Αποστολέας Θέμα: e-learning και ΟΛΜΕ  (Αναγνώστηκε 2065 φορές)

sensible

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 35
e-learning και ΟΛΜΕ
« στις: 20 Μάρ 2020, 01:20:27 πμ »
Επιγραμματικά:  Το μήνυμα μου ήταν σε ηπιότατο τόνο και καθόλου επιθετικό. Μάλιστα επαίνεσα την πρόταση σου και είπα θα μεταφερθεί και από εμένα εκεί που πρέπει. Από εκεί και πέρα:
….άλλωστε φαντάζομαι ότι η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ δε διαφέρει από μέσο σε μέσο, παντού ίδια είναι και πάντα έχει έναν και μοναδικό σκοπό, την ελαχιστοποίηση της προσπάθειας από πλευράς μαθητών και καθηγητών.
Μη το φαντάζεσαι καθόλου, το ζούμε! Σε τέτοιες εποχές με fake news, λογοκρισίας και μονταρίσματος δηλώσεων/ανακοινώσεων θεωρείς ότι όλα τα μέσα «αμπαλάρουν» με τον ίδιο τρόπο μία είδηση; Άσχετα αν υπάρχουν 10 μέσα που συστηματικά χτυπάνε το δημόσιο τομέα και τους υπαλλήλους του και 2-3 που κρατάνε τα προσχήματα. Ανάλογα με τα αφεντικά και τις ιδεολογικές καταβολές των δημοσιογράφων, το μέσο εμφανίζει πάντα τη δική του αλήθεια. Άρα τις ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ καλύτερα να τις διαβάζουμε από την «πηγή» www.olme.gr. Όσον αφορά τον «πάντα έναν και μοναδικό σκοπό» αυτή είναι η δική σου εκδοχή και είναι ακραία γιατί απλά είναι αφοριστική.
Διάβασα πολύ προσεκτικά την ανακοίνωσή τους η οποία λέει σε πολλά σημεία για μείωση της ύλης και προσπαθεί να βρει διάφορες αφορμές ώστε η εξ'αποστάσεως εκπαίδευση να είναι ... προαιρετική για όλους (καθηγητές και μαθητές).
Ναι, αναφέρει σε περικοπή ύλης 3 φορές σε μία παράγραφο (η οποία είναι αποκλειστικά για την περικοπή και τι πιο λογικό να το πει και 13 φορές στην ίδια θεματική ενότητα - παράγραφο) από τις συνολικά 16 παραγράφους. Το ότι η εξ αποστάσεως είναι προαιρετική αυτό είναι δεδομένο(δεν υπάρχει αναπλήρωση ύλης, βοηθητικά το κάνεις όσο και όπως μπορείς), όπως προαιρετική είναι και για μαθητές(δεν υπάρχουν απουσιολόγια).
Το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό:…
Αυτή είναι πάγια θέση της ΟΛΜΕ, που την εκλέγουν οι ΕΛΜΕ, που τις εκλέγουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων. Ότι δηλαδή είναι προτιμότερο να σκάσει η κυρία Υπουργός μερικά μύρια € ώστε να εξοπλίσει τα σχολεία με νέα εργαστήρια Η/Υ και υποδομή (+ την πρόταση σου για Η/Υ σε φτωχές οικογένειες) παρά να ανοίγει την όρεξη σε ιδιώτες που προσδοκούν αντισταθμιστικά οφέλη σε επόμενο χρόνο. Να δώσει χρήματα και προσωπικό για την αναβάθμιση των υποδομών (server κτλ) του σχολικού δικτύου. Επένδυσε στο δημόσιο φορέα ΠΣΔ και θα σηκώνει τα πάντα! Κατανοώ το έκτακτο των συνθηκών αλλά θα δείτε ότι και όταν επιστρέψουμε στα σχολεία οι υποδομές πληροφορικής θα παραμείνουν οι ίδιες και απαράλλακτες (+ καμιά προνομιακή σύμβαση για την CISCO).
Άλλωστε είμαι σε ένα σχολείο για το οποίο η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης και θα έπρεπε να καταργηθεί (πειραματικό), όπως και όλο το πλαίσιο αξιολόγησης σε αυτό.
Η κατάργηση που ζητά η ΟΛΜΕ έχει να κάνει με τα «πρότυπα» σχολεία για τους λόγους που εξηγεί στο άρθρο. Εγώ συμφωνώ ότι με την ΟΛΜΕ και αρκετοί άλλοι. Αρκετοί άλλοι όπως εσύ διαφωνείς. Δημοκρατία έχουμε και πλειοψηφίες καθορίζουν την γραμμή ενός συνδικάτου ή κάνω λάθος; Τα πειραματικά είναι κάτι το διαφορετικό και εκεί πρέπει να έχουμε κλήρωση για τους μαθητές γιατί τι στο καλό πειραματικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε μαθητές (και τι συμπεράσματα θα εξαχθούν) που δεν θα αντιπροσωπεύουν το γενικό μαθητικό πληθυσμό. Προσωπική άποψη μου  είναι ότι το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς σε αυτά τα σχολεία. Ουδείς αναντικατάστατος.
Επίσης η θέση της ΟΛΜΕ για την αξιολόγηση είναι δεδομένη. Το προσωπικό παράπονο για τη στάση της ΟΛΜΕ σε όσους πήραν θέσεις σε πειραματικά μετά από την όποια αξιολόγηση, κατανοητό. Αλλά θα πω κάτι αντίστοιχο. Σκεφτείτε πόσοι με τις μετατάξεις του Αρβανιτόπουλου το 2013 πήγαν σε δημοτικά δίπλα στο σπίτι τους χρησιμοποιώντας μοριοδοτήσεις μεταπτυχιακών/διδακτορικών (θεέ μου για διδασκαλία σε πρωτοβάθμια!!!) ενώ άλλοι με περισσότερα μόρια μετάθεσης έμειναν στην πινέζα του χάρτη και ακόμα είναι εκεί. Δηλαδή με ένα στρεβλό και αδιαφανή τρόπο κάποιοι(όχι όλοι) πήραν μεταταξή-μετάθεση εις βάρος άλλων.

Πράγματα που μου δίνουν το δικαίωμα «Να σου λέω για ΟΛΜΕ»
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μάρ 2020, 08:10:22 πμ από evry »

sensible

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 35
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #1 στις: 20 Μάρ 2020, 01:38:58 πμ »

Πέρα από αυτό όμως, το οποίο για να μην παρεξηγηθώ είναι το ουσιώδες, υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Ήδη έχουν αρχίσει και ακούγονται φωνές εναντίον των εκπαιδευτικών ότι κάθονται, κάνουν διακοπές ενώ στα νοσοκομεία γίνεται πόλεμος κλπ. Με αυτή την έννοια η Κεραμέως με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήρθε (άθελά της μάλλον) και τους έκοψε τα επιχειρήματα. Ας γίνει λοιπόν μια προσπάθεια έστω και με την γνωστή προχειρότητα που διέπει το ελληνικό κράτος.

Θα συμφωνήσω λέξη λέξη συνάδελφε. Απλά να θυμίσω ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού για τα τέκνα που μένουν στο σπίτι. Η υπουργός συνέχεια τονίζει ότι δεν είμαστε σε άδεια....ναι οκ αλλά θα μπορούσαμε να είμαστε σε άδεια όπως οι γονείς στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Άρα και είμαστε γονείς που θα μπορούσαμε να είμαστε σε άδεια και κάνουμε εξ αποστάσεως εκπαίδευση (υπερωριακά κιόλας γιατί οι χαμένες ώρες θα αναπληρωθούν κάποια στιγμή το καλοκαίρι βάση δηλώσεων του υπουργείου!) και καλά κάνουμε και βάζουμε πλάτη, αλλά μη μας κουνάει το δάκτυλο η υπουργός και τα παπαγαλάκια της στα , επιμένω "συστημικά", ΜΜΕ.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μάρ 2020, 08:10:37 πμ από evry »

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3510
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #2 στις: 20 Μάρ 2020, 07:58:11 πμ »
Επιγραμματικά:  Το μήνυμα μου ήταν σε ηπιότατο τόνο και καθόλου επιθετικό.
Συνάδελφε έχεις απόλυτο δίκιο, είμαι επιθετικός ενώ εσύ μιλάς ήπια και θα σου πω γιατί:
Όταν έρχεται στο σχολείο συνδικαλιστής ο οποίος είναι φανερό πως η βασική του απασχόληση είναι ο συνδικαλισμός και όχι το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και σου κουνάει το δάκτυλο με απαξιωτικό τόνο και χρησιμοποιεί και εκφράσεις του στυλ "και τι νομίζετε ότι κάνετε εσείς εδώ στα πειραματικά" και κάτι τέτοια ναι θα είμαι επιθετικός.
Επίσης ναι είμαι ακραίος και αφοριστικός και έχεις και σε αυτό δίκιο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι εκτός πραγματικότητας.
Πες μου όμως μια ανακοίνωση της ΟΛΜΕ που να υποστηρίζει ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δουλεύουν περισσότερο, οι μαθητές να μελετούν περισσότερο και να είναι υπέρ της εντατικοποίησης της εκπαίδευσης, υπάρχει?

Θα πω όμως κάτι και για σένα. Όταν μιλάς για συστημικά μέσα και ότι επηρεάζουν, έμμεσα υποτιμάς τον συνομιλητή σου. Φυσικά το έχω ζήσει και αυτό από συνδικαλιστές που έρχονται σχολείο και έχουν ένα στυλάκι ότι αυτοί βλέπουν το δάσος και εμείς οι ταπεινοί εκπαιδευτικοί βλέπουμε το δέντρο. Από μια πλευρά φυσικά έχουν δίκιο γιατί κάποιοι από αυτούς έχουν πολλά χρόνια να φτάσουν σε επίπεδο δέντρου.

Όσον αφορά το ΠΣΔ και τη σημερινή κατάσταση θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Πράγματι δεν είμασταν έτοιμοι, ναι θα έπρεπε το ΠΣΔ να μπορεί  να τα σηκώσει όλα, ναι είναι υποχρέωση του κράτους και όχι των εταιριών να παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, ναι φταίνε οι κυβερνήσεις και η υποχρηματοδότηση, ναι η υπουργός τα κάνει όλα για το θεαθήναι, δεν έχει αντίρρηση κανείς στα παραπάνω.
Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε τώρα. Φαντάζομαι δεν υποστηρίζεις ότι προτιμάς να μην χρησιμοποιήσουμε τις δωρεάν πλατφόρμες των εταιριών, από τη στιγμή που τις παρέχουν και τις έχουμε ανάγκη, και οι μαθητές μας μας έχουν ανάγκη. Γιατί η ΟΛΜΕ αυτή τη στιγμή αυτό ακριβώς υποστηρίζει. (ή μήπως όχι. Πάλι διάβασα λάθος?)

Παράθεση
Το προσωπικό παράπονο για τη στάση της ΟΛΜΕ σε όσους πήραν θέσεις σε πειραματικά μετά από την όποια αξιολόγηση, κατανοητό.
Δεν είναι παράπονο, δεν έχω παράπονο από άτομα που βάζουν την ιδιότητα του συνδικαλιστή πάνω από την ιδιότητα του εκπαιδευτικού. Ξέρω ποιοι είναι και πως σκέφτονται.
Επίσης τι εννοείς όποια αξιολόγηση, δεν το έπιασα. Δεν φαντάζομαι να υπονοείς ότι αυτή η αξιολόγηση έχει κάτι μεμπτό και δεν φαντάζομαι να τη συγκρίνεις με το προηγούμενο σύστημα. Καταλαβαίνω ότι πόνεσε πολύ τους συνδικαλιστές γιατί τώρα υπήρχε διαφανές σύστημα και τα μόρια όλων έβγαιναν δημόσια. Να θυμίσουμε λίγο την προηγούμενη κατάσταση? Το ΚΥΣΔΕ αποφάσιζε χωρίς καμία συγκεκριμένη μοριοδότηση έτσι .... κατά την κρίση του. Ο αιρετός ήταν σε θέση ισχύος και ενημέρωνε ...... στα τηλέφωνα. Κανείς δεν ήξερε τι προσόντα έχει ο άλλος.
Παράθεση
Αλλά θα πω κάτι αντίστοιχο. Σκεφτείτε πόσοι με τις μετατάξεις του Αρβανιτόπουλου το 2013 πήγαν σε δημοτικά δίπλα στο σπίτι τους χρησιμοποιώντας μοριοδοτήσεις μεταπτυχιακών/διδακτορικών (θεέ μου για διδασκαλία σε πρωτοβάθμια!!!) ενώ άλλοι με περισσότερα μόρια μετάθεσης έμειναν στην πινέζα του χάρτη και ακόμα είναι εκεί. Δηλαδή με ένα στρεβλό και αδιαφανή τρόπο κάποιοι(όχι όλοι) πήραν μεταταξή-μετάθεση εις βάρος άλλων.
Πω πω κάνεις κάτι απίστευτα άσχημο, πάλι υποτιμάς τον συνομιλητή σου και χρησιμοποιείς πρακτικές που χρησιμοποιούν τα συστημικά μέσα. Προσπαθείς να εξισώσεις μια αξιοκρατική διαδικασία με μια εντελώς αναξιοκρατική διαδικασία η οποία μάλιστα ήταν και εντελώς παράνομη, ώστε να την μειώσεις και την υποβαθμίσεις.
Πραγματικά λυπάμαι..  Τι σχέση έχουν οι μετατάξεις του Αρβανιτόπουλου με τα πειραματικά?
Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά που έγιναν εκείνο το καλοκαίρι έχουν σχέση μπορείς να απαντήσεις γιστί η ΟΛΜΕ συμπεριφέρεται με δυο μέτρα και δυο σταθμά?
Ερώτηση : Γιατί η ΟΛΜΕ δεν είπε το ίδιο για αυτούς που πήραν μεταθέσεις/μετατάξεις με στρεβλό και με αδιαφανή τρόπο? Γιατί η ΟΛΜΕ στη μια περίπτωση (των πειραματικών) ζητά να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί από εκεί που ήρθαν να ακυρωθούν οι θέσεις τους και όλη η διαδικασία, δηλαδή δρα τιμωρητικά ενώ στην άλλη δεν λέει τα ίδια? Αλήθεια θα ήθελα την απάντηση σου σε αυτό και σε παρακαλώ όχι υπεκφυγές και γενικολογίες.

Δυστυχώς με αυτά που λες αποδεικνύεις ότι για σένα όλες οι αξιολογήσεις είναι ίδιες. Δεν έχει σημασία πως γίνεται η αξιολόγηση, αρκεί να μη γίνεται καμία αξιολόγηση, γιατί δεν χρειάζεται αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς, σωστά? και αυτό είναι το λυπηρό, πιστεύεις ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι ίδιοι και ουδείς (όπως είπες) αναντικατάστατος. Αυτή είναι και η ρίζα του προβλήματος στην εκπαίδευση και για αυτό πάντα η δημόσια εκπαίδευση θα είναι δέσμια των στερεοτύπων αυτών.
Φυσικά μπορεί να κάνω λάθος και όλοι οι εκπαιδευτικοί να δουλεύουν μια χαρά και να μην έχει νόημα η αξιολόγηση. Δηλαδή τώρα που μιλάμε 100.000 εκπαιδευτικοί σκοτώνονται να κάνουν μαθήματα στο eclass και να στήσουν σύγχρονες διδασκαλίες με τους μαθητές τους. Ίσως και να πέσει το σύστημα με τόση εθελοντική προσφορά, θα δούμε

ΥΓ1. Σε κάποια πρότυπα/πειραματικά σχολεία ο λόγος αιτήσεων/θέσεων  είναι ακόμα και 10 προς 1. Δηλαδή 800 μαθητές κάνουν αίτηση για 80 θέσεις. Επίσης πολλοί από αυτούς τους μαθητές αλλάζουν ακόμα και δυο μέσα μεταφοράς για να έρθουν εδώ. Μα τόσο χαζοί είναι? γιατί το κάνουν αυτό? Αφού όλοι οι εκπαιδευτικοί τα ίδια κάνουν, τι όχι?
ΥΓ2. Δεν είμαι υπέρ των εξετάσεων εισαγωγής για τους μαθητές στα πρότυπα αλλά είμαι υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για τη στελέχωση αυτών των σχολείων, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Στο δικό μου σχολείο οι μαθητές μπαίνουν με κλήρωση.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μάρ 2020, 10:23:05 πμ από evry »
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

sensible

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 35
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #3 στις: 20 Μάρ 2020, 11:39:21 πμ »
Ερώτηση : Γιατί η ΟΛΜΕ δεν είπε το ίδιο για αυτούς που πήραν μεταθέσεις/μετατάξεις με στρεβλό και με αδιαφανή τρόπο?

Ειδικά σε αυτό θα παραδεχτώ ότι έχεις ένα δίκιο. Όντως δε διεκδίκησε όσο θα έπρεπε η ΟΛΜΕ την ανάκληση αυτών των κομματικών μετατάξεων-μεταθέσεων. Χωρίς υπεκφυγές, λέω ήταν ένα τεράστιο λάθος. Ίσως όμως να μην υπήρξε και πίεση από τα μέλη της που αδικήθηκαν ή η πίεση από τα «ευνοημένα» μέλη να ήταν ισχυρότερη. Δε θα πω ότι η ΟΛΜΕ έχει πάντα δίκαιο. Προσωπικά με έθιξε αυτό το θέμα, πίεσα, κινήθηκα αλλά δε δικαιώθηκα στο  τέλος. Ωστόσο, από αυτήν την προσωπική εμπειρία δεν έβγαλα γενικότερα συμπεράσματα για το συνδικαλισμό.

πιστεύεις ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι ίδιοι και ουδείς (όπως είπες) αναντικατάστατος.

Όχι δε πιστεύω ότι είναι ίδιοι. Αλλά ο καθένας προσφέρει και κάτι διαφορετικό αλλά με αξία (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων). Επίσης δε πιστεύω ότι οι «προσοντούχοι» συνάδελφοι πρέπει να είναι Διευθυντές και Γραμματείς σε γραφεία και οφίτσια και να προσφέρουν ελάχιστα στην τάξη. Όλη αυτή την υπεραξία που απέκτησαν, με μεταπτυχιακά κτλ, πρέπει να την μετακυλήσουν στην τάξη οποιουδήποτε σχολείου κληθούν και όχι στα σχολεία των ελίτ. Με λίγα λόγια, Αγία Βαρβάρα, Δενδροπόταμος…εκεί να μπει αν θεωρείται ικανότερος! Αυτή η διάκριση μαθητών και εκπαιδευτικών με βρίσκει κάθετα αντίθετο.

