Υπάρχουν εξελιγμένα προγραμματιστικά περιβάλλοντα (π.χ. Eclipse , R Studio) τα οποία κάνουν compile as you type.
Έτσι βρίσκουν λάθη τα οποία κανονικά θα έβρισκαν κατά τη μεταγλώττιση ενώ εσύ γράφεις.
Επίσης στον διερμηνευτή της ΓΛΩΣΣΑΣ, αν πας να γράψεις 1/0 θα σου χτυπήσει λάθος, είναι συντακτικό?
Μπορούμε τώρα να λέμε ότι ο συντάκτης δεν βρίσκει συντακτικά λάθη? (τεχνικά φυσικά δεν τα βρίσκει ο συντάκτης)
Θέλω να πως ότι το να ορίσουμε το συντακτικό λάθος ως λάθος που εντοπίζεται κατά τη μεταγλώττιση είναι τεράστιο λάθος.
Έχουμε μπερδέψει το αίτιο με το αποτέλεσμα.
Πρέπει να οριστεί ως λάθος που παραβιάζει τη γραμματική της γλώσσας και μέχρι εκεί. Όπως πολύ σωστά είπε ο Άλκης έχουμε τσουβαλιάσει πολλά λάθη ως συντακτικά.
π.χ. τα type errors, δηλαδή η εκχώρηση ακέραιας σε πραγματική δεν είναι συντακτικό λάθος αλλά λάθος που έχει να κάνει με τη σημασιολογία. Τα έχουμε κάνει όλα μια σούπα και αυτά είναι τα αποτελέσματα. Θυμάμαι (δεν ξέρω αν έχει αλλάξει τώρα) ότι ο έλεγχος τύπων στην υλοποίηση ενός μεταγλωττιστή ήταν ένα άλλο στάδιο πέρα από τον γραμματικό/συντακτικό έλεγχο.
Τα συντακτικά λάθη είναι στις δυο πρώτες φάσεις που ανέφερε ο Άλκης, τη λεκτική και συντακτική ανάλυση.
Έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν compiler που εμφανίζουν μηνύματα και για μη αρχικοποιημένες μεταβλητές και για πιθανές διαιρέσεις με το μηδέν