Προσωπικά θεωρώ αστοχία των φετινών θεμάτων την ερώτηση για τις τεχνικές σχεδίασης. Κανείς δε μπορούσε να απιτήσει από τους μαθητές να απομνημονεύσουν κάτι που εξηγείται εκτός ύλης άρα ΔΕΝ αποτελεί στόχο του μαθήματος με την υπάρχουσα ύλη.
Sergio, ένα σχόλιο στο επόμενο:
Εκτός ύλης είναι και οι δυναμικές δεδομένων, όμως η εντός ύλης αναφορά για αυτές έχει πέσει πολλές φορές (και φέτος). Εκτός ύλης είναι και η δυαδική αναζήτηση, αλλά όλοι τη συζητάμε φιλολογικά (παράγραφος 9.4 βιβλίου).
Κατά τη γνώμη μου, είναι το πιο "καθαρό" θέμα που μπορείς να ρωτήσεις -αν το επιλέξεις- από το κεφάλαιο 4. Και είναι η πρώτη ερώτηση που υπάρχει στο περσινό διαγώνισμα (στην ύλη των κεφαλαίων 4-6) της ομάδας.
Παναγιώτη νομίζω ότι τα δύο διαφέρουν σημαντικά. Σε όλο το δεύτερο μέρος του μαθήματος οι μαθητές ασχολούνται με δομές δεδομένων. Έχουν κατανοήσει ΤΙ είναι μία δομή δεδομένων, σχηματίζουν εύκολα το αντίστοιχο νοητικό μοντέλο. Κατακτούν σε βάθος την έννοια της δομής δεδομένων και εμβαθύνουν στην έννοια της στατικής δομής.
Κατανοούν την έννοια της δυναμικής δομής διδασκόμενοι τη διαφορά της από τη στατική σε σχέση με το χαρακτηριστικό ότι το μέγεθος της μίας δεν αλλάζει (στατικής) ενώ της άλλης αλλάζει (δυναμικής). Γι' αυτό ουδέποτε κάποιος παραπονέθηκε ή θεώρησε άστοχο σχετικό θέμα. Το γεγονός ότι οι τρεις βασικές δυναμικές δομές είναι εκτός ύλης δε συνιστά πρόβλημα για την κατανόηση της έννοιας της δυναμικής δομής. Αντίστοιχα άστοχο θα ήταν να υπάρχει εντός ύλης αναφορά σε: τρείς δυναμικές δομές δεδομένων είναι οι Λίστες, τα δένδρα και οι γράφοι, η περιγραφή τους να ήταν εκτός και να ζητιόταν να αναφέρουν τρεις δυναμικές δομές. Πάλι θα ήταν θέμα καθαρής παπαγαλίας με αποκλεισμένη από χέρι (βάση της ύλης) την κατανόηση.
Αντίστοιχα με τη δυαδική. Όντως αστοχία ότι δεν υπάρχει εντός ύλης ο αντίστοιχο αλγόριθμος, όμως ο μαθητής κατανοεί ήδη την έννοια της αναζήτησης και εύκολα "βλέπει" ότι μπορεί να υπάρχει και άλλος τρόπος αναζήτησης. Όλοι οι διδάσκοντες κάνουν το παιχνίδι με το "μάντεμα" του αριθμού από το 1 μέχρι το 100 με 7 ερωτήσεις οπότε ακόμα και χωρίς να παρουσιαστεί ο συγκεκριμένος αλγόριθμος σε κωδικοποιημένη μορφή οι μαθητές συλλαμβάνουν τη σχετική έννοια.
Το ίδιο όμως δε συμβαίνει με τις τεχνικές σχεδίασης αλγόριθμων. ΚΑΜΙΑ δεν παρουσιάζεται στους μαθητές ως συγκεκριμένη τεχνική οπότε η έννοια της τεχνικής σχεδίασης τους διαφεύγει. Πόσο εύστοχο είναι λοιπόν να ζητιέται απλά να τις αναφέρουν και μάλιστα για 6 μόρια !!
Δεν είναι απλά θέμα εντος ή εκτός ή έστω οριακά εντός (ή εκτός). Είναι θέμα εστίασης που μπορεί κανείς να έχει σε σχετικό θέμα στο πλαίσιο της ύλης.
Στο πλαίσιο του κεφ.4, το μόνο που παρουσιάζεται "επαρκώς" (τηρουμένων των αναλογιών) είναι αυτό της ανάλυσης και τω σχετκών εργασιών / ερωτήσεων (σελ.81) Δε νομίζω ότι κανείς θα παραπονιόταν αν ζητούσαν κάτι από τη σελιδα 81 για 6 μονάδες, και πάλι θα ήταν πολλές.