Δεν πρόκειται να προβώ με παραθέσεις αναρτήσεων, το πνεύμα μου δεν είναι αντιπαράθεσης ούτε τρέφομαι από αυτή, οπότε και θα αναφερθώ γενικά.
Όσο αφορά στην επίμαχη ανάρτησή ανάφερα 2 πραγματικότητες και εξηγώ:
1. Με την αύξηση της ύλης σε όλα τα μαθήματα, οι υποστηρικτικές ώρες συνολικά ανέβηκαν με αποτέλεσμα της αύξηση του κόστους. Είναι μία δικαιολογημένη πραγματικότητα χωρίς να σημαίνει ότι είναι αιτιολογημένη αφού ανεβαίνουν σημαντικά και οι ώρες διδασκαλίας στο σχολείο.
2. Το νούμερο του κόστους είναι ΜΟ συνοικιακού φροντιστηρίου Αν. Προαστίων με αντίστοιχου Β. Προαστίων και περιλαμβάνει το πιο τυπικό πακέτο που κάνει ένας μαθητής που έχει την οικονομική δυνατότητα (όλη η Β' Τάξη + Καλοκαιρινή Προετοιμασία Γ' Τάξης + Γ' Τάξη + μερικές δεκάδες ώρες όχι πολλές όμως βοηθητικά ιδιαίτερα μαθήματα προς το τέλος της προετοιμασίας). Ρωτήστε έναν γονέα μεσαίας τάξης να υπολογίσει πόσο του στοίχισε η προετοιμασία.
3. Οι μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και είναι πάρα πολλοί αποθέτουν τις ελπίδες τους στη βοήθεια που παίρνουν από το διττό ρόλο του σχολείου (αφού μέσα στους άλλους στόχους του είναι και η προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις) και στην προσπάθεια που καταβάλουν μόνοι τους. Γεγονός είναι δε ότι πολλοί μαθητές κυρίως από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα δε δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις πρόχειρα παραθέτω:
https://www.newsbeast.gr/greece/ekpaideusi/arthro/636063/to-80-ton-mathiton-lukeiou-se-frodistiriahttps://www.kathimerini.gr/863447/article/epikairothta/ellada/giati-oi-ma8htes-strefontai-sto-frontisthrio4.Όταν σχεδιάζεται ΠΣ και αλλαγές που αφορούν σε ευαίσθητα θέματα παιδείας αλλά και πανελλαδικών εξετάσεων (αφού έχουμε συνηθίσει κάθε αλλαγή να ξεκινάει από το ρετιρέ της εκπαίδευσης) σε όλα τα μαθήματα που επηρεάζουν 90000 μαθητές το χρόνο και τις οικογένειές τους, καλό είναι να αξιολογούνται εκτός από τα επιστημονικά, τα παιδαγωγικά και τα κοινωνικά αποτελέσματα όλης της προσπάθειας.
5. Η σειρά αποφάσεων και μέτρων φοβάμαι ότι θέλει επανεξέταση. Είναι προτιμότερο να βάζουμε κάποιους συγκεκριμένους στόχους και στη συνέχεια να βρίσκουμε τους τρόπους να τους υλοποιήσουμε (και να ελέγχουμε με ανατροφοδότηση τα αποτελέσματα) αντίθετα πολλές φορές δοκιμάζουμε πράγματα και μετά μελετάμε "για κάτσε τώρα να δούμε τι πετύχαμε με αυτό που κάναμε".
6. Το σχολείο καλό είναι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στο μέρος της γενικής παιδείας και μόρφωσης αλλά και σε αυτό της προετοιμασίας (αλλιώς δημιουργούμε μαθητές 3 ταχυτήτων δυστυχώς ανάλογα και των οικονομικών τους δυνατοτήτων).
7. Ο ρόλος του φροντιστηρίου είναι βεβαίως υπαρκτός, αποδεκτός, αναφέρατε πολλούς λόγους συμφωνώ με τους περισσότερους δε θα τους επαναλάβω.
Για το επιστημονικό μέρος του μαθήματος τώρα:
Οι γλώσσες που παίζουν να αντικαταστήσουν ενδεχομένως τη ΓΛΩΣΣΑ γιατί κακά τα ψέμματα η γλώσσα θα είναι το εργαλείο ενός πραγματικά νέου ΠΣ και που έχουν κατά καιρούς ακουστεί είναι C, Python, Java.
Η επιλογή της Python @evry για το ΕΠΑΛ δεν έχει βρει δυστυχώς κοινή αποδοχή από την ευρεία εκπαιδευτική κοινότητα.
Η δική μου άποψη είναι γνωστή, θα την αναφέρω απλά και σύντομα: "μετά από 3 χρόνια δοκιμής και έχοντας σε ΕΠΑΛ περίπου 20 έτη διδασκαλίας νομίζω ότι αποτελεί τη καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει".
Επιγραμματικά έχει όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, απλότητα, αμεσότητα, υψηλή αισθητική, αφαιρετικότητα, το ισχυρό διδακτικό εργαλείο της αμεσότητας του διερμηνέα (βλ ΦΕ). Ειδικά δε στο εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων σε συνδυασμό με την υποστήριξη αναπτυγμάτων για physical computing έχει δώσει και τη δυνατότητας ανάπτυξης διαθεματικών ασκήσεων και κατασκευών.
Αυτό που ίσως φοβίζει για τη χρήση της στο ΓΕΛ είναι ότι δε θα μπορέσει ίσως να υποστηρίξει τη θεωρητική προσέγγιση της αλγοριθμικής διδασκαλίας. Αυτό βέβαια είναι κάτι που εύκολα καταρρίπτεται από την ευρεία χρήση της σε παγκόσμιο επίπεδο σε όλες της βαθμίδες εκπαίδευσης για entry level μαθήματα όχι μόνο αλγοριθμικής αλλά και εισαγωγής στην υπολογιστική σκέψη και επιστήμης των ΗΥ ρίξτε μια ματιά εδώ
https://www.cup.gr/book/isagong-stous-ypologistes-me-ti-glossa-python/Ως ένδειξη της χρήσης της γλώσσας python στο ΕΠΑΛ στο πλαίσιο εργαστηριακού διαθεματικού μαθήματος (προγραμματισμός + δίκτυα) θα σας παραπέμψω ενδεικτικά σε ένα από τα πολλά παρόμοια ΦΕ που κάνουμε στο σχολείο εδώ.
http://users.sch.gr/chatzipap/wp-content/uploads/2019/07/Φύλλο-Εργασίας-Δειγματικής-Διδασκαλίας_2019.pdfΒεβαίως ευπρόσδεκτη η ανατροφοδότηση εάν κάποιος συνάδελφος το δοκιμάσει στην τάξη (3-4 διδ ώρες)
Το τι υπάρχει στα σχέδια του ΙΕΠ για τη νέα ύλη και το μέλλον του μαθήματος ίσως ακουστεί αύριο εάν και συχνά οι επιστημονικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
Τέλος να αναφέρω και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι κάθε προσπάθεια για αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης δε πρέπει να φοβίζει αλλά να αποτελεί στόχο όλων εφόσον η βελτίωσή της αυξάνει την προστιθέμενη αξία του έμψυχου κεφαλαίου της χώρας.