Φανταστείτε να ήταν στην ύλη
μόνο τα κεφάλαια 1-4 και λίγο το 5. Φυσικά μιλάμε και για αναδρομή μέσα. Η αναδρομή δεν είναι κάτι το τρομερό. Ούτε νομίζω ότι είναι έξω από τα όρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αναδρομή = Μαθηματική επαγωγή, αφού τα παιδιά κάνουν στο λύκειο το ένα μπορούν να κάνουν και το άλλο. Προσέξτε, δεν λέω να υλοποιήσουν τα παιδιά την αναδρομή, αλλά να μάθουν να διατυπώνουν ένα πρόβλημα με τη χρήση της αναδρομής σε ψευδογλώσσα, για παράδειγμα η δυαδική αναζήτηση, οι πύργοι του Ανόι, η quicksort, οι αριθμοί fibonacci, το παραγοντικό, είναι προβλήματα που μπορούν να διατυπωθούν αναδρομικά πολύ πιο εύκολα από ότι με τον κλασικό τρόπο.
Αν έχετε ενδοιασμούς δείτε τον αλγόριθμο της δυαδικής αναζήτησης στο βιβλίο και αυτόν στο τετράδιο μαθητή. Ποιος είναι πιο απλός και δηλωτικός? (Φυσικά είναι και οι 2 λάθος αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία

)
Σχετικά με τον συναρτησιακό το έλεγα μεταξύ σοβαρού και αστείου. Το μόνο σωστό που είπε ο νέος αυτός συνάδελφος ήταν ότι πρέπει οπωσδήποτε να βγουν οι διαδικασίες και να μείνουμε μόνο με συναρτήσεις. Οι διαδικασίες αυτή τη στιγμή δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο μάθημα, παρά μόνο επιπλέον άγχος στους μαθητές και πολλές ασάφειες για τους καθηγητές.
Τέλος σχετικά με την ημερίδα, ας μην ξεχνάμε ότι ήταν μια απλή ημερίδα και όχι ένα επιστημονικό συνέδριο. Οπότε δεν ήταν απαραίτητο για κάθε έναν που παρουσίαζε κάτι να το τεκμηριώνει κιόλας. Ο κάθε ένας από τους ομιλητές εξέφρασε κάποιες ιδέες-προβληματισμούς τεκμηριωμένες ή μη. Αυτό που εμένα μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση ήταν η οργάνωση των ομιλιών. Δηλαδή
Δεν είναι δυνατόν το προεδρείο να παίζει διακοσμητικό ρόλο. Δεν μπορεί να κουνάς το κεφάλι σου όταν κάποιος που έπρεπε να μιλήσει 15 λεπτά μιλάει για μισή ώρα και μετά να λες στους επόμενους να συντομεύουν!!!
Αλήθεια, εγώ είδα διαφορετικά ονόματα να προεδρεύουν σε κάθε session στο πρόγραμμα. Που ήταν όλοι αυτοί?
Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει η δυνατότητα για αντιλόγο και για ερωτήσεις. Γιατί άραγε μαζευτήκαμε τόσοι πολλοί? Για να ακούσουμε μόνο τους ομιλητές? Θα έπρεπε να γίνει συζήτηση και να ακουστεί και η άλλη πλευρά.
Σχετικά τώρα με τις παρανοήσεις και τις ασάφειες νομίζω πως το καλύτερο θα ήταν να καταλήξουμε όλοι σε κάποιες κοινές διορθώσεις είτε μέσα από το στέκι είτε μέσα από κάποια 2η ημερίδα (μόνο για τα θέματα αυτά) και να τα στείλουμε στο ΠΙ με καμιά 500 υπογραφές καθηγητών και όλων των σχολικών συμβούλων να δούμε τι θα γίνει.
Τον Απρίλιο είναι το συνέδριο της διδακτικής, μάλιστα βολεύει πολύ γιατί γίνεται το ΠΣΚ της 2ης εβδομάδας των διακοπών, οπότε δεν θα έχουμε σχολείο. Θα μπορούσε να γίνει εκεί μια συνεδρία, μια κουβέντα σχετικά με το θέμα των διορθώσεων του βιβλίου και να καταλήξουμε σε διορθώσεις που θα είναι όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένες.