Καλημέρα και από μένα. Τα ΙΕΚ πλέον (αφού ξεκίνησαν τα μαθήματα), λειτουργούν απογευματινές ώρες και το πρωϊνό είναι ελεύθερο. Το βασικό πρόβλημα είναι οτι δεν υπάρχει "ενιαίο σύστημα αξιολόγησης" των αιτήσεων και κατ' επέκταση των υποψήφιων εκπαιδευτών. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα και στους ίδιους τους υποψήφιους εκπαιδευτές αλλά και σε όσες διευθύνσεις των ΙΕΚ, θέλουν να αποφεύγουν τις χάρες και τα χατηράκια και όλη την πίεση που δημιουργεί αυτό, αλλά αντίστοιχα και τις διαμαρτυρίες μετά.
Η γνώμη μου είναι πως δεν υπάρχει απόλυτα δίκαιος και αντικειμενικός τρόπος για να διαλέξεις εκπαιδευτές και δεν υπάρχει κανένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα αποδεχτούν όλοι. Αν προσπαθήσουμε να μείνουμε απόλυτα ψύχραιμοι όμως, πιστεύω πως οι Διευθύνσεις των ΙΕΚ πρέπει να επιλέγουν αυτούς, οι οποίοι πιστεύουν οτι θα είναι οι ιδανικοί εκπαιδευτές, άσχετα από τυπικά προσόντα, κοινωνικά κριτήρια. Η εργασία είναι δικαίωμα, αλλά δεν είναι κοινωνικό επίδομα. Την έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας μέχρι τώρα την υποκαθιστούσαμε και μέχρι ένα σημείο την υποκαθιστούμε ακόμα με "κοινωνικές προσλήψεις", κάτι που δεν είναι σωστό. Κατά τη γνώμη μου το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι ποιος εκτιμώ οτι έχει να προσφέρει περισσότερα διδάσκοντας το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ιδιαίτερα στα ΙΕΚ δεν μπορούν να μπουν ενιαία κριτήρια για όλα τα μαθήματα. Μπορεί σε ένα μάθημα πχ Εξελικτική Ψυχολογία, να μετρήσεις τα τυπικά προσόντα του Ψυχολόγου (πτυχίο, μεταπτυχιακό, επαγγελματική εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο) αλλά σε ένα άλλο πχ Τεμαχισμός Κρεάτων τι να το κάνεις αν ο άλλος τελείωσε Τεχνολόγος Τροφίμων και έχει ένα μεταπτυχιακό στον Ποιοτικό Έλεγχο των ποτών αν έχεις έναν Επαγγελματία Κρεοπώλη με 20 χρόνια επαγγελματική εμπειρία.
Στο ΙΕΚ Καβάλας πέρσι τέτοια εποχή η Διεύθυνση επέλεξε πολλούς νεόυς και άνεργους εκπαιδευτές σε όλες τις ειδικότητες (ανάμεσα σε αυτές και στη δική μας). Αυτός ήταν και ο λόγος που εγώ δεν έκανα αίτηση. Είπαμε να κάνουμε τόπο για τους νέους. Δυστυχώς από την πλειοψηφία η Διεύθυνση δεν έμεινε ικανοποιημένη, ή να το πω ειλικρινά μετά από ένα μήνα είχε μετανιώσει για ένα σημαντικό ποσοστό των επιλογών σε όλες τις ειδικότητες. Φέτος ο Διευθυντής ζήτησε από μένα και από άλλους συναδέλφους να κάνουμε αίτηση για να έχει δυνατότητες επιλογής αν δεν υπάρξουν αιτήσεις από εκπαιδευτές που μπορεί να εμπιστευτεί. Τελικά έστειλε η Διεύθυνση έτσι κι αλλιώς, οπότε γλιτώσαμε από κάποια προβλήματα. Όσοι ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντα τους με επιτυχία πέρσι, ξαναπήραν μάθημα.
Όλα αυτά τα γράφω απλά για να βάλω στην κουβέντα και τη διάσταση μια υπηρεσίας, η οποία θέλει να επιλέξει εκπαιδευτές, δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές, ηθικές και ανήθικες και ταυτόχρονα πρέπει να κάνει το καλύτερο για τους καταρτιζομένους της. Μην ξεχνάμε οτι τα παιδιά πληρώνουν 367 ευρώ το εξάμηνο ή 734 ευρώ το έτος, ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αδιάφορη, στις μέρες μας υπολογίζει τα χρήματα που δίνει. Τόσα πλήρωσα φέτος για μια θεματική ενότητα μεταπτυχιακού στο ΕΑΠ και αυτά τα παιδιά πληρώνουν τόσα για κατάρτιση επιπέδου ΙΕΚ.
Η δουλειά στα ΙΕΚ δεν είναι κελεπούρι, ίσα ίσα το αντίθετο, πολύ δουλειά, λίγα λεφτά και με μικρή (πλέον) καθυστέρηση. Για όσους ήδη εργάζονται είναι ένα μικρό συμπλήρωμα, για τους νέους είναι μια αχτίδα φωτός οτι κάνουν ένα ξεκίνημα. Η ανεργία και οι ανάγκες και όσων ήδη εργάζονται είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό. Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει ένα ΙΕΚ. Αυτό που μπορεί να κάνει και οφείλει να κάνει κατά τη γνώμη μου, είναι να σέβεται τους μαθητές της και να φροντίζει να δημιουργεί όσο γίνεται και όσο έχει τα μέσα καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις κατάρτισης. Μία από αυτές τις προϋποθέσεις είναι η επιλογή αυτών τους οποίους θεωρεί καταλληλότερους ω εκπαιδευτές σε αυτή τη διαδικασία.