Από την αρχή πίστευα (και δεν έχω αλλάξει) πως οι νέες τεχνολογίες πρέπει να ενσωματωθούν στα υπόλοιπα μαθήματα και η παρουσία των καθηγητών πληροφορικής στην πρωτοβάθμια είναι περιττή. Ρωτάω για να μάθω (και ενδεχομένως να αλλάξω άποψη) για το ποιο μπορεί να είναι το αντικείμενο τους και αν όντως μπορεί να ευσταθεί ως ξεχωριστό μάθημα.
Η μεγάλη κόρη μου πάει στην Τετάρτη τάξη και ήδη ανταλλάσσει email με τις φίλες της, επικοινωνεί μαζί τους μέσω pidgin ή facebook, κάνει περιήγηση στο Διαδίκτυο και άλλα αντίστοιχα.
Αν δεν ήμουν Πληροφορικός και αν δεν της τα είχα πει από πρώτο χέρι, θα ήθελα κάποιος να την είχε προετοιμάσει στο σχολείο για όλα αυτά. Όχι μόνο για τη σωστή χρήση, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση, αλλά και για προφύλαξη από πιθανούς κινδύνους.
Δεν νομίζω ότι ένας συνηθισμένος Δάσκαλος έχει την τεχνογνωσία για να μιλήσει για τους κινδύνους του Διαδικτύου, ούτε π.χ. για τις τεχνικές αναζήτησης στο google.
Επίσης, στην Πέμπτη και στην Έκτη θα μπορούσε να διδάσκεται Logo (υπάρχει μπόλικη βιβλιογραφία που αναφέρει πλεονεκτήματα της εισαγωγής της ή άλλων παρόμοιων περιβαλλόντων σε μικρές ηλικίες). Τα Δημοτικά έχουν εδώ και καιρό προμηθευτεί 3500 άδειες χρήσης Microworlds γι' αυτό το σκοπό, αλλά αυτές μείνανε στο ράφι. Και σ' αυτό πιστεύω ο κατεξοχήν κατάλληλος είναι ο Πληροφορικός.
Εννοείται ότι η χρήση υπολογιστών για διδασκαλία άλλων μαθημάτων (π.χ.
http://ts.sch.gr/repo/) θα έπρεπε να γίνεται από τις ανάλογες ειδικότητες, είτε Δάσκαλοι είτε Μουσικοί είτε Καθηγητές ξένων γλωσσών. Οι Πληροφορικοί δεν έχουν σχέση με αυτό το κομμάτι.
Για την τεχνική υποστήριξη είμαι της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει μια ομάδα στο υπουργείο που να δίνει μια έτοιμη λύση για κάθε βαθμίδα (όπως κάνει τώρα η υπηρεσία τεχνικής στήριξης, αλλά με παρόμοια αυτοματοποίηση για τα windows όπως αυτή που ήδη έχουμε στο linux) και η οποία να εφαρμόζεται τοπικά από τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Τα υπόλοιπα (πληκτρολογήσεις, αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, εργασίες κτλ) είναι δουλειά όλων των καθηγητών εξίσου.