Έχει ενδιαφέρον η κουβέντα, θα επανέλθουμε πολλές φορές σε αυτά τα θέματα.
Επίσης έχεις μία προκατάληψη για την έννοια συνδικαλισμός. Την ταυτίζεις, όπως και άλλος κόσμος, με το κακό, την οπισθοδρόμηση. Πολύ παρεξηγημένη έννοια που θα ξαναπάρει νόημα….τώρα στις δύσκολες εποχές δυστυχώς  (αλλά πάντα έτσι γίνεται…όπως τώρα θυμηθήκαμε τι σημαίνει να έχεις ισχυρές κρατικές δομές)

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3510
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #4 στις: 20 Μάρ 2020, 01:08:52 μμ »
Όχι δε πιστεύω ότι είναι ίδιοι. Αλλά ο καθένας προσφέρει και κάτι διαφορετικό αλλά με αξία (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων). Επίσης δε πιστεύω ότι οι «προσοντούχοι» συνάδελφοι πρέπει να είναι Διευθυντές και Γραμματείς σε γραφεία και οφίτσια και να προσφέρουν ελάχιστα στην τάξη. Όλη αυτή την υπεραξία που απέκτησαν, με μεταπτυχιακά κτλ, πρέπει να την μετακυλήσουν στην τάξη οποιουδήποτε σχολείου κληθούν και όχι στα σχολεία των ελίτ. Με λίγα λόγια, Αγία Βαρβάρα, Δενδροπόταμος…εκεί να μπει αν θεωρείται ικανότερος! Αυτή η διάκριση μαθητών και εκπαιδευτικών με βρίσκει κάθετα αντίθετο.
Για τη διάκριση μαθητών συμφωνώ, για αυτό είμαι εναντίον των εξετάσεων στα πρότυπα ειδικά όπως γίνονται.
Για τη διάκριση καθηγητών μακάρι να μην υπήρχε αλλά υπάρχει.
Δεν είπα ότι κάποιος που έχει διδακτορικό και γενικότερα πολλά τυπικά προσόντα είναι και καλός καθηγητής.
Αποτελεί όμως ένα αντικειμενικό (όχι απαραίτητα αξιοκρατικό) τρόπο αξιολόγησης σε αυτή τη χώρα που ζούμε.
Είναι μεγάλη συζήτηση πάντως.


« Τελευταία τροποποίηση: 14 Απρ 2020, 10:04:25 πμ από evry »
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

ilias_s

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 392
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #5 στις: 20 Μάρ 2020, 03:01:22 μμ »
...
Αποτελεί όμως ένα αντικειμενικό (όχι απαραίτητα αξιοκρατικό) τρόπο αξιολόγησης σε αυτή τη χώρα που ζούμε.
Είναι μεγάλη συζήτηση πάντως.

...

Ακριβώς!

Και επειδή σε αυτή τη χώρα που ζούμε χαρτιά (ακόμα και διδακτορικά) μπορούν να αποκτηθούν με πολλούς (μη αξιοκρατικούς) τρόπους, στην πράξη δεν διασφαλίζουν κάτι. Οπότε δεν μπορεί να θεωρείτε αξιοκρατικό προσόν από μόνο του ένα προσόν που δεν αποκτήθηκε κατ' ανάγκη αξιοκρατικά!

Φυσικά, αυτό ισχύει και για πολλά άλλα προσόντα (από μεταπτυχικά μέχρι πιστοποιήσεις)...

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3510
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #6 στις: 20 Μάρ 2020, 03:23:51 μμ »
Ας μην τα μηδενίζουμε, όλα.
Αν είναι έτσι να  τα καταργήσουμε όλα και να πάμε με την αρχαιότητα, όπως ..... στο στρατό
Τα διδακτορικά ακόμα νομίζω ότι στην πλειοψηφία τους έχουν αποκτηθεί αξιοκρατικά.
Άλλωστε αν ένα διδακτορικό είναι απάτη είναι πολύ εύκολο να το ανακαλύψεις. Φαίνεται από τις δημοσιεύσεις που έχει κάποιος, δεν μπορεί να κρυφτεί. Τρόποι αξιολόγησης υπάρχουν. Το θέμα είναι να έχουμε διάθεση για κάτι τέτοιο.
Δυστυχώς υπάρχει η λογική που λέει ότι επειδή κάποιοι έχουν αποκτήσει fake διδακτορικά/μεταπτυχιακά δεν θα πρέπει να μετράει κανένα.

Ακριβώς!

Και επειδή σε αυτή τη χώρα που ζούμε χαρτιά (ακόμα και διδακτορικά) μπορούν να αποκτηθούν με πολλούς (μη αξιοκρατικούς) τρόπους, στην πράξη δεν διασφαλίζουν κάτι. Οπότε δεν μπορεί να θεωρείτε αξιοκρατικό προσόν από μόνο του ένα προσόν που δεν αποκτήθηκε κατ' ανάγκη αξιοκρατικά!

Φυσικά, αυτό ισχύει και για πολλά άλλα προσόντα (από μεταπτυχικά μέχρι πιστοποιήσεις)...

Πάντως αναφορικά με την διαδικασία αξιολόγησης για τη στελέχωση στα Πειραματικά σχολεία επειδή την έχω περάσει 2 φορές (για 5ετή θητεία όχι για απόσπαση) μπορώ να πω ότι ήταν από τις πιο αντικειμενικές διαδικασίες που έχω ζήσει.
Δεν λέω ότι ήταν αντικειμενική κατά 100%, αλλά κατά 90% τουλάχιστον ήταν.
Στο σχολείο που είμαι 1 στους 2 έχει διδακτορικό. Άσχετα με το αν είναι καλοί καθηγητές ή όχι, κάτι το οποίο είναι πιο πολύ στον άνθρωπο, επειδή είναι άνθρωποι που έχουν διάθεση για μάθηση, συνέχεια κάτι κινείται και πάντα όλοι προσπαθούν να κάνουν κάτι. Αυτό έχει αντίκτυπο και στα παιδιά και δημιουργεί ένα καλό και δημιουργικό κλίμα. Επίσης παρασύρει και άλλους εκπαιδευτικούς. Για παράδειγμα η ηλεκτρονική μας τάξη έχει πάνω από 60 μαθήματα. Αυτό δεν υποκαθιστά την δια ζώσης εκπαίδευση αλλά κάτι σημαίνει.
Υπάρχει δηλαδή μια όρεξη για νέα πράγματα και μια νοοτροπία που αγκαλιάζει τις νέες ιδέες και δεν φέρνει εμπόδια σε οτιδήποτε καινούργιο.
Έχω πάει σε πολλά σχολεία και βλέπω μεγάλη διαφορά όχι τόσο στην ποιότητα του παρεχόμενου έργου από όλους αλλά κυρίως στο κλίμα που δημιουργείται μεταξύ των μαθητών που έχουν άλλη στάση απέναντι στη μάθηση.
π.χ. έχω έναν όμιλο για προγραμματισμό σε Python και C++ όπου όλοι οι μαθητές είναι από την Α' τάξη. Κάποιες (λίγες  :-[ ) φορές είμαι κουρασμένος και δεν θέλω να κάνω μάθημα, δεν έχω όρεξη. Μια φορά που τους είπα ότι ο όμιλος δεν θα γίνει πήγαν να με φάνε. Μιλάμε για 20 μαθητές που δεν χάνουν μάθημα.
Σε άλλο σχολείο που προσπάθησα να κάνω το ίδιο ήμουν εγώ, οι υπολογιστές, και 2 μαθητές.

ΥΓ. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση δεν αναφέρομαι σε αξιολόγηση εκπαιδευτικού ή εκπαιδευτικού έργου αλλά σε κριτήρα στέλεχωσης των πειραματικών σχολείων. Δηλαδή από τη στιγμή που θα πρέπει να κάνεις έρευνα θα πρέπει να έχεις μια καλή σχέση με τη μεθοδολογία της έρευνας, να έχεις δημοσιεύσεις κλπ. Για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη έχω άλλες απόψεις.
 
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μάρ 2020, 04:14:12 μμ από evry »
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

pfan

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 118
 • ...
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #7 στις: 20 Μάρ 2020, 07:11:14 μμ »
Αν και είχα αποφασίσει να μην απαντήσω στον Ευριπίδη γιατί το νήμα αφορούσε τεχνικά θέμα είπα να το κάνω τώρα γιατί νομίζω ότι τα βάζουμε όλα σε ένα σακί.

Δεν θα αναφερθώ στα πρότυπα και πειραματικά τώρα γιατί δεν έχω χρόνο να το κάνω με επιχειρήματα το υπόσχομαι για άλλη φορά
Δεν θα αναφερθώ στην αξιολόγηση για τον ίδιο λόγο.

Επίσης να πω ότι τα μηνύματά σας τα διάβασα διαγώνια ... έλλειψη χρόνου... τέτοιες μέρες

Θα αναφερθώ στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την εξ αποστάσεως αλλά και για το τι σημαίνει για μένα συνδικαλισμός.

