Παιδιά στην
αρχή αυτού του θέματος εκεί που είναι και το διαγώνισμα ανέβασα και τις
λύσεις.Φέτος έχουμε 2 αρχεία το ένα είναι κανονικά οι προτεινόμενες λύσεις και το άλλο περιέχει κάποιες εναλλακτικές λύσεις για το θέμα 4.
Συγκεκριμένα έχουμε 4 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης για το θέμα 4)ΣΤ (και υπάρχουν και άλλοι

) και 2 για το 4)Γ
Οι λύσεις έχουν αρκετά διαφορετική φιλοσοφία. Συγκεκριμένα η μια στηρίζεται στην αναζήτηση, μία στην ταξινόμηση, μια στην μεγίστη οικονομία σε μνήμη και μια με τη μέγιστη ταχύτητα, όπως πολύ εύστοχα είχε πει ο Γιώργος.
Να σημειώσω ότι ο τρίτος τρόπος λύσης του 4)ΣΤ) που δεν χρησιμοποιεί καθόλου βοηθητικές δομές δεδομένων δόθηκε από μαθητή!!!
Την λύση αυτή δε νομίζω ότι την είχε σκεφτεί κάποιος από εμάς και αυτό είναι που έχει σημασία και αποδεικνύει ότι με την εμπειρία που έχουμε στον προγραμματισμό αφού οι περισσότεροι έχουμε δουλέψει σε εταιρίες ως προγραμματιστές έχουμε παράλληλα φορέσει και παρωπίδες και πλέον δεν εφαρμόζουμε πάντα την αρχή του Occam (γνωστή και ως Occam’s razor), δηλαδή ότι «Η απλούστερη λύση είναι συνήθως και η σωστή»
Κάτι τέτοιο νομίζω ότι θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε αυτό το μάθημα και σε κανένα άλλο.
Σχετικά με το διαγώνισμα τώρα επειδή ακούστηκαν αρκετές απόψεις σχετικά με τη δυσκολία του θα ήθελα να πω τα εξής: Πράγματι ήταν δύσκολο και απαιτητικό. Δεν ξέρω αν το 3ωρο ήταν αρκετό για όλους τους μαθητές. Αυτό που ξέρω όμως είναι πως έδωσε σε πολλούς μαθητές (αλλά και καθηγητές) τροφή για να σκεφτούν. Να γράψουν, να σβήσουν, να ξαναγυρίσουν πάλι στην αρχή ή σε αδιέξοδο. Αυτή είναι και η ουσία (ή θα έπρεπε να είναι) αυτού του μαθήματος. Να μπορείς να λύνεις προβλήματα που δεν έχεις ξανασυναντήσει ποτέ. Εκεί μόνο θα φανεί πόσο καλά έχεις κατανοήσει τις βασικές έννοιες του μαθήματος. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση και όχι να γράφεις 20 σε τυποποιημένα θέματα.
Φέτος είχαμε τις περισσότερες συμμετοχές (έχω την εντύπωση) και αυτό φαίνεται και από τα θέματα που έστειλαν τα μέλη της ομάδας που ήταν πολλά και πρωτότυπα. Όλοι έβαλαν ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που κάναμε αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω ειδικά αυτούς που έμειναν μέχρι τέλους και με καίριες παρατηρήσεις βοήθησαν πολύ στο να βγουν αυτές οι λύσεις, γιατί αλλιώς θα ήταν πολύ δύσκολο.
Το διαγώνισμα είχε μέχρι στιγμής 1400 περίπου downloads οπότε περιμένουμε σχόλια για τις λύσεις, είτε αφορούν παραλείψεις που κάναμε είτε άλλους τρόπους λύσεων που θεωρείτε ότι έχουν ενδιαφέρον να συζητήσουμε.