Καλημέρες - καλησπέρες όποτε το διαβάσετε και συγγνώμη για την αργοπορία στην απάντησή μου. Είχα προβλήματα με το internet.
Μανώλη το Β2 δεν είναι πρόγραμμα σε ΓΛΩΣΣΑ αλλά απλώς δηλωμένο ως πρόγραμμα. Η εκφώνηση σκόπιμα δε το δηλώνει αυτό.
Ο Αντώνης κατάλαβε ακριβώς τι έλεγα όντως.
Να επισημάνω εδώ πως ελπίζω πως δε περιμένουν τα παιδιά να ξέρουν απ' έξω τον unicode στα strings. Ευελπιστώ να περιοριστούν στα του βιβλίου, όπως οφείλουν.
Παναγιώτη καλησπέρα και πάλι.
"Στο βιβλίο μου ρητά αναφέρω ότι ακολουθώ την σύμβαση του σχολικού βιβλίου, που συμβαίνει μόνο για λόγους τυπικούς διαφοροποίησης της ψευδογλώσσας από την ΓΛΩΣΣΑ (όπως κάνει και το σχολικό)με μία ματιά "
Θα συμφωνήσω μέχρι εδώ, αλλά διαφωνώ με το μέρος
"και ότι δεν έχει καμία σημασία το αν οι εντολές συγγράφονται με κεφαλαία ή πεζά γράμματα."
Πιστεύω πως κατά βάθος (και προς τιμήν σου) ακολούθησες τον ασφαλή δρόμο.
Μία φορά, ΜΙΑ να μη σας έρθει η οδηγία στα εξεταστικά κέντρα για τα πεζά και κεφαλαία, θα γίνει άδικη σφαγή.
"Όσα χρόνια ήμουν βαθμολογητής και συντονιστής σε βαθμολογικό (αρκετά χρόνια) κανένας μα κανένας βαθμολογητής οποιασδήποτε ηλικίας δεν αναφέρθηκε στα κεφαλαία γράμματα της ΓΛΩΣΣΑΣ. Ούτε φυσικά κόπηκαν ποτέ μονάδες. Και ήταν πολλά τα γραπτά μαθητών που χρησιμοποιούσαν πεζά γράμματα."
Το εκτιμώ βαθύτατα αυτό. Οι εξεταστές πρέπει να εστιάζουν στην ουσία.
"Αλλά και αυτή η καραμέλα "αν ένας βαθμολογητής το βλέπει έτσι το θέμα..." που χρησιμοποιούμε με τους μαθητές μας μετά από 20 χρόνια διδασκαλίας ίσως πρέπει να μειωθεί σε χρήση."
Συμφωνώ. Ευελπιστώ σε νέο βιβλίο που λογικά θα στήσουν σε python να λυθεί αυτό εξ ολοκλήρου.
"Αναρωτιέμαι αν οι άλλοι εκπαιδευτικοί των θετικών επιστημών όπως οι Μαθηματικοί, οι Φυσικοί και οι χημικοί, συζητούν σε εσωτερικούς κύκλους τέτοια ζητήματα."
Δε νομίζω να καλούνται παιδιά να γράψουν πρόγραμμα σε μία θεωρητική γλώσσα, δηλωμένη σε ένα βιβλίο και κανονικά δίχως διερμηνευτές, (έπαθα σοκ όταν έμαθα πως ήταν ατομικές πρωτοβουλίες τα περιβάλλοντα) οπότε κι αμφιβάλλω.
"Δεν υπάρχει άλλη μορφή προγράμματος, παρά μόνο σε ΓΛΩΣΣΑ."
Δημιουργική ασάφεια το ότι δε το δήλωσαν.

"παρεμπιπτόντως, το πρόγραμμα είναι είδος αλγορίθμου, όπως και η ψευδογλώσσα."
Όντως. Αλλά ο αλγόριθμος δεν ακολουθεί απαραίτητα το τυπικό της ΓΛΩΣΣΑΣ. Γιατί στο Α4 δε λέει πουθενά περί ΓΛΩΣΣΑΣ.
"αρρωστημένη νοοτροπία είναι να θεωρεί κανείς ότι είναι λάθος τα διπλά εισαγωγικά στη ΓΛΩΣΣΑ, η χρήση πεζών, η μη χρήση του & για μία λέξη που ξέφυγε στην επόμενη γραμμή.
αλλά τα παραπάνω δεν είναι διαφορετικά επιχειρήματα από τη χρήση μπλε και μαύρου, την έναρξη με κεφαλαίο γράμμα και το <- αντί του βέλους.