Να ενημερώσω λοιπόν ότι είμαι ενεργό μέλος σε κάθε ΕΛΜΕ που βρέθηκα από τότε που διορίστηκα, ανακατεύομαι ενεργά με τον συνδικαλισμό αρκετά χρόνια και πολύ πιο έντονα από το 2010 τέλος είμαι αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Αττικής. Δεν ξέρω αν κανείς αυτό το βλέπει ρετσινιά εγώ θεωρώ ότι ο συνδικαλισμός είναι εθελοντισμός με υποχρεώσεις, συνέπεια, ηθική, διαφάνεια, αλληλεγγύη, ειλικρίνεια, κινηματικότητα και  μαχητικότητα. Έχω δώσει πολύ από τον προσωπικό μου χρόνο στερώντας το πολλές φορές από την οικογένειά μου όχι για να ανεληχθώ ούτε για να μου πει κανείς μπράβο αλλά γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι αν το συνδικαλιστικό κίνημα εκλείψει τότε αυτό θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Δεν αμφισβητώ ότι ο συνδικαλισμός περνά κρίση, τη βλέπω και τη ζω και προσπαθώ να στύψω το κεφάλι μου μαζί με κάποιους άλλους ανθρώπους που έχουμε κοινή βάση και αντιλήψεις σε αυτό το θέμα ώστε να βρούμε λύσεις. Δεν έχω πάει σε κανένα σχολείο να κουνήσω το δάκτυλο σε κανένα συνάδελφο, έχω όμως αντιπαρατεθεί πολλές φορές με συναδέλφους πάντα με ευγένεια και επιχειρήματα. Τέλος είναι σίγουρο ότι έχω  κάνει συνδικαλιστικά λάθη και είναι σίγουρο ότι θα κάνω και στο μέλλον.

Η ΟΛΜΕ δεν είναι κάποιοι γραφειοκράτες που κάθονται σε ένα γραφείο και παίρνουν αποφάσεις μετά από μια απλή συζήτηση. Η ΟΛΜΕ απαρτίζεται από ανθρώπους που είναι αντιπρόσωποί μας που τους έχουμε ψηφίσει μέσω παρατάξεων. Εμείς τους διαλέξαμε  μέσα από εκλογικές διαδικασίες. Και μια και της μόδας είναι η ατομική ευθύνη την επόμενη φορά που θα έχει εκλογές για την ΟΛΜΕ να πάμε να ψηφίσουμε και ο καθένας να ψηφίσει όποιον νομίζει ότι μπορεί να τον αντιπροσωπεύσει καλύτερα. 
 Για να βγει επομένως μια ανακοίνωση θα πρέπει να συμφωνήσουν οι παρατάξεις. Η κάθε παράταξη έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών σύμφωνα με την εκλογική της δύναμη. Έτσι η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την εξ αποστάσεως ήταν συγκερασμός από τις απόψεις κάποιον παρατάξεων και όχι όλων, δηλαδή κάποιες παρατάξεις δεν συμφώνησαν να βγει απλά η πλειοψηφία κατάφερε να βγάλει ένα κείμενο που αναγκαστικά θα είχε και συγκερασμό απόψεων.

Συγκεκριμένα να πω (γιατί συμμετείχα στη συγγραφή της μέσω της παράταξής μου έστω και αν δεν είμαι μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ) ότι ναι πολλοί από εμάς είπαμε ότι το ΠΣΔ δεν μπορεί να αντέξει τον φόρτο αλλά πρέπει να το προτάξουμε και για αυτό μπήκε και η λέξη "κύρια από" το ΠΣΔ. Πρέπει να το προτάξουμε γιατί αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και να υπάρχει μετά την κρίση.. Δηλαδή δεν ήταν όλοι άσχετοι εκεί μέσα όπως ειπώθηκε ...     

Σκεφτήκαμε να βάλουμε να δοθούν υπολογιστές δωρεάν στις ευπαθείς ομάδες αλλά κρίθηκε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να ζητήσουμε δωρεάν πρόσβαση στο internet. Να θυμίσω τι έγινε με τα δωρεάν λαπτοπ πριν κάποια χρόνια... και φυσικά αυτό θα ήταν περισσότερο ανεφάρμοστο από το ΠΣΔ.

Και όχι αυτή η ανακοίνωση δεν ζητάει από τους συναδέλφους την ελαχιστοποίηση της προσπάθειας εγώ διαβάζω ότι ζητά να βάλουν πλάτη.

Τέλος να πω ότι η απόφαση για την μείωση της ύλης πρέπει να βγει άμεσα από το υπουργείο. Όχι απαραίτητα το ποια ύλη θα μειωθεί αλλά οτι θα μειωθεί και καλά κάνει η ανακοίνωση και το λέει σε πολλές παραγράφους. Και επειδή έχω παιδί που δίνει πανελλήνιες θα μου πείτε ότι το λέω για αυτό το λόγο, όχι και σε αυτό λάθος θα μαντέψετε συγκεκριμένα για το δικό μου το παιδί θα προτιμούσα να μην κοπεί η ύλη και να βάλουν και δύσκολα θέματα... Για τους μαθητές μου όμως όπως και για τους μαθητές της Γ λυκείου όλης της χώρας που πολλοί από τους γονείς τους είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή λόγ των μέτρων για τον ιο που πολλοί από αυτούς θα αντιμετωπίσουν καταστάσεις κρίσης θα βγω και θα φωνάξω να βγει η υπουργός και να ανακοινώσει ότι η ύλη θα μειωθεί.

υπάρχουν ένα σωρό άλλα πράγματα που θέλω να γράψω αλλά δεν προλαβαίνω αυτή τη στιγμή... Θα επανέλθω ....

Φανή μια απλή καθηγήτρια Πληροφορικής ...
Πύρζα Φανή
Καθηγήτρια Πληροφορικής

rafoc

 • Επισκέπτης
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #8 στις: 21 Μάρ 2020, 11:18:14 πμ »
Η ΟΛΜΕ δεν είναι κάποιοι γραφειοκράτες που κάθονται σε ένα γραφείο και παίρνουν αποφάσεις μετά από μια απλή συζήτηση. Η ΟΛΜΕ απαρτίζεται από ανθρώπους που είναι αντιπρόσωποί μας που τους έχουμε ψηφίσει μέσω παρατάξεων. Εμείς τους διαλέξαμε  μέσα από εκλογικές διαδικασίες. Και μια και της μόδας είναι η ατομική ευθύνη την επόμενη φορά που θα έχει εκλογές για την ΟΛΜΕ να πάμε να ψηφίσουμε και ο καθένας να ψηφίσει όποιον νομίζει ότι μπορεί να τον αντιπροσωπεύσει καλύτερα. 

Η ΟΛΜΕ είναι δεινόσαυροι του παρελθόντος.
Ως καθηγήτρια πληροφορικής, θα έπρεπε να είσαι μοχλός πίεσης ώστε οι ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ να βγαίνουν με αμεσοδημοκρατικό τρόπο, με δημοψηφίσματα ανάμεσα στους καθηγητές, και όχι με την αντιπροσωπευτική/κομματική διαδικασία που βγαίνουν σήμερα, διαδικασία που διαστρεβλώνει κατάφωρα την άποψη της πλειοψηφίας των καθηγητών.

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3510
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #9 στις: 21 Μάρ 2020, 11:25:16 πμ »
@rafoc
Παρατηρώ ότι το πρώτο σου μήνυμα στο στέκι είναι αυτό και μου κάνει εντύπωση.
Τέλος πάντων, δεν διαφωνώ για αυτά που λες για την ΟΛΜΕ, αλλά επειδή ξέρω τη Φάνη μπορώ να σου πω ότι είναι από τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
και μάχιμη εκπαιδευτικός και αιρετός με ανιδιοτελή προσφορά.
Η κριτική σου προς το συγκεκριμένο άτομο είναι άδικη.

Η ΟΛΜΕ είναι δεινόσαυροι του παρελθόντος.
Ως καθηγήτρια πληροφορικής, θα έπρεπε να είσαι μοχλός πίεσης ώστε οι ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ να βγαίνουν με αμεσοδημοκρατικό τρόπο, με δημοψηφίσματα ανάμεσα στους καθηγητές, και όχι με την αντιπροσωπευτική/κομματική διαδικασία που βγαίνουν σήμερα, διαδικασία που διαστρεβλώνει κατάφωρα την άποψη της πλειοψηφίας των καθηγητών.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

rafoc

 • Επισκέπτης
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #10 στις: 21 Μάρ 2020, 11:32:45 πμ »
Η κριτική σου προς το συγκεκριμένο άτομο είναι άδικη.

Δείξε μου μια δημόσια ανακοίνωση της Pfan που δείχνει ότι είναι μοχλός πίεσης προς την αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση, και τότε θα σταματήσω να την κριτικάρω.

alkisg

 • Τεχνικός / καθαρίστρια
 • *****
 • Μηνύματα: 5441
  • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #11 στις: 21 Μάρ 2020, 11:37:55 πμ »
Κι εγώ ξέρω προσωπικά τη Φανή και θέλω να καταθέσω ότι είναι από αυτούς που στοχεύουν στη λύση προβλημάτων και όχι στην προσωπική προβολή τους.

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3510
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #12 στις: 21 Μάρ 2020, 11:58:17 πμ »
Θα σου δείξω αν μου δείξεις και εσύ μια δική δημόσια ανακοίνωση επώνυμα  ;)

Δείξε μου μια δημόσια ανακοίνωση της Pfan που δείχνει ότι είναι μοχλός πίεσης προς την αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση, και τότε θα σταματήσω να την κριτικάρω.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

rafoc

 • Επισκέπτης
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #13 στις: 21 Μάρ 2020, 11:59:31 πμ »
Θα σου δείξω αν μου δείξεις και εσύ μια δική δημόσια ανακοίνωση επώνυμα  ;)

Εγώ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, όπως αυτή. Δεν αποφασίζω για άλλους (χωρίς τους άλλους), όπως αυτή.

Όσο κάποιοι επιμένουν να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς, και να βγάζουν ανακοινώσεις για λογαριασμό μας , χωρίς να μας ρωτήσουν, θα δέχονται την κριτική μου.

