Είναι γεγονός ότι για τη στασιμότητα που παρουσιάζεται στο μάθημά μας ευθύνονται και πολλοί που δεν είναι του κλάδου. Έχουμε καταλάβει ότι στη χώρα μας για τις αλλαγές στο Ψ μάθημα εκφέρει άποψη ο Χ, άσχετος, κλάδος και αυτό αρκεί για να μη γίνουν. Για πολλοστή φορά αναφέρω πόσο πιο εύκολα άλλαξε η εξεταζόμενη γλώσσα στα ΕΠΑΛ αλλά στα ΓΕΛ φαντάζει ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Όμως, βλέπω πως και μεταξύ μας υπάρχει διχογνωμία. Οι υπέρμαχοι της ΓΛΩΣΣΑΣ δεν είναι καθόλου λίγοι και δεν ξέρω αν η παραμονή της ΓΛΩΣΣΑΣ θα επιφέρει κάποια θετική εξέλιξη στο μέλλον που εγώ δεν μπορώ να δω. Καταλαβαίνω κάποιον που έχει ενδοιασμούς για την python αλλά θα προτιμούσε κάποια άλλη γλώσσα. Την εμμονή με τη ΓΛΩΣΣΑ δεν την καταλαβαίνω όμως και, κατά τη γνώμη μου, κανένας δεν έχει προβάλει κάποιο σοβαρό και αρκετά πειστικό επιχειρήμα για την παραμονή της.
Το ότι "εμείς όμως διδάσκουμε αλγοριθμική και όχι μία συγκεκριμένη γλώσσα" κτλ δεν είναι επιχείρημα. Είναι σαν να λέμε πως όσοι μαθαίνουν προγραμματισμό π.χ με C/C++ (δηλ. χιλιάδες φοιτητές) δε μαθαίνουν αλγοριθμική και δεν μπορούν να μεταβούν σε άλλη γλώσσα αργότερα.