Επειδή η κουβέντα εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε, θα ήθελα να θυμίσω κάποια πράγματα. Παραθέτω ένα παλιότερο μήνυμά μου - και μερικά άλλα ακόμα - ώστε να τονίσω ότι κουβέντες για τις ασάφειες, και ιδέες για το τι θα έπρεπε να γίνει με αυτές, προφανώς δεν παρουσιάζονται πρώτη φορά τώρα, δηλαδή μετά την ημερίδα!
Ίσως τελικά να πρέπει να συγκεντρώσουμε όλα τα γκρίζα σημεία, να τα καταγράψουμε επίσημα, και να τα ανεβάσουμε υπό τον τίτλο: "Έκκληση προς επίδοξους θεματοδότες: Σημεία που δεν πρέπει να συμπεριληφθούν σε θέματα εξετάσεων" και με υπογραφή: Τα Μέλη του Στεκιού των Πληροφορικών - Επίσημο forum της ΠΕΚΑΠ.
Δεν το λέω για πλάκα! 
Ο Σπύρος είχε πει από τότε πως ίσως θα μπορούσε να γίνει στα πλαίσια της ημερίδας:
Νίκο στην ημερίδα της ΕΠΥ (https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=2416.0)!!!
29.01.2010
ΣΔ
Ο Παναγιώτης συμφωνούσε:
Συμφωνώ και εγώ με αυτό. Έχουν συζητηθεί τόσα θέματα εδώ και έχουν εκφραστεί τόσες σωστές απόψεις που δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Και όχι μόνο για γκρίζα σημεία.
Για παράδειγμα: ψάξτε για ταξινόμηση φυσαλίδας vs ταξινόμηση ευθείας επιλογής. Μπορεί να γραφτεί βιβλίο με τα όσα έχουν ειπωθεί εδω.
Ίσως πρέπει να οργανωθούμε.
Και ο Γιώργος είχε τονίσει ότι:
Παλαιότερα είχε φτιαχτεί μια ομάδα για διορθώσεις του βιβλίου η οποία θα έστελνε στους συγγραφείς τα ασαφή και λανθασμένα βιβλία. Η ομάδα κουράστηκε αρκετά και παρέδωσε τελικά πολλά και σημαντικά πράγματα αλλά οι σοβαρότερες διορθώσεις που μαζεύτηκαν (πχ στα αλγοριθμικά κριτήρια) δεν έγιναν ποτέ. Μόνο κάτι τυπογραφικά διορθώθηκαν.
Δεν ξέρω αν ο Άλκης τα έχει κάπου μαζεμένα ακόμα. Ίσως θα ήταν καλά να τα ποστάραμε.
Μετά όμως από όλα αυτά δεν έγινε τίποτα!!!
Όλα αυτά που προτείνονται τώρα για συζήτηση πάνω στις ασάφειες μέσα από ειδικά threads κλπ, θα μπορούσε να είχαν ξεκινήσει από τότε ώστε να πάμε στην ημερίδα περισσότερο έτοιμοι!
Όταν πλησίαζε η ημερομηνία για την ημερίδα, είπαμε πως αφού τα μέλη του Στεκιού δεν φαινόταν να ενεργοποιούνται προς αυτή τη κατεύθυνση, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε έλλειψης ενδιαφέροντος, είτε επειδή θεωρούσαν πως δεν χρειάζεται πια, είτε επειδή δεν έβλεπαν την ημερίδα με καλό μάτι, είτε δεν είχαν καλές σχέσεις με αυτούς που φαινόταν να προωθούν την ιδέα της ημερίδας, είτε .... είτε για οποιοδήποτε λόγο τέλος πάντων, αλλά και επειδή θεωρήσαμε πως οι συνάδελφοι που θα έρχονταν θα ήθελαν να ακούσουν σχετικά θέματα, για αυτό στήθηκαν οι παρουσιάσεις για τις ασάφειες και τις παρανοήσεις.
Και όντως, εγώ από αυτά που διαβάζω παραπάνω, και από αυτά που μου μεταφέρθηκαν προφορικά, κατάλαβα πως οι σχετικές παρουσιάσεις χρειάζονταν, άρεσαν, και βοήθησαν. Επιπλέον, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, κανένας άλλος δεν επιχείρησε να αξιοποιήσει την ημερίδα κάνοντας άλλη σχετική εισήγηση.