Θα δέχονται επίσης την κριτική μου όσοι συμμετέχουν σε αντιπροσωπευτικές/κομματικές δομές , χωρίς να αντιδρούν έντονα για τις εξουσιαστικές διαδικασίες αποφάσεων και ανακοινώσεων που ακολουθούνται εκεί.

sensible

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 35
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #14 στις: 21 Μάρ 2020, 04:32:42 μμ »

Όσο κάποιοι επιμένουν να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς, και να βγάζουν ανακοινώσεις για λογαριασμό μας , χωρίς να μας ρωτήσουν, θα δέχονται την κριτική μου.


Έχω την εντύπωση ότι διαφωνείς με την εκλογή αντιπροσώπων μέσω εκλογών στις ενώσεις εκπαιδευτικών; Μήπως και γενικότερα θα ήθελες να μην έχουμε εκλογή αντιπροσώπων. Όπως και να έχει καλό θα ήταν να πας στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΛΜΕ σου και να μεταφέρεις τις απόψεις σου, αν θες να σε λαμβάνουν υπόψη.

rafoc

 • Επισκέπτης
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #15 στις: 21 Μάρ 2020, 04:37:40 μμ »
Έχω την εντύπωση ότι διαφωνείς με την εκλογή αντιπροσώπων μέσω εκλογών στις ενώσεις εκπαιδευτικών; Μήπως και γενικότερα θα ήθελες να μην έχουμε εκλογή αντιπροσώπων. Όπως και να έχει καλό θα ήταν να πας στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΛΜΕ σου και να μεταφέρεις τις απόψεις σου, αν θες να σε λαμβάνουν υπόψη.

Δηλαδή μου λες να πάω στην σφηκοφωλιά των αντιπροσώπων, και να φωνάξω "κάτω οι αντιπρόσωποι !!!" ;;;
Δεν έχεις καταλάβει ότι οι εντεταλμένοι αντιπρόσωποι στηρίζονται πολιτικά και οικονομικά από τον κοινοβουλευτισμό;;; Δεν έχεις καταλάβει ότι και 0% συμμετοχή να έχει ο κόσμος στις διαδικασίες τους (δεν απέχει και πολύ αυτό το 0% από την πραγματικότητα), αυτοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τους μισθούς τους ως αιρετοί, και τις επιχορηγήσεις τους ως σωματεία;

Όσο το πολίτευμα είναι η αντιπροσωπευτική πρωθυπουργοκεντρική μοναρχία (κοινοβουλευτισμός), οποιαδήποτε μορφή αμεσοδημοκρατικού συνδικαλισμού θα απαγορεύεται και θα παραμένει εκτός νόμου (όσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται αμεσοδημοκρατικά) και φυσικά και εκτός χρηματοδότησης (για να μην ξεχνάμε τους μισθούς και τα προνόμια που λαμβάνουν όσοι αιρετοί εντάσσονται στο σύστημα και γλύφουν τον κοινοβουλευτισμό).

Η μόνη λύση είναι να γυρίσουμε την πλάτη στους δεινοσαύρους της ΟΛΜΕ, και να φτιαχτεί μια NEA_ΟΛΜΕ με άλλο καταστατικό, το οποίο να είναι αμεσοδημοκρατικό. Εννοείται βέβαια ότι δεν θα την αναγνωρίσει το καθεστώς, αφού η ΝΕΑ_ΟΛΜΕ θα είναι ενάντια στο υπάρχον σύνταγμα της πρωθυπουργοκεντρικής μοναρχίας.

https://youtu.be/O0gEG2Fx8do?t=123

Φυσικά υπάρχει και μια εναλλακτική λύση που δεν έρχεται σε κατευθείαν αντιπαράθεση με τους κοινοβουλευτικούς φεουδάρχες αλλά παραμένει στα όρια της κοινοβουλευτικής νομιμότητας. Αυτή η λύση προϋποθέτει να βρεθεί κάποιος αντιπρόσωπος που να έχει τα @@ να ψηφίζει ακριβώς ότι τον εντέλλει ένα διαδικτυακό αμεσοδημοκρατικό εκλογικό σώμα. Αν βρεθούν πολλοί τέτοιοι αμεσοδημοκρατικοί δούρειοι ίπποι, ο κοινοβουλευτισμός και η αντιπροσώπευση θα καταρρεύσουν εκ των έσω.

Και εκεί είναι ο ρόλος μας , αφού μόνο εμείς ως πληροφορικοί μπορούμε να οργανώσουμε ένα διαδικτυακό αμεσοδημοκρατικό εκλογικό σώμα.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Μάρ 2020, 01:23:28 μμ από rafoc »

ilias_s

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 392
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #16 στις: 23 Μάρ 2020, 08:51:44 πμ »
Ας μην τα μηδενίζουμε, όλα.
Αν είναι έτσι να  τα καταργήσουμε όλα και να πάμε με την αρχαιότητα, όπως ..... στο στρατό
Τα διδακτορικά ακόμα νομίζω ότι στην πλειοψηφία τους έχουν αποκτηθεί αξιοκρατικά.
Άλλωστε αν ένα διδακτορικό είναι απάτη είναι πολύ εύκολο να το ανακαλύψεις. Φαίνεται από τις δημοσιεύσεις που έχει κάποιος, δεν μπορεί να κρυφτεί. Τρόποι αξιολόγησης υπάρχουν. Το θέμα είναι να έχουμε διάθεση για κάτι τέτοιο.
Δυστυχώς υπάρχει η λογική που λέει ότι επειδή κάποιοι έχουν αποκτήσει fake διδακτορικά/μεταπτυχιακά δεν θα πρέπει να μετράει κανένα.

...

ΥΓ. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση δεν αναφέρομαι σε αξιολόγηση εκπαιδευτικού ή εκπαιδευτικού έργου αλλά σε κριτήρα στέλεχωσης των πειραματικών σχολείων. Δηλαδή από τη στιγμή που θα πρέπει να κάνεις έρευνα θα πρέπει να έχεις μια καλή σχέση με τη μεθοδολογία της έρευνας, να έχεις δημοσιεύσεις κλπ. Για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη έχω άλλες απόψεις.

[ΑΤΤΕΝΤΙΟΝ] *** WALL OF TEXT *** [ATTENTION]

Evry μου (αν μου επιτρέπεις το "μου" ως ένδειξη απλής e-κοιότητας μέσα από ένα forum  ;) ) δεν είπα τίποτα για να μειώσω την αξία ενός διδακτορικού διπλώματος ούτε για να θίξω τους άξιους κατόχους του. Ευτυχώς στο επίπεδο των διδακτορικών τα "μούφα" είναι (ακόμα) ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά που αποκτήθηκαν με πραγματική αξία. Όσο το "χαρτί" χαμηλώνει σε επίπεδο προσόντος όμως, το ποσοστό της "μούφας" ανεβαίνει. Βλέπε π.χ επιμορφώσεις και όλη αυτή τη "φάμπρικα" προσόντων που έχει στηθεί και βλέπω πως είναι "το μέλλον"...

Θα αναφέρω πως, πριν λίγα χρόνια στις κρίσεις δ/ντών στη μικρή ΔΔΕ που υπηρετώ, μου έκανε εντύπωση ότι ανάμεσα στους υποψηφίους πιο συχνά εμφανίζονταν ο τίτλος του μεταπτυχιακού παρά το επίπεδο Β2 σε οποιαδήποτε ξένη γλώσσα (δηλ. τα μεταπτυχιακά ήταν περισσότερα από τα "lower" έστω στα αγγλικά ή όποια άλλη γλώσσα... ). Τι σημαίνει τώρα αυτό; Πολλά και τίποτα ίσως!

Με το ταπεινό μου μυαλό, μου φαίνεται σχεδόν αδιανόητο κάποιος να κάνει ένα μεταπτυχιακό έστω και στο πιο κλασσικό αντικείμενο (π.χ τον Όμηρο) και να μη χρειαστεί έστω μία φορά να αξιοποιήσει ξένη βιβλιογραφία. Μου φαίνεται αδιανόητο γιατί αυτό μου είχε ζητηθεί ακόμα όταν ήμουν πρωτοετής φοιτητής σε ένα ΤΕΙ πληροφορικής. Ίσως φταίει η ειδικότητά μας, ίσως φταίει που προσωπικά δεν γνωρίζω κανένα κάτοχο μεταπτυχιακού που να μη ξέρει έστω μία ξένη γλώσσα. Είναι λίγο περίεργο δείγμα "φιλομάθειας" όμως να έχεις πάρει με τη μία μεταπτυχιακό και να μην έχεις ασχοληθεί με ένα χαρτί μίας έστω γλώσσας. Και μιλάμε για την κατηγορία ανθρώπων (υποψήφιοι για δ/ντές) που σε γενικές γραμμές τα χαρτιά δεν τους είναι αδιάφορα! Αλλά ΟΚ, ας πούμε ότι εγώ είμαι ένας "καχύπτοπτος χωριάτης" και πάμε αρακάτω... στην ουσία! (καθαρά προσωπική άποψη)

Δεν πιστεύω πως επειδή ένας κατάφερε και απόκτησε έναν τίτλο με αναξιοκρατικό τρόπο δεν πρέπει να μετράει το προσόν κανενός. Είπα και πριν, αν το πρόσεξες, πως το οποιδήποτε χαρτί από μόνο του δεν θα πρέπει de facto να είναι το Α και το Ω. Συμφωνώ σε όσα έχεις γράψεις παραπάνω 100%. Είπες ότι υπάρχουν τρόποι να διαπιστωθεί ο "μούφα" τίτλος και πως υπάρχουν τρόποι αξιολόγησης των προσόντων. Ναι! Απλά η γενικότερη νοοτροπία της Ελλάδας είναι να μην ασχολείται κανένας με την ουσία και, προς το παρόν, δε βλέπω να υπάρχει καμία διάθεση να αλλάξει αυτό. Ίσα ίσα που με την "φάμπρικα" που ανέφερα πιο πάνω όλο και λιγοτέρο ασχολούμαστε με την ουσία... ίσως γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο (aka ...τα λεφτά είναι πολλά Άρη!).