Είναι όλα στην ίδια κατηγορία: τυπικό της γλώσσας. Ή όλα ή τίποτα είναι εδώ ..."
Όπα! Μισό λεπτό. Βάσει συντακτικού και τυπικού, τα περισσότερα είναι λάθος. μέχρι τη πρωτη τελεία (πεζά σε δεσμευμένες λέξεις πλην div,mod), το & κλπ. Ορίζονται κι είναι εντός ύλης μας αρέσει δε μας αρέσει, δίχως επίσημη παρέμβαση από το Κράτος να το ρυθμίσει. Υπάρχει πρόβλημα εδώ.
Τα χρώματα στα γράμματα η αλήθεια είναι πως έχεις δίκιο, είναι έτσι στη θεωρία τοποθετημένα. Ουσιαστικά λέει χρωμάτισε μπλε τις δεσμευμένες λέξεις.
Φαντάζομαι επειδή αυτό είναι αυτόματη διαδικασία σε προγραμματιστικά περιβάλλοντα, δε θα το απαιτούν στις Πανελλήνιες.
Ο χρωματισμός δε γίνεται ποτέ από το χρήστη θέλω να πω.
Οπότε γιατί "ή όλα ή τίποτα";
"Και η ζωή έδωσε τις απαντήσεις της."
Πειράζει που δε με πείθουν; Θέλω να πω, πες με καχύποπτο κι υπερπροστατευτικό, αλλά επιφυλάσσομαι και διδάσκω ασφαλείς μεθόδους. Φυσικά προετοιμάζω παιδιά για "παράξενα" θέματα σαν όλα όσα θίξατε, Δε μπερδεύονται. Αυτά γράφουν με τον ασφαλή τρόπο, και αποδέχονται λιγότερο αυστηρούς αλγορίθμους.
Στο debug θα έχουμε θέμα, γιατί αν βάλουν πεζά σε δεσμευμένη λέξη και πει είναι πρόγραμμα ή αλγόριθμός σε ΓΛΩΣΣΑ, είναι λάθος; Ή μήπως δεν είναι; Δε νομίζω να πέσει κάτι τέτοιο πάντως. Ελπίζω τουλάχιστο.
Νομίζω στη συνέχεια ο Αντώνης με καλύπτει πλήρως λέγοντας αυτό ακριβώς που ήθελα να πω. Στο ίδιο διαγώνισμα αναφέρεται σε ΓΛΩΣΣΑ παρακάτω σε άλλο θέμα.
Τώρα το πρόβλημα με το διάγραμμα ροής που αναφέρεται από τον ίδιο (φαντάζομαι το 2018 Β2) δεν ήταν πως δεν υπήρχε (ΠΡΟΦΑΝΩΣ) στο βιβλίο τόσο, όσο του ότι ήταν ΑΔΟΜΗΤΟ κι απαιτούσε GOTO για να βγει αυτούσιο, η οποία δεν υπάρχει σε ΓΛΩΣΣΑ και καλώς δεν υπάρχει. Πάρτε ΟΛΕΣ τις λύσεις που κυκλοφόρησαν και κάντε την αντίστροφη διεργασία. Θα καταλήξετε σε άλλο διάγραμμα.
Με άλλα λόγια, κατ εμε, το θέμα ήταν λάθος, διότι απαιτούσε ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΒΗΜΑΤΑ.
Για τα strings μίλησα παραπάνω, ελπίζω να βάζουν δίχως τονισμό, όλα πεζά vs όλα πεζά, σε ίδια γλώσσα, ή όλα κεφαλαία vs όλα κεφαλαία σε ίδια γλώσσα.
Ωραίο θα ήταν να είχαν απαντηθεί αυτά τα θέματα, μαζί με το άλλο θέμα:
Στη θεωρία δεν υπάρχει ορισμός σύνταξης της ΑΝ ΤΟΤΕ ΑΛΛΙΩΣ_ΑΝ δίχως ΑΛΛΙΩΣ.
Στο νέο υλικό, στην άσκηση πλοίο2 υπάρχει αυτή η σύνταξη, αλλά δεν έχουμε σύνταξη στη θεωρία.
Ασφαλής οδός;
ΑΝ ΤΟΤΕ
ΑΛΛΙΩΣ
ΑΝ ΤΟΤΕ
ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
Δεν απευθύνεται σ' εμένα το βιβλίο ή στον Δρ Τσιωτάκη που ξέρει να προγραμματίζει. Απευθύνεται σε εν δυνάμει εντελώς άσχετους με το αντικείμενο μαθητές.
Θα συμφωνήσω πως απαιτεί προσοχή. Ξαναλέω, ελπίζω με την έλευση της python να λυθούν αυτά τα θέματα.