Προφανώς κουβέντες για τις ασάφειες υπήρχαν και πριν την ημερίδα... Εκτός από την παρουσίαση του Παναγιώτη, και την παλιότερη προσπάθεια (το αποτέλεσμα της οποίας μόλις τώρα εγώ τουλάχιστον βλέπω αναρτημένο ενώ θα έπρεπε να είναι μόνιμο), για όλα αυτά τα θέματα γίνονται συνεχώς συζητήσεις μέσα στο Στέκι και συνεχώς βγαίνουν νέα. Όμως το Στέκι δεν αποτελεί, όπως αναφέρθηκε το κέντρο του κόσμου!!! Δυστυχώς πολλοί λίγοι συνάδελφοι το αξιοποιούν. Ας μη θεωρούμε ότι όλα αυτά για τις ασάφειες και τις παρανοήσεις είναι δεδομένα, τα γνωρίζουν, ή τα έχουν σκεφτεί. Ακόμα κι εγώ ούτε ένα χρόνο δεν έχω κλείσει από τότε που ξεκίνησα με το Στέκι. Και μάλιστα κατά σύμπτωση το πρώτο μου μήνυμα αφορούσε τη λειτουργία της Για και έθιγε ακριβώς και το σημείο με την ασάφεια με το μηδενικό βήμα.
Γιατί λοιπόν δεν θα έπρεπε να γίνει σχετική παρουσίαση στην ημερίδα; Αν ήταν περιττό, και αν ήταν όλα προφανή, τότε γιατί λέμε να ξεκινήσουμε τώρα να ξανασυζητάμε για τις ασάφειες;
Τώρα, η παρουσίαση προφανώς δεν θα ήταν δυνατό να περιλαμβάνει όλες τις δυνατές απόψεις (αν και έγινε αρκετή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση κι ας μην εκτιμήθηκε) γιατί:
- οι διαφάνειες θα ήταν οι διπλές από όσες ήδη παρουσιάστηκαν!
- δεν έπαιζε το ρόλο επίσημου οδηγού για το πώς πρέπει να γίνεται το μάθημα αλλά ήθελε να προβληματίσει πάνω σε κάποια σημεία.
- δεν είναι κολάσιμο να διατυπώνονται προτάσεις από συγκεκριμένα άτομα όταν βγαίνουν και τις κάνουν επώνυμα. Ακόμα κι αν περιέχονται λάθη ή/και παραλήψεις. Πάντα υπάρχει περιθώριο να γίνονται καλοπροαίρετες κριτικές που να οδηγούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάντα υπάρχει και η λύση των αντιπαρουσιάσεων - εισηγήσεων που θα αντικρούουν την προηγούμενη, κοκ.
Για το ότι οι διαφάνειες ήταν πολλές, εντάξει σύμφωνοι αυτό δεν άρεσε σε κανέναν, ίσως όμως ήταν αναγκαίο κακό. Ίσως θα μπορούσε να είχε σπάσει σε περισσότερες παρουσιάσεις (1ο μέρος, 2ο μέρος, κλπ) και να κάνουν διαφορετικά άτομα παρέλαση πάνω στο βήμα οπότε έτσι όλα θα ήταν ΟΚ! Σκεφτείτε όμως ότι οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν σε σχέση με την πληρότητα της παρουσίασης έρχονται σε αντίθεση με αυτές που κάνουν λόγο για τη χρονική διάρκειά της!!!
Σε σχέση με τις προτάσεις για έναρξη διαβούλευσης, η γνώμη μου είναι πως δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν νέες κουβέντες από την αρχή. Ας εντοπιστούν και ας ομαδοποιηθούν σε ένα σημείο όλα τα σχετικά threads που ήδη υπάρχουν στο Στέκι, και αν πρέπει μετά πάνω σε αυτά να σχολιαστεί κάτι περισσότερο... ας γίνει! Έστω και κατόπιν εορτής, φαίνεται ότι η ημερίδα είχε το θετικό αποτέλεσμα ως προς την κινητοποίηση των μελών του Στεκιού.

Με όλα τα παραπάνω δεν θεωρώ πως έχω εκφράσει όλους τους προβληματισμούς μου και όλα όσα θα ήθελα να παρατηρήσω, αλλά διακόπτω εδώ γιατί το μήνυμα βγαίνει μεγάλο...