Απορία και εγώ, που βρέθηκαν τόσοι καινούργιοι "συνάδελφοι"?
Είναι προφανές ότι η ΚΕΕ δεν μπορούσε να πάρει πίσω την πρώτη οδηγία γιατί (πέρα από το ότι έχει δίκαιο) θα αδικούσε α) τους μαθητές που είδαν το χώρο του προβλήματος και δεν χρησιμοποίησαν πίνακα β) τους ΦΑ που ήδη είχαν εξετάστει βάση αυτής της οδηγίας.
Συνεπώς θεωρώ ότι καλά έκανε και έδωσε αυτή τη δεύτερη διευκρίνηση.
Όποιος θεωρεί ότι η λύση με πίνακες είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη ας κάνει αυτό που νομίζει σωστό.
Τελική απορία όταν λήξει το θέμα αυτό οι νέοι "συνάδελφοι" θα παραμείνουν στο στέκι?
Ποσώς μ' ενδιαφέρει αν οι νέοι "συνάδελφοι" (ή μήπως 'συνάδελφοι') παραμείνουν στο στέκι ή όχι. Αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε εδώ μέσα. Μακάρι να υπήρχε τρόπος να είναι όντως μια peer review μεταξύ πτυχιούχων, επιστημόνων της Πληροφορικής, αλλά το ότι κάποιοι γράφτηκαν μόνο και μόνο για να σχολιάσουν εδώ, από μόνο του δε μ' ενοχλεί.
Από την ΚΕΕ δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Το να παραδεχτούν το λάθος τους θα σήμαινε ότι ανοίγουν το δρόμο για να δεχτούν αγωγές οι ίδιοι. Παίζοντάς το Πόντιοι Πιλάτοι και πετώντας το μπαλάκι στην εξέδρα, συγγνώμη στους βαθμολογητές, απλώς αποδεικνύουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει ουσιαστικά είναι να καλύψουν τα νώτα τους.
Η ΚΕΕ, το ξανάγραψα, είναι απαράδεκτη. Μετατρέπει την ασάφεια του ερωτήματος σε ερώτηση κρίσεως στην οποία κατά τη γνώμη τους απέτυχαν οι περισσότεροι μαθητές και οι μισοί καθηγητές! Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν παραδέχεται -όπως ήταν αναμενόμενο- το λάθος της, μας λέει και ηλίθιους από πάνω!
Η επιχειρηματολογία υπέρ της χρήσης πινάκων για τη λύση του προβλήματος είναι στέρεη και τεκμηριωμένη. Ως πτυχιούχος Πληροφορικός τη θεωρώ επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρα αποδεκτή. Βρίσκομαι, όμως, σε δίλημμα:
Με δεσμεύει νομικά η οδηγία της ΚΕΕ; Αν ναι, σύμφωνα με ποιο νόμο και ποιο άρθρο; Διότι τόσο η επιστημονική μου οργάνωση (ΕΠΥ) όσο και η συνδικαλιστική μου οργάνωση (ΠΕΚΑΠ) με δικαιώνουν στην άποψή μου και συντάσσονται μαζί μου στο ότι δεν πρέπει να κοπούν μόρια. Την ευθύνη της βαθμολόγησης την έχω ακέραια εγώ, ή τη μοιράζομαι με την ΚΕΕ;
Επίσης, θα υπάρξει τελικά ομοιομορφία; Τόσο στο δικό μας βαθμολογικό (Κοζάνη) όσο και σε άλλα (απ' ότι διάβασα εδώ μέσα) είχαμε πει ότι δε θα κόψουμε μόρια. Δεν έχω πάει ακόμα σήμερα, τώρα θα πάω, να δω τις καινούργιες οδηγίες. Μ' ενδιαφέρει να υπάρχει ομοιογενής στάση των βαθμολογικών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αποκλείσεις και οι αδικίες.
Έστω, όμως, ότι ένας μαθητής προσφεύγει στη δικαιοσύνη θεωρώντας άδικη τη βαθμολόγησή του. Προφανώς, εγώ ως άτομο, δεν κινδυνεύω -απ' όσο ξέρω τουλάχιστον- γιατί είναι έτσι δομημένο το σύστημα, που ο βαθμολογητής έχει ασυλία. Αν όμως, κληθώ στο δικαστήριο, πώς θα δικαιολογήσω τη στάση μου; Επιστημονικά, πιστεύω ότι η λύση με πίνακες είναι σωστή και δεν πρέπει να κοπεί κανένα μόριο. Αν όμως, τα Β.Κ. ακολουθήσουν την οδηγία της ΚΕΕ, τότε για λόγους ομοιομορφίας θα πρέπει να κόψω κάποια μόρια. Τι θα πω δηλαδή; Ξέρεις, το γραπτό σου είναι ολόσωστο, αλλά αφού κόψαμε απ' όλους, κόψαμε κι από σένα;
Η ΚΕΕ, γι' ακόμη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Αυτό που θα ήθελα, θα ήταν μια καθολική ρύθμιση που να αίρει την αδικία. Θυμίζω ότι πρέπει να είμαστε ακριβοδίκαιοι. Δεν δίνουμε επιπλέον μόρια στις πιο έξυπνες λύσεις (οπότε ας σταματήσει η παραφιλολογία για το ότι δήθεν αδικούνται αυτοί που εξ αρχής έλυσαν το θέμα χωρίς πίνακες γιατί δήθεν είναι η πιο σωστή/έξυπνη/αποδοτική λύση) ούτε τιμωρούμε με αρνητική βαθμολογία λάθη και παραλείψεις.
Πάω στο βαθμολογικό, και ελπίζω το βράδυ να βρω το χρόνο να συντάξω ένα πιο τεκμηριωμένο και αναλυτικό post, σε μια προσπάθεια να συγκεράσω όλη την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε εδώ μέσα.