρέπει να χρησιμοποιεί ένας δάσκαλος έτσι ώστε να αποτυπώνεται καλύτερα στο μαθητή το νόημα. Έλεγε πχ ότι κάποιες λέξεις είναι πιο ισχυρές και συστήνεται να χρησιμοποιούνται πολλές τέτοιες στην παράδοση του μαθήματος… ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Χαζομάρες δηλαδή.
Σε κάποια φάση ένας άλλος «διδακτορικός» σηκώνεται και πάει να την φωτογραφίσει. Η κοπέλα τον βλέπει, σταματάει για λίγο την ομιλία της και γυρίζει το κεφάλι της προς το φακό για να ποζάρει. Αφού χάρισε ένα χαμόγελο και άστραψε το φλας, γύρισε το κεφάλι ευθεία και συνέχισε την ομιλία της. Πρέπει να τραβήχτηκαν κάνα δυο φωτογραφίες ακόμα με τον ίδιο τρόπο.
Μετά το τέλος ο «διδακτορικός» έκανε ένα ιδιαίτερα κολακευτικό σχόλιο για την εργασία ανταποδίδοντας το σχόλιο που του είχε κάνει η κοπέλα πριν από λίγο στην δική του παρουσίαση.
Μόνοι τους τα έλεγαν, μόνοι τους συμφωνούσαν, μόνοι τους αλληλοθαυμάζονταν.
Σε όλη αυτή την ιστορία δε μας ενοχλεί τίποτα; Είμαι ο μόνος που αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ πέρα;
Προτείνω να συγκεντρώσουμε όλες τις αλλαγές να δούμε τι χώρο πιάνουν καιν ακάνουεμ μαι διερεύνηση των προθέσεων του Υπουργείο για την κάλυψη του κόστους.
Εδώ γιατί αισθάνομαι ότι το έχω ξαναδεί το έργο; Την τελευταία φορά από όσο ξέρω οι ασάφειες μαζεύτηκαν και εστάλησαν. Κάπου μεταξύ ΠΙ και συγγραφικής ομάδας το πράγμα κόλλησε.
Τι θα αλλάξει αυτή τη φορά; Ως ένας από αυτούς που είχαν καταβάλει κάποιο κόπο εκείνη τη φορά, νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να κάνω αυτή την ερώτηση.