Τα παιδιά θα πάνε εκεί που έχουν πρόσβαση σε όλες τις σχολές πληροφορικής, δηλαδή στη θετική.
Όχι κατ' ανάγκη, ειδικά αν δεν θέλουν να περάσουν από σπόντα σε σχολή πληροφορικής. Στο σχολείο μου τα τελευταία χρόνια έχω καταφέρει να τραβήξω πολύ καλούς μαθητές με κλίση στην Πληροφορική από τη θετική, με πολύ καλά αποτελέσματα για τους ίδιους (ΕΚΠΑ, ΟΠΑ και σε πολύ καλές θέσεις).
Πέρα από αυτό για μένα δε γίνεται να μπεις σε τμήμα πληροφορικής χωρίς φυσική. πχ θέματα όπως η θεωρία πληροφορίας, τα σήματα και συστήματα (που αφορούν τηλεπικοινωνίες) σχετίζονται με τη φυσική. Επίσης έννοιες όπως η εντροπία της θερμοδυναμικής σχετίζεται με την εντροπία της θεωρίας πληροφορίας.
Τα κάνουν αυτά όμως στην κατεύθυνση; Αν δεν τα κάνουν τόσα χρόνια Φυσικής δεν είναι αρκετά;
Και στην τελική, αυτό που λένε για το μάθημα μας, οι κακόπιστοι, ότι θα τους τα μάθουμε σωστά στο Πανεπιστήμιο, γιατί να μην ισχύει και για τη Φυσική κατεύθυνσης;
Και για να έχεις πρόσβαση στους κβαντικούς υπολογιστές θα πρέπει να έχεις σχέση με φυσική. Κάτι αρκετά ενδιαφέρον είναι το εξής: ο πιο απλός τρόπος για να καταλάβει κανείς την αρχή της απροσδιοριστίας στην κβαντική φυσική είναι να καταλάβει ότι η ορμή και η θέση ενός σωματιδίου σχετίζονται μέσω του μετασχηματισμού Fourier οπότε δεν μπορείς να τα ξέρεις και τα δυο απλά γιατί όταν ένα σήμα μικραίνει σε διάρκεια απλώνει στις συχνότητες.
Διαφωνώ με αυτό. Μπορείς να καταλάβεις τους κβαντικούς υπολογιστές χωρίς να έχεις ιδέα από φυσική. Αρκεί να ξέρεις γραμμική άλγεβρα και πιθανότητες. Φυσικά δεν θα μπορείς να κατασκευάσεις κάποιον, αλλά δεν χρειάζεται, όπως ισχύει και για τους κλασικούς.
Για να σε πείσω σου προτείνω να διαβάσεις τον Scott Aaronson, από τους μεγαλύτερους κβαντικούς πληροφορικούς της εποχής μας. Έχει ένα πολύ ωραίο blog, αλλά και στο βιβλίο του "Quantum Computing Since Democritus" λέει:
Quantum mechanics is what you would inevitably come up with if you started from probability theory, and then said, let's try to generalize it so that the numbers we used to call "probabilities" can be negative numbers. As such, the theory could have been invented by mathematicians in the nineteenth century without any input from experiment. It wasn't, but it could have been.
Τέλος κάτι πρακτικό που μου συνέβη πρόσφατα: κάποιος φίλος ήθελε να φτιάξει παιχνίδι στον υπολογιστή. Οι πορείες των βλημάτων ήταν κλασσικές βολές στη φυσική. Ο φίλος δεν μπορούσε να το φτιάξει γιατί δεν ήξερε βολές αλλά και αναλυτική γεωμετρία.
Μεταξύ μας κι εγώ δεν μπορώ να το κάνω εύκολα, παρά το γεγονός ότι έχω διδαχθεί τοσο βολές όσο και αναλυτική γεωμετρία.
ΥΓ:
Κοίτα,σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι η Φυσική δεν είναι πιο χρήσιμη στην Πληροφορική, από τα Οικονομικά, κυρίως (αλλά όχι μόνο) ως τρόπος σκέψης. Αυτό είναι δεδομένο, δεν το έχουμε όμως. Από την άλλη δεν μπορούμε να το βάζουμε κάτω, ειδικά αν δούμε ότι πρακτικά δεν θα κοστίσει και τόσο στους φοιτητές Πληροφορικής αν δεν πάνε από Θετική. Στο τελευταίο είναι κυρίως η διαφωνία μας.