Ρε παιδιά συγγνώμη αν φανώ γραφικός, αλλά η Python πιστεύω θα ήταν πολύ καλό να διδάσκεται στα πλαίσια του ΑΕΠΠ στο μέλλον. Ομοιάζει και με τη ΓΛΩΩΣΑ σε κάποιο βαθμό αν το σκεφτείτε, με τη διαφορά πως η ΓΛΩΣΣΑ δε στηρίζει classes. Αν δούμε από τον Άλκη κάνα θαύμα βέβαια, τύπου OO Γλώσσα, θα πάθω τη πλάκα μου!
Ξέρω ξέρω, κι εγώ σιχαίνομαι το identation αντί για brackets {} κι είμαι μάλιστα από τους τύπους που το το { το βάζουν σε ξεχωριστή γραμμή. Οκ; Λατρεύω τη Java. Ωραία κι η C# δε λέω, ναι, αλλά η Python είναι και open source και δωρεάν, με μορφή πολύ κοντά στη ΓΛΩΣΣΑ δοκιμασμένη στα ΕΠΑΛ ήδη. Με τη Python μπορούμε να διδάξουμε Classes και να δείξουμε κι αντικείμενα στη πράξη.
Αλλά θα μου πει κάποιος άλλος, ναι αλλά η Java είναι αυστηρή στις δηλώσεις της. Έχει και brackets, βοηθάει στο να μάθεις συντακτικά κι άλλες γλώσσες. Καλύτερα Java. Java λοιπόν ως αντιπρόταση. Και δε θα έχει άδικο, είναι πιο περίπλοκο να στήσεις περιβάλλον ανάπτυξης, αλλά νομίζω παρέχεται δωρεάν κάθε εργαλείο.
Κάποιος μίλησε για Pascal, φαντάζομαι να εννοεί τη Free Pascal που είναι κι Object Oriented.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως θέλει πολλή συζήτηση για το ποια γλώσσα ανταποκρίνεται καλύτερα στις τάσεις του μέλλοντος, μαζί με το υπό ποια φιλοσοφία θα διανέμεται ένας compiler ή interpreter στα παιδιά.
- Open source vs propriatary
Δωρεάν αδιαμφισβήτητα
Μοντέρνα γλώσσα
Γλώσσα με μέλλον
Διαδεδομένη γλώσσα
Και τέλος... κυρίως κατα πόσο υποστηρίζει τις έννοιες που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά. Ας πούμε. Javascript. Ένα noptepad++ κι ένας firefox κι είμαστε έτοιμοι. Αλλά ποιο είναι το πρόβλημα εδώ; Όταν το παιδί θα ορίζει νέα attributes ad-hoc
σε μία class σε ένα prototype και κάνει override μεθόδους για τη πλάκα του και σπαγγετάρει όλο το πρόγραμμα γιατί μπορεί και γιατί ποτέ δεν αναγκάστηκε από την ίδια τη γλώσσα να μάθει να μοντελοποιεί σωστά, θα είναι αργά. Μάλιστα αστειεύομαι πολλές φορές πως η Javascript είναι το αντίθετο της Java, με το πόσο χαλαρά είναι τα πράγματα στη πρώτη.
Πολλές φορές χαίρομαι που ξεκίνησα το προγραμματισμό λάθος, με qbasic και goto (μη φωνάζετε, το 1995 δεν είχαμε internet ούτε βιβλιογραφία. Στο Γυμνάσιο ψαχνόμουν μονάχος εντάξει; Την έκανα την αμαρτία ναι! Και το μετάνιωσα.

) προχώρησα σε Visual Basic, μαθαίνοντας γιατί όχι GOTO με το δύσσκολο τρόπο, ανακάλυψα τη Pascal (τη λάτρεψα) και κατόπιν έμαθα Java. Ίδρωσα. Με τη Java ίδρωσα. Κατόπιν είπα να πλησιάσω τη C και τη C++ κατάλαβα τι συμβαίνει με τους pointers, όλα μόνος δυστυχώς, και μετά τσουπ, μια εικονοκλαστική Python δίχως brackets. Δε με χαλάει τίποτα. Αν είναι να διδάξω όμως πρώτη γλώσσα προγραμματισμού σε παιδί, κι έιχα να διαλέξω μία object oriented, θα διάλεγα είτε Python, είτε Java και για Λύκεια, τείνω προς τη Python.