Και φυσικά ούτε εγώ αναφέρομαι στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Άλλο πράγμα καλός εκπαιδευτικός και άλλο τα τυπικά προσόντα. Το ένα δε συνεπάγεται το άλλο (διπλή συνεπαγωγή). Κλείνοντας θα καταθέσω και το εξής πραγματικό προσωπικό παράδειγμα...

Πριν λίγες μέρες, όταν ξεκίνησε όλη η ιστορία με την τηλεκπαίδευση, εγώ που ήμουν στην "υποστήριξη" δεν είχα λάβει καμία σχετική ειδοποίηση στο mail μου ακόμα και 2 ώρες πριν την προγραμματισμένη ενημερωτική τηλεδιάσκεψη. ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ κινήθηκα και άρχισα τα τηλέφωνα για να διαπιστώσω τελικά ότι αμφότεροι, Δ/ντής Σχολείου ΚΑΙ Δ/ντής Δ.Ε, έκαναν λάθος το e-mail μου που έστειλαν στο υπουργείο! Μιλάμε για 2/2 λάθη (λάθος πάνω στο λάθος δηλαδή) από ανθρώπους με Πιστοποίηση ΤΠΕ, 2 πτυχία ο καθένας, μεταπτυχιακά κτλ... Ξέρω πως για κάθε ένα παράδειγμά μου μπορείτε να βρείτε άλλα 10 παρόμοια...

Εκεί όμως που καταλήγω είναι στο ότι αυτοί οι άνθρωποι όχι απλά έχουν, ουσιαστικά κατέχουν τις θέσεις! Αύριο να γίνουν κρίσεις, πάλι οι ίδιοι θα πάρουν τις θέσεις αυτές λόγω τυπικών προσόντων. Έτσι, όχι μόνο παίρνει ο κάθε Evry μέρος της "ρετσινίας" για κάφε "μούφα" χαρτί που κυκλοφορεί... όχι μόνο υποβαθμίζονται θέσμοί και θέσεις στις οποίες υπηρετούν άξιοι άνθρωποι (βλ. Άλκης ΠΛΗΝΕΤ) επειδή κάποιοι λίγοι ΥΠΛΗΝΕΤ κατάφεραν να είναι "ανύπαρκτοι"... αλλά στην τελική και ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ, τρέχουμε όλοι οι άλλοι και στον ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ ΕΥΘΥΝΩΝ με ένα μαγικό τρόπο αυτοί δε φαίνονται ποτέ και πουθενά ως υπεύθυνοι!!! Δε λέω πως εγώ θα ήμουν καλύτερος αλλά τουλάχιστον ούτε έχω και ούτε κυνηγάω θέσεις! (καθαρά προσωπική άποψη)

Εκεί έχουμε φτάσει με το κοιτάμε τα χαρτιά περισσότερο από την ουσία, με τα συντεχνιακά συμφέροντα, την αναξιοκρατία, το ζαμανφουτισμό μας και όλα τα υπόλοιπα που βαριέμαι πλέον και να τα γράψω.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μάρ 2020, 09:05:44 πμ από ilias_s »

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3510
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #17 στις: 03 Μάι 2020, 03:02:23 μμ »
Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ 30 Απριλίου

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/320582_olme-epideiktiki-agnoisi-ton-ekpaideytikon-kai-kamia-apantisi-sta?amp

όπου λέει:

Όσον αφορά στην ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων, επισημάναμε την ανυπαρξία κατάλληλου εξοπλισμού στα σχολεία, την έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο στις αίθουσες διδασκαλίας και ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Η απάντηση ήταν ότι έχουν δοθεί δωρεάν δεδομένα από εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ότι υπάρχουν ιδιωτικές δωρεές για τάμπλετ. Είναι προφανές ότι αυτά δεν καλύπτουν τις τεχνικές ανάγκες, και ζητήσαμε άμεσα κονδύλια από το ΥΠΑΙΘ. 

πάλι καλά που υπάρχουν και κάποια .... ζητηματάκια προσωπικών δεδομένων..

Σήμερα η υπουργός δήλωσε και ένα κινητό αρκεί
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/320720_kai-ena-kinito-arkei-gia-ti-zontani-metadosi-toy-mathimatos

Εδώ μάλλον ταιριάζει το ... Ουδέν σχόλιον
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3510
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #18 στις: 03 Μάι 2020, 08:57:03 μμ »
Φρέσκια ανακοίνωση ΟΛΜΕ για το θέμα που βάζει τα πράγματα στη θέση του και μιλάει ξεκάθαρα για θέματα συνταγματικότητας

https://www.olme.gr/2020/05/03/03-05-2020-%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%b6%cf%89%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac/
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

ilias_s

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 392
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #19 στις: 03 Μάι 2020, 09:19:13 μμ »

Εδώ μάλλον ταιριάζει το ... Ουδέν σχόλιον

Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα όταν ορισμένα θέματα τα αφήνουμε σε ανθρώπους που ΔΕΝ γνωρίζουν. Είτε αυτά είναι η συζήτηση π.χ για τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα των κοινωνικών δικτύων ή της τεχνολογίας γενικά από έναν φιλόλογο 60 ετών είτε είναι τα δικαιώματά μαθητών και εκπ/κών σε μία ΟΛΜΕ που απαρτίζεται από ανθρώπους που δε γνωρίζουν και έχουν, ενδεχομένως, ως κίνητρο κυρίως την πολιτική αντιπαράθεση!

Δηλαδή αν είχαμε αίθουσες με κατάλληλο εξοπλισμό και υποδομές δεν θα είχαμε ζήτημα να καταγράψουμε τόσο τη φάτσα και τη φωνή μας, αλλά κυρίως τις φάτσες και τις φωνές 15 ανηλίκων και να τις μεταδόσουμε live στο internet με δέκτες μέλη της μαθητικής κοινότητας (ή και όχι) που βρίσκονται σε άλλους χώρους και έχουν στη διάθεσή τους ικανότατες συσκευές καταγραφής και επεξεργασίας εικόνας/ήχου... και μάλιστα χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση γονέα και παρόλο που αυτό απαγορεύεται ρητά από το νόμο (ο οποίος τυγχάνει να είναι πάνω από την υπουργό!)!!!

Και επειδή ξέρω πως στο σχολείο μου έχουμε σίγουρα παιδιά που δεν θα έρθουν επειδή πραγματικά ανηκούν σε ευπαθείς ομάδες... περιμένω τον πρώτο "φωστήρα" που θα έρθει σε μένα, ως βασικό μέλος της Ομ. Υποστήριξης εξΑΕ του σχολείου, να τον βοηθήσω στη live Μετάδοση του μαθήματός του..!  >:D >:D >:D

pgrontas

 • Ομάδα διαγωνισμάτων 2016
 • *
 • Μηνύματα: 1425
 • There are always possibilities...
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #20 στις: 04 Μάι 2020, 08:55:33 πμ »
Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πάντως που συζητάμε για την αντίδραση της ΟΛΜΕ και όχι για την πρόταση της υπουργού που ως νομικός όφειλε να γνωρίζει καλύτερα...
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

ilias_s

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 392
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #21 στις: 04 Μάι 2020, 02:45:12 μμ »
Για την υπουργό τι μπορεί να πει κανείς;

Δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το πως λειτουργεί ένα σχολείο και ειδικά ένα δημόσιο σχολείο (αφού δε φοίτησε και ποτέ της σε αυτά). Είναι νομικός αλλά αμφιβάλλω αν έχει ασκήσει το επάγγελμα σοβαρά ποτέ της. Είναι επαγγελματίας πολιτικός και κάνει το κομμάτι της! Αν και τους πρώτους μήνες ήταν παντελώς "απούσα" και το μόνο έργο "προ-κορωνοϊού" ήταν η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, αποδεικνύεται ως μία από τους πλέον επικίνδυνους υπ. Παιδείας! Είναι ανίδεη αλλά φαίνεται πως έχει τη θέληση να "γράψει ιστορία"... Αυτό είναι ο χειρότερος συνδυασμός!!!

Η Κεραμέως προωθεί μία πολιτική και κάποια συμφέροντα, χτίζει ένα προφίλ και, επικοινωνιακά, προς το παρόν πείθει χιλιάδες άσχετους με τη βοήθεια των ΜΜΕ χωρίς να φαίνεται η έλλειψη σχεδιασμού & επαφής με την πραγματικότητα.

Όμως η ΟΛΜΕ, που ασκεί αντίλογο, δεν είναι ένας άνθρωπος ώστε να δικαιολογηθεί η όποια άγνοια σε κάποιο ζήτημα. Είναι ένα εκλεγμένο συνδικαλιστικό όργανο! Και το σημαντικότερο... το συνδικαλιστικό όργανο που καλείται να προστατεύσει τους εκπ/κούς και πολύ συχνά και τα συμφέροντα των μαθητών και των οικογενειών τους απέναντι σε σχεδιάσμους τύπου Κεραμέως! Πως να μας προστατεύσει όταν δε γνωρίζει επαρκώς τα προβλήματα...

