Όποιος νομίζει ότι μπορεί να διδάξει ή να διδαχτεί με αξιώσεις το μάθημα της ΑΕΠΠ (Πληροφορικής, πλέον) σε ένα 2-ωρο την βδομάδα, μπορεί να το κάνει. Να είστε βέβαιοι, θα βρεθεί κάποιος που θα το κάνει 3-ωρο και κάποιος άλλος που θα το κάνει 4-ωρο ή και περισσότερο. Τα αποτελέσματα θα φανούν και η καλύτερη επιλογή θα κερδίσει έδαφος. Η πρόβλεψή μου είναι ότι ο ελκυστής του συστήματος είναι στις 4 ώρες τη βδομάδα - και με προετοιμασία από την Β' Λυκείου.
Καλά ναι. Αλλά όντως ας μη ζούμε σε παράλληλο σύμπαν. Πολύ λίγοι γονείς νοιάζονται για το ΑΕΠΠ από Β Λυκείου, μην αναφέρω πως παιδιά δεν είναι σίγουρα τι κατεύθυνση θα ακολουθήσουν, οπότε και δε ξέρουν αν το χρειαστούν. Συνδυάζοντας αυτά με τη κρίση και τη νοοτροπία που αναφέρει ως επιχειρήματα ο προλαλήσαντας, δε νομίζω να είναι πολλά τα παιδιά που θα προετοιμάσουν την ύλη από τη Β Λυκείου. Πιστεύω η αύξηση της ύλης δεν είναι τόσο τραγική που θα δώσει τέτοια βαρύτητα. Παράλληλα υπήρχαν πάντα παιδία που ήξεραν από Α Λυκείου πως θέλουν να δώσουν Πληροφορική. Προφανώς αν σε Φροντιστήριο γινόταν μαζί τους σοβαρή και καλή δουλειά, αυτό φαινόταν όταν έδιναν στη Γ Λυκείου. Αλλά είναι γενικά από την εμπειρία μου σπάνιο να βρεις Β Λυκείου παιδιά να πάνε για Πληροφορική φορντιστήριο. Είναι και το οικονομικό στη μέση όπως είπαμε.
Τα τελευταία μηνύματα τα βρίσκω αρκετά εντός θέματος. Δεν αφορούν τόσο τα φροντιστήρια, όσο τη
νέα ύλη και το αν είναι διδάξιμη σε ένα δίωρο σε φροντιστήριο, που προφανώς αυτό είναι αδύνατο, μιας κι αυξήθηκε η ύλη τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό. Θα διδάσκουμε
περισσότερο debug και την
ΕΠΙΛΕΞΕ που ξαναμπαίνει εντός ύλης. Ας μοιραστούμε γνώμες για το αν πρέπει να καταδεχόμαστε να το κάνουμε δίωρο, γιατί όχι; Είναι πιστεύω αν κι οριακά θεμιτό, παράλληλα με τη ροή πανω στη κουβέντα ακόμα κι αν φαίνεται πως εκτροχιάζει.
Νομίζω πως το μάθημα θα γίνει πολύ απαιτητικό. Το θέμα είναι πως η φουρτούνα είναι τα επερχόμενα θέματα. Το μεταβατικό στάδιο είναι πάντα τρομακτικό για τους εκπαιδευτικούς και συνάμα και για τα παιδιά, αλλά δε νομίζω πως το Υπουργείο θα κάνει άτσαλη μετάβαση. Αν μη τι άλλο, είχαμε και το φιάσκο του Β2 το 2018. Δε νομίζω να γίνει σύντομα άλλη γκάφα σε αυτό το μάθημα, για να είμαι ειλικρινής. Ελπίζω μόνο η νέα ύλη όσον αφορά τον αντικειμενοστραφή να διδαχθεί σε θεωρητικό επίπεδο. Αν πάνε να το κάνουν πρακτικό θέλει αλλαγή κι η Β Λυκείου ως μάθημα κατά τη γνώμη μου, με περισσότερες ώρες.