Στα σοβαρά τώρα να πω την άποψή μου και εγώ για τα ΙΕΚ ως πρώην αποσπασμένος και 1-2 φορές εκπαιδευτής:
Από την πλευρά των αποσπασμένων το ΧΑΟΣ! Το αντικείμενο (γραμματειακή υποστήριξη) χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια, οπότε δε γίνεται να λειτουργεί μόνο με αποσπασμένους της 1 χρονιάς. Θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμο προσωπικό σε ΟΛΑ τα ΙΕΚ και όχι μόνο σε 2-3. Εγώ 1/9 πέρισυ που πήγα ήξερα μόνο τους κωδικούς των Η/Υ και έπρεπε να παραλαμβάνουμε αιτήσεις υποψηφίων σπουδαστών από εκείνη τη μέρα. Αν δεν γίνεται αυτό θα μπορούσε να υπάρχει κίνητρο για να αποσπαστεί κάποιος εκπαιδευτικός στα ΙΕΚ και όχι μόνο αντικίνητρα όπως τώρα. Έστω και τα +2 μόρια των διευθύνσεων. Τώρα ο μόνος λόγος να ζητήσει να πάει κάποιος σε ΙΕΚ για γραμματεία είναι να είναι στην πόλη που τον εξυπηρετεί ή να τον βολεύει το απογευματινό ωράριο. Επίσης ανιση κατανομή των αποσπάσεων σε σχέση με τις ανάγκες κάθε ΙΕΚ. Άλλα έχουν απόσπασμένους που απλά κάθονται γιατί είναι υπεραρκετοί και σε άλλα τρέχουν οι λιγοστοί αποσπασμένοι και δεν προλαβαίνουν με τίποτα. Από την πλευρά των εκπαιδευτών συμφωνώ απόλυτα με τον iliasthes ότι:
Το βασικό πρόβλημα είναι οτι δεν υπάρχει "ενιαίο σύστημα αξιολόγησης" των αιτήσεων και κατ' επέκταση των υποψήφιων εκπαιδευτών. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα και στους ίδιους τους υποψήφιους εκπαιδευτές αλλά και σε όσες διευθύνσεις των ΙΕΚ, θέλουν να αποφεύγουν τις χάρες και τα χατηράκια και όλη την πίεση που δημιουργεί αυτό, αλλά αντίστοιχα και τις διαμαρτυρίες μετά.
Στον κανονισμό των ΙΕΚ αναφέρεται ότι η επιλογή των εκπαιδευτών γίνεται "συνεκτιμώντας" κοινωνικά, ακαδημαϊκα και άλλα κριτήρια, χωρίς όμως να υπάρχει (ηθελημένα πιστεύω) σύστημα μοριοδότησης.
Ο Δ/ντης του ΙΕΚ Ιωαννίνων (δεν είναι αυτός που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ), χωρίς να τον γνωρίζω προσωπικά, από τα mail που έγραφε στη λίστα των ΙΕΚ πέρισυ φαίνονταν αξιόλογος και τρομερά "ορεξάτος", οπότε εφάρμοσε "δική του" κλίμακα αξιολόγησης (με μόρια) για την επιλογή των εκπαιδευτών του ΙΕΚ. Φέτος προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα με την μη πρόσληψη εκπαιδευτών μονίμων εκπαιδευτικών. Το σκεπτικό του το θεωρώ σωστό και βέβαια επικροτώ Δ/ντες που παίρνουν πρωτοβουλίες αντί να τα ρίχνουν όλα στον ΟΕΕΚ (παλιά) ή στο ΙΔΕΚΕ (τώρα). Καλώς ή κακώς οι κοινωνικές προσλήψεις είναι υποκατάστατο της κοινωνικής πρόνοιας, όπως γράφει ο iliasthes, οπότε μέχρι να έχουμε κοινωνικό κράτος (χαχχαχα ωραίο αστείο) ας γίνονται κοινωνικές προσλήψεις με ένα μεγάλο ΑΛΛΑ: να ζητούνται δικαιολογητικά που να πιστοποιούν κάπως την ανάγκη για εργασία. Ίσως ακόμα σωστότερο να είναι να προσλαμβάνονται, ειδικά για συνδιδασκαλίες, ένας εκπαιδευτής με εμπειρία και ένας νέος άνεργος. Αλλωστε:
Η δουλειά στα ΙΕΚ δεν είναι κελεπούρι, ίσα ίσα το αντίθετο, πολύ δουλειά, λίγα λεφτά και με μικρή (πλέον) καθυστέρηση. Για όσους ήδη εργάζονται είναι ένα μικρό συμπλήρωμα, για τους νέους είναι μια αχτίδα φωτός οτι κάνουν ένα ξεκίνημα.
Τέλος για τη συνέχιση των πελατειακών σχέσεων, το μπάχαλο του πρώην ΟΕΕΚ και τι γίνεται πλέον θα μπορούσα να γράψω πολλά, απλά θα πω αν κάποιος είναι αποσπασμένος σε ΙΕΚ ας δει στη Διαύγεια πόσο στοίχισε το φοβερό, "πιο αργό και από το replay" site στο οποίο καταχωρήσε τις αιτήσεις εκπαιδευτών....