Δεν επιτρέπεται, όταν επί 2-3 μέρες είναι γνωστή η (προφορική) οδηγία της υπουργού για βιντεοσκόπηση, το τελευταίο ζήτημα που εγείρεται από την ΟΛΜΕ να είναι τα προσωπικά δεδομένα...

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3510
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #22 στις: 04 Μάι 2020, 02:53:34 μμ »
Νομικός δεν είμαι όμως στην τελευταία ΠΝΠ γράφει:

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών μπορεί να λαμβάνεται, μετά από την άρση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας σχολικής μονάδας ή πάσης φύσεως εκπαιδευτικής δομής, φορέα ή ιδρύματος, δημόσιων ή ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, ειδικώς για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης κείμενης σχετικής διάταξης, κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε ...

Φυσικά τίθεται θέμα συνταγματικότητας.

Πάντως το υπουργείο έχει νομικό τμήμα το οποίο συμβουλεύεται πριν εκδώσει νέο νόμο.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

ilias_s

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 392
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #23 στις: 04 Μάι 2020, 03:05:36 μμ »
...

Φυσικά τίθεται θέμα συνταγματικότητας.

Πάντως το υπουργείο έχει νομικό τμήμα το οποίο συμβουλεύεται πριν εκδώσει νέο νόμο.

Δε νομίζω ότι μπορεί μία ΠΝΠ μπορεί να αντιβαίνει σε ένα νόμο... πόσο μάλλον στο Σύνταγμα. Η ιδιωτικότητα απ' ότι θυμάμαι προστατεύεται από το Σύνταγμα (για να μη μιλήσουμε για νόμους, GDPR κτλ). Παραθέτω το παρακάτω από άρθρο νομικής εφημερίδας :

"...ο συντακτικός νομοθέτης, θέλοντας να αποτρέψει τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης μέσω της παροχής προς αυτήν υπερεξουσιών, αναφέρει ότι ο εκδιδόμενος κανόνας δικαίου έχει τη μορφή της πράξεως νομοθετικού περιεχομένου, δηλαδή περιέχει μεν νομοθετικές ρυθμίσεις (ρυθμίσεις που εισάγουν, «θέτουν», κανόνες δικαίου), αλλά αυτές δεν παύουν να εντάσσονται στις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης, κατηγορία κανόνων δικαίου που ιεραρχικά έπεται των (τυπικών) νόμων."

Και δε το βλέπω καθόλου παράλογο με τις λίγες γνώσεις που έχω! Δεν είναι το ίδιο αν κατα παρέκκλιση απασχολήσει την καθαρίστρια 6ωρο (με ανάλογη αμοιβή φυσικά) ή δεν διεξάγει λόγω εκτάκτων συνθηκών τις προαγωγικές εξετάσεις και άλλο να κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα προσωπικής ελεύθερίας & ασφάλειας ενός συνόλου για να παρακολουθήσει κάποιος ένα μάθημα, ειδικά όταν αυτές οι εκπτώσεις μπορεί να έχουν συνέπειες και να βλάψουν τα διακιώματα του ατόμου σε βάθος χρόνου ακόμα και όταν... η ΠΝΠ δε θα είναι σε ισχύ!

pgrontas

 • Ομάδα διαγωνισμάτων 2016
 • *
 • Μηνύματα: 1425
 • There are always possibilities...
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #24 στις: 08 Μάι 2020, 08:26:06 μμ »
Επέστρεψε το στέκι στην κατάλληλη στιγμή...

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πάντως που συζητάμε για την αντίδραση της ΟΛΜΕ και όχι για την πρόταση της υπουργού που ως νομικός όφειλε να γνωρίζει καλύτερα...

Τελικά έκανα λάθος: ξέρει η υπουργός - αν κάτι είναι παράνομο περνάμε μια τροπολογία και το κάνουμε νόμιμο.
https://www.esos.gr/arthra/67506/tropologia-sti-voyli-gia-live-streaming-mathimata-apo-tis-aithoyses-ton-sholeion-kai-me

Για την αντισυνταγματικότητα προφανώς πατάει στο ότι είναι ειδικές οι συνθήκες (πανδημία) και γι' αυτό έδωσε την έγκριση η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Είμαι σίγουρος ότι θα χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα να μην αδικηθούν οι μαθητές που μένουν σπίτι, όμως δεν την είδα να νοιάζεται αν αυτοί έχουν εξοπλισμό να παρακολουθήσουν. το live μάθημα.
Και όπως λένε βέβαια - ο δρόμος προς την κόλαση, είναι στρωμένος με αγνές προθέσεις.

ΥΓ:
Φυσικά, συζητάμε πάλι στον αέρα, καθώς δεν υπάρχουν οι υποδομές να γίνει κάτι τέτοιο από όλους.
Αλλά και να γινόταν και να ήταν όλα εντάξει (νόμιμα και ηθικά):
Είναι δυνατόν να διδάσκουμε κοιτώντας ταυτόχρονα και τους φυσικούς μαθητές και μια οθόνη;
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

sensible

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 35
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #25 στις: 09 Μάι 2020, 12:05:27 πμ »
Αν ο κλάδος των εκπαιδευτικών υποκύψει σε αυτό...θα είμαστε ξεφτίλες!
Εναλλακτικές υπάρχουν. Τους στέλνεις ασύγχρονα τι έκανες και τις ασκήσεις που έβαλες στη φυσική τάξη. Περιμένεις να τις έχουν έτοιμες όπως και οι υπόλοιποι φυσικοί παρόντες. Επίσης απαντάς σε τυχόν απορίες.

Άλλο πράγμα να μην έρχεται κανένας μαθητής και να κάνουμε μάθημα από τη σχολικοί αίθουσα...μόνοι...και άλλο πράγμα να καταγράφονται οι μαθητές (γιατί πρέπει να μιλήσουν...να σηκωθούν ενδεχομένως στο πίνακα κτλ). Άλλο πράγμα η οικειοθελής έκθεση μας στο Webex (γιατί έτσι γουστάραμε εμείς ή όχι μερικοί) και άλλο η υποχρεωτικότητα έκθεσης των προσωπικών μας δεδομένων (+ των μαθητών) θες δε θες!

ilias_s

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 392
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #26 στις: 09 Μάι 2020, 01:06:48 πμ »
...
Για την αντισυνταγματικότητα προφανώς πατάει στο ότι είναι ειδικές οι συνθήκες (πανδημία) και γι' αυτό έδωσε την έγκριση η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
...

ΥΓ:
Φυσικά, συζητάμε πάλι στον αέρα, καθώς δεν υπάρχουν οι υποδομές να γίνει κάτι τέτοιο από όλους.
Αλλά και να γινόταν και να ήταν όλα εντάξει (νόμιμα και ηθικά):
Είναι δυνατόν να διδάσκουμε κοιτώντας ταυτόχρονα και τους φυσικούς μαθητές και μια οθόνη;

Δες το Άρθρο 9Α του Συντάγματος.

Αν και δεν είμαι νομικός δεν νομίζω πως μία τροπολογία μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα μίας χώρας ειδικά όταν από την καταγραφή και μετάδοση ενός μαθήματος δεν παίζονται ζωές, εθνική ασφάλεια κτλ κορώνα-γράμματα. Ούτε καν είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση την "ιδιαίτερης κατάστασης" για την οποία ενεργοποιείται. Μη σου πω ότι οι διδακτικές ανθρωποώρες που χάνονται κάθε χρόνο από έλλειψη αναπληρωτών λόγω κωλυσιεργείας του ίδιου του υπουργείου είναι περισσότερες από τις ώρες που μπορεί να χάσει κάποιος λόγω ευπαθούς ομάδας...!

Και δε θεωρώ ότι συζητάμε στον αέρα γιατί οι όποιες τεχνικές δυσκολίες αργά η γρήγορα θα αρθούν στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο νόμος κάλλιστα μπορεί να ισχύει μέχρι τότε κανονικά (ή και να είναι "ενισχυμένος").

ApoAntonis

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 120
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #27 στις: 09 Μάι 2020, 04:52:54 μμ »
Το Σύνταγμα είναι εκεί ... για να δέχεται ερμηνείες, με τα άρθρα του να μην είναι σαφή ώστε να υπάρχει περιθώριο ελιγμών.
Οι νόμοι οφείλουν να ακολουθούν το Σύνταγμα και αν αυτό δεν συμβαίνει -κάποια στιγμή- αποφασίζεται από το αρμόδιο δικαστήριο.
Εσύ, όταν ένας νόμος υπάρχει, τον ακολουθείς και τον σέβεσαι. Αν δεν ακολουθήσεις τον νόμο έχεις συνέπειες.
Ο υπουργός (και το κοινοβούλιο από όπου περνάει ο νόμος) αν αυτός δεν συμμορφώνεται στο Σύνταγμα...
δεν έχει συνέπειες. Σε λα βι (σε άπταιστα Γαλλικά)

Το μόνο που καθορίζεται σαφώς -μέχρι εκεί που έχω διαβάσει- είναι ότι απαγορεύεται η μετάφραση στην δημοτική των Ευαγγελίων. Κάτι άλλα, καταφανώς ήσσονος σημασίας θέματα όπως ποιός είναι πολίτης της Ελλάδας, αφήνονται στην φαντασία.

Απορία. Αυτοί που αδυνατούν να παρεβρεθούν στο σχολικό περιβάλλον, πως θα κάνουν επικύρωση της αίτησης συμμετοχής στις Πανελλαδικές;

ilias_s

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 392
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #28 στις: 10 Μάι 2020, 12:07:19 πμ »
Ωραία... πάμε ένα βήμα παρακάτω τότε!

