Άνοιξα αυτό το thread για να πω λίγα λόγια για την επιλογή της Python από την ομάδα του συνέταξε το πρόγραμμα σπουδών του 2015 για το 6ωρο μάθημα το οποίο μπήκε στο ράφι τότε με την αλλαγή της κυβέρνησης.
Η ομάδα που είχε σχεδιάσει το πρόγραμμα σπουδών του 2015 για το 6ωρο μάθημα σε Python (η ίδια σχεδόν ομάδα με κάποιες προσθήκες έκανε και τα βιβλία του ΕΠΑΛ), είχε να επιλέξει μεταξύ κάποιων γλωσσών προγραμματισμού. Δεν πήγαμε κατευθείαν στην Python. Οι βασικές επιλογές ήταν Python, Javascript και Processing. Όταν σχεδιάζεται ένα νέο πρόγραμμα σπουδών δεν είναι δυνατόν να στηρίξεις μια άποψη επειδή εσύ θεωρείς ότι είναι σωστή, αλλά να στηριχθείς πάνω στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Με βάση τις τότε εξελίξεις στα διεθνή προγράμματα σπουδών αυτές ήταν οι επιλογές που είχαμε. Κατά τη γνώμη μου η Javascript αποτελεί εξαιρετική επιλογή γιατί ο συνδυασμός HTML5/Javascript είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται οι περισσότερες web εφαρμογές. Επίσης η Javascript ως γλώσσα έχει απίστευτες δυνατότητες.
Η Python όμως είχε ένα συντριπτικό πλεονέκτημα που δεν έχει καμία άλλη γλώσσα. Έχει υιοθετηθεί από πολλές χώρες και από τότε αποτελεί πλέον τη βασική επιλογή στα περισσότερα προγράμματα σπουδών. Ακόμα και στο IB που η βασική γλώσσα είναι η Java κάποιες χώρες έχουν σχεδιάσει προγράμματα σπουδών σε Python. Είδαμε δηλαδή ότι υπήρχε άφθονο υλικό από εκπαιδευτικούς για αυτή τη γλώσσα το οποίο διατίθεται ελεύθερα. Υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα που ασχολείται με την εισαγωγή της Python στην εκπαίδευση. Δε νομίζω ότι υπάρχει τόσο υλικό για οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.
Ότι προβλήματα και να συναντούσαμε θα είχαν ήδη επιλυθεί και θα κερδίζαμε χρόνο. Επίσης δεν θα πηγαίναμε στα τυφλά όπως συμβαίνει τώρα με τη ΓΛΩΣΣΑ, όπου προσπαθούμε να ανακαλύψουμε πάλι τον τροχό όταν άλλες χώρες χρησιμοποιούν ηλεκτροκίνηση.
Η επιλογή μας από τότε δικαιώθηκε γιατί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ (CS Principles) και στη Μεγάλη Βρετανία τα νέα προγράμματα σπουδών που εκπονούνται έχουν ως κεντρική γλώσσα την Python. Δυστυχώς στη χώρα μας ενώ θα μπορούσαμε να είμασταν μπροστά παλεύουμε να πείσουμε για το αυτονόητο.
Μένουμε πίσω λόγω των αντιδράσεων κάποιων εκπαιδευτικών, της εμμονής στη ΓΛΩΣΣΑ και της αδυναμίας των ανθρώπων που βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις να πάρουν δραστικές αποφάσεις για να μην στεναχωρηθούν κάποιοι.
Υπάρχει όμως και ένα ακόμα πλεονέκτημα το οποίο δεν μπορούν να δουν όσοι συζητάνε μόνο για το μάθημα της Γ’ Λυκείου και έχουν στο μυαλό τους μόνο τις εξετάσεις. Η Python μπορεί να γίνει η βασική γλώσσα σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το γυμνάσιο μέχρι το λύκειο. Ήδη μπορείς να προγραμματίσεις σε Python όλες τις ρομποτικές πλατφόρμες (Raspberry Pi, Arduino, Lego). Μπορείς να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα για όλες τις τάξεις που να συνδυάζει ρομποτική και προγραμματισμό και να έχει μια κοινή γλώσσα. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να έχει σπειροειδή προσέγγιση και να αυξάνει την πολυπλοκότητα όσο ανεβαίνεις σε τάξη. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μικρών projects όπου θα συσταθούν μικρές ομάδες προγραμματιστών. Γενικά μπορεί να γίνουν πολλά ωραία πράγματα.
Η Python είναι εξαιρετική επιλογή για αυτή τη δουλειά για τρεις λόγους:
1. Εξαιρετικά απλή σύνταξη
2. Τεράστια κοινότητα στην εκπαίδευση
3. Πληθώρα βιβλιοθηκών για μεγάλη γκάμα εφαρμογών
Αυτό όμως θέλει αρκετή δουλειά. Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μια πρόταση που έχω στο μυαλό μου σε κάποιο συνέδριο φέτος ή του χρόνου. Μέχρι τότε παραθέτω τρεις εργασίες που εκπόνησα για το συνέδριο “Πληροφορική και Εκπαίδευση” που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Πιστεύω ότι έχουν ενδιαφέρον και εξηγούν αρκετά πράγματα.
Υπερβαίνοντας τα στερεότυπα του δομημένου προγραμματισμού
Αλγοριθμική Python
Η γλώσσα προγραμματισμού Python στο Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑ.Λ
ΥΓ. Να σημειώσω ότι ως μέλος της ομάδας εκπόνησης του προγράμματος σπουδών του 2015 διαπίστωσα ότι εκπαιδευτικοί άλλων κλάδων δεν ήταν και πολύ θερμοί υποστηρικτές αυτής της αλλαγής, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Αν κάποια στιγμή βρεθούμε δια ζώσης θα μπορούσα να πω γιατί δεν συνέφερε άλλους κλάδους (και όχι μόνο) να μπει μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού στο μάθημά μας.