Στην τροπολογία η Παρ. 2 του άρθρου για τη μετάδοση αναφέρει :

Παράθεση
"...δεν επιτρέπεται η καταγραφή και αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος, παρά μόνον η ζωντανή μετάδοση ήχου ή/και εικόνας σε πραγματικό χρόνο για τον ανωτέρω συγκεκριμένο σκοπό."

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, όσο και να "απαγορευτεί" η καταγραφή-αποθήκευση και ό,τι μέτρα και να πάρουν από το υπουργείο (όπως αναφέρεται στην παρ. 3 της τροπολογίας), η καταγραφή στην πλευρά του δέκτη δεν μπορεί να καταστεί αδύνατη με τρόπο αξιόπιστο. Ούτε καν να ελεγχθεί αν έχει γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις!

Από το παραπάνω γεγονός και μόνο, το οποίο εύκολα μπορεί να αποδειχθεί αφού και ο πλέον άσχετος μπορεί να καταγράψει την εικόνα & τον ήχο του Η/Υ του με ένα κινητό, ο εκπ/κός μπορεί μέχρι και να αρνηθεί την εκτέλεση της εντολής αφού (απ' όσο μπορώ να κρίνω) είναι προδήλως παράνομη (αντιβαίνει στην παρ. 2 της ίδια της τροπολογίας) και προδήλως αντισυνταγματική (αντιβαίνει στο Αρ. 9Α του Συντάγματος).

Ευχαρίστως κάνω επίδειξη σε οποιονδήποτε δ/ντή πως καταγράφω-αποθηκεύω μία δοκιμαστική live εκπομπή και με πολλούς τρόπους!

Σε κάθε περίπτωση όμως η ύπαρξη και μόνο αυτού του άρθρου είναι ντροπή και πρέπει να αποσυρθεί.

sensible

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 35
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #29 στις: 10 Μάι 2020, 02:07:12 πμ »
Είναι πλέον φανερό ότι με πρόσχημα τις έκτακτες συνθήκες, πάνε να καταλύσουν και την κοινή λογική. Με απανωτές ΠΝΠ βαράνε στο ψαχνό!
Η έπαρση και η αμετροέπεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου (και όχι μόνο!) έχει χτυπήσει κόκκινο. Δεν ήθελα ποτέ να εκφραστώ τόσο έντονα αλλά εδώ θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα μας. Μη προσπαθείτε συνάδελφοι να βρείτε δικαιολογίες  και παραθυράκια. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Επιστροφή πριν το 2015 ευαγγελίστηκαν και όντως επιστρέφουμε σε εποχές Αρβανιτόπουλου. Τότε (2013) είχαμε τις ανήθικες και παράνομες Μετατάξεις και Διαθεσιμότητες, τώρα έχουμε κάτι ακόμα χειρότερο που αγγίζει την ίδια την εκπαιδευτική πράξη και τη σχέση εμπιστοσύνης εκπαιδευτικών και μαθητών. Τότε ο Αρβανιτόπουλος ήξερε ότι έκανε κάτι παράνομο, αλλά τον κάλυπτε ο αισχρός νόμος περί ευθύνης υπουργών. Σήμερα η Κεραμέως κάνει ακριβώς το ίδιο!

Στο τέλος θα δείτε που θα μας ζητήσουν και τα ρέστα σε στυλ Ινδαρέ: «Αφού δεν κρύβει κάτι, γιατί δεν αφήνει την αστυνομία να μπει χωρίς ένταλμα;». Σε εμάς θα έχει αυτή τη μορφή: «Αφού κάνουν καλά τη δουλειά τους οι εκπαιδευτικοί, γιατί δεν θέλουν να μαγνητοσκοπηθούν;»

Και απορούσα πως θα ξεμπλέξουμε από αυτή τη κατάσταση. Μου την έδωσε την απάντηση η τροπολογία. Η έπαρση και η αμετροέπεια....συνάδελφοι!
Επιμένω ότι αν δεν επικαλεστούμε ότι αυτό είναι προδήλως παράνομο και αντισυνταγματικό...είμαστε για μετάθεση στη Βόρεια Κορέα.

ilias_s

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 392
Απ: e-learning και ΟΛΜΕ
« Απάντηση #30 στις: 10 Μάι 2020, 11:16:04 πμ »
Είναι εμφανές ότι η Παρ. 2 της (ν)τροπολογίας έγινε έχοντας κατά νου το Αρ. 9Α του Συντάγματος. Στην Παρ. 3 μιλάει για τ

Από τον ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΠΔΔ

Άρθρο 25 - Νομιμότητα υπηρεσιακών ενεργειών.

Παράθεση
2. Ο υπάλληλος οφείλει να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του. Όταν όμως εκτελεί διαταγή, την οποία θεωρεί παράνομη, οφείλει, πριν την εκτέλεση, να αναφέρει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του και να εκτελέσει τη διαταγή χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Η διαταγή δεν προσκτάται νομιμότητα εκ του ότι ο υπάλληλος οφείλει να υπακούσει σε αυτήν.

και

Παράθεση
3. Αν η διαταγή είναι προδήλως αντισυνταγματική ή παράνομη, ο υπάλληλος οφείλει να μην την εκτελέσει και να το αναφέρει χωρίς αναβολή. Όταν σε διαταγή, η οποία  προδήλως  αντίκειται  σε διατάξεις  νόμων  ή  κανονιστικών  πράξεων, διατυπώνονται επείγοντες και εξαιρετικοί λόγοι γενικότερου συμφέροντος ή όταν, ύστερα από άρνηση υπακοής σε πρώτη διαταγή που προδήλως αντίκειται σε τέτοιες διατάξεις, ακολουθήσει δεύτερη διαταγή που εκθέτει επείγοντες και εξαιρετικούς λόγους γενικότερου συμφέροντος, ο υπάλληλος οφείλει να εκτελέσει τη διαταγή και να  αναφέρει  συγχρόνως  στην  προϊσταμένη  αρχή  εκείνου  που  τον  διέταξε.  Επί νομικών  προσώπων  δημοσίου  δικαίου,  εφόσον  εκείνος  που  διέταξε  είναι  το διοικητικό συμβούλιο  ή  το  ανώτατο  μονομελές  όργανο  διοίκησης,  η  αναφορά υποβάλλεται στον εποπτεύοντα Υπουργό. Εάν εκείνος που διέταξε είναι ο Υπουργός, η αναφορά υποβάλλεται στον Πρωθυπουργού.

Η λέξη "προδήλως" είναι κομβικής σημασίας. Προδήλως δηλ. εμφανώς, πολύ εύκολο να διαπιστωθεί! Η καταγραφή-αποθήκευση, όποιο τεχνικό μέτρο και να πάρει το ΥΠΑΙΘ, εφόσον είναι δυνατή (πολύ εύκολα) και μάλιστα χωρίς να γίνει αντιληπτή, δίνει ένα άριστο πάτημα σε εμάς. Έστω και αν ο προϊστάμενος (δ/ντής σχολείου/εκπαίδευσης) πει ότι δεν διαπιστώνει κάτι τέτοιο (παρανομία) με μία απλή επίδειξη καταγραφής δεν μπορεί να το αρνηθεί..! Εξαιρετικοί λόγοι γενικότερου συμφέροντος δεν πιστεύω ότι είναι η παρακολούθηση live μαθήματος από μία μειοψηφία μαθητών ειδικά όταν σε αυτή τη διαδικασία θα θίγονται τα δικαιώματα της πλειοψηφίας αλλά δεν είμαι και νομικός.

Έστω και αν μας "κολλήσουν" στον τοίχο και μας υποχρεώσουν να το κάνουμε με το εν λόγω εγγραφάκι (αναφορά αντίθετης γνώμης), εμείς, μπορούμε πάλι να "εκτελέσουμε την εντολή" κάνοντας απλά "τηλεκπαίδευση" (όπως με το webex meetings, εκπομπή οθόνης και το πολύ της δικής μας φωνής από το μικρόφωνο) με τη μόνη διαφορά ότι οι οι περισσότεροι μαθητές θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Αργά η γρήγορα ένα καταγεγραμένο μάθημα θα βρεθεί όπου θα εμφανίζονται φάτσες ή θα ακούγονται φωνές να αναφέρουν κάποια προσωπικά δεδομένα (π.χ όνομα-επώνυμο, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας κα) και κάποια μπορεί να είναι "ευαίσθητα" (κατάσταση υγείας, θρησκευτικές πεποιθήσεις, φυλετική ή εθνική προέλευση κτλ). Με το παραπάνω εγγραφάκι ο προϊστάμενος θα τρέχει σε δικαστήρια με μηνύσεις γονέων (και γιατί όχι και του εκπ/κού του ίδιου που αρχικά διατύπωσε την άρνηση).

Η ΟΛΜΕ δύο πράγματα έχει να κάνει :

α) βραχυπρόθεσμα να βάλει το νομικό σύμβουλο να τα ψάξει όλα αυτά και να μας ενημερώσει για τις υποχρεώσεις-δικαιώματά μας
β) μαροπρόθεσμα να κάνει τα πάντα για να καταργηθεί αυτό. Όχι να μην ενεργοποιηθεί ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.

Στο κάτω κάτω... όταν μας έκοψαν μισθούς απεργία σοβαρή δεν κάναμε... τώρα πάνε να μας μπλέξουν σε άλλα μονοπάτια, αν και τώρα δεν αντιδράσουμε τι να πω? Ας αλυσοδεθούμε μόνοι μας και να πάμε να τραβάμε κουπί σε κανένα κάτεργο σαν σκλάβοι!