Τελευταία μηνύματα

#21
Η ΒΔ protocol.sqlite βρίσκεται στον φάκελο storage/app/arxeio/.

Απλά την αντιγράφεις.


Προσοχή θέλει άν στα δύο χρόνια που πέρασαν έχουν γίνει αλλαγές στη δομή της ΒΔ σε κάποια αναβάθμιση.

Τότε πρέπει να γίνει χειροκίνητη δουλειά ...
#22
Τεχνική υποστήριξη / παραμετροποίηση mikrotik route...
Τελευταίο μήνυμα από DimisLz - 09 Οκτ 2024, 10:50:36 ΜΜ
καλησπέρα σας
στο σχολείο που είναι φέτος έχουμε κλασικά ένα mikrotik router το οποίο δεν δίνει ίντερνετ και από την οπτική και είμαστε με το adsl. Κρίμα και άδικο. Υπάρχουν πουθενά ρυθμίσεις για το router, ή που να απευθυνθώ;  :D
#23
Γενικά / Απ: Και το ΔΕΤ στη θετική!!
Τελευταίο μήνυμα από pgrontas - 09 Οκτ 2024, 05:03:49 ΜΜ
Παράθεση από: pgrontas στις 09 Οκτ 2024, 01:23:28 ΜΜΣτον πραγματικό κόσμο η σχέση των επιστημων είναι αμφίδρομη - αυτό σημαίνει ότι όλοι δίνουν και παίρνουν.
Όμως το αμφί- ξεχνιέται - κάτι που έχει κοστίσει στην Πληροφορική στο παρελθον και συνεχίζει να
Και πάνω που μιλούσαμε ανακοινώθηκε ότι ο Demis Hassabis είναι εκ των παραληπτών του βραβείου Νομπελ Χημείας, για την εφαρμογή μεθόδων AI στην αναδίπλωση πρωτεινών (AlphaFold).
Εδώ, σε αντίθεση με αυτή του Νόμπελ Φυσικής, είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση που η επιστήμη της πληροφορικής έδωσε ουσιαστικές μεθόδους (όχι μόνο εργαλεία) για την προώθηση της επιστημονικής γνώσης σε άλλη επιστήμη.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο που αναλύονται αυτά είναι στο  How AI Revolutionized Protein Science, but Didn't End It | Quanta Magazine για όποιον ενδιαφέρεται.

#sarcasm Άντε και το νόμπελ λογοτεχνίας τις επόμενες μέρες στον Altman για το chatGPT :D :D :D
#24
Τεχνική υποστήριξη / Απ: Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Σχο...
Τελευταίο μήνυμα από vasdiam - 09 Οκτ 2024, 02:46:10 ΜΜ
Καλησπέρα, μετα απο επιτυχή εγκατάσταση πριν απο περίπου 2 χρόνια σε nas, ήρθε η στιγμή να το αντικαταστήσω με νεότερο. Το πρόβλημα είναι πως θα μεταφέρω την βάση δεδομένων sqlite στο καινούργιο. Μέσα απο το phpadmin βλέπω το Mariadb αλλα δεν βρήκα την βάση.
Κανένας οδηγός για την μεταφορά;
#25
Γενικά / Απ: Και το ΔΕΤ στη θετική!!
Τελευταίο μήνυμα από pgrontas - 09 Οκτ 2024, 01:23:28 ΜΜ
Εννοείται μαζί σου! Έτσι κι αλλιώς είπα ότι δεν αφορά εσένα.
Στον πραγματικό κόσμο η σχέση των επιστημων είναι αμφίδρομη - αυτό σημαίνει ότι όλοι δίνουν και παίρνουν.
Όμως το αμφί- ξεχνιέται - κάτι που έχει κοστίσει στην Πληροφορική στο παρελθον και συνεχίζει να κοστίζει.
Και είναι κάτι που προσωπικά μου χτυπάει ευαίσθητες χορδές και προσπαθώ να το υπενθυμίσω.
#26
Γενικά / Απ: Και το ΔΕΤ στη θετική!!
Τελευταίο μήνυμα από gpapargi - 09 Οκτ 2024, 12:55:32 ΜΜ
Παράθεση από: pgrontas στις 09 Οκτ 2024, 11:52:01 ΠΜΑυτό όμως πρέπει να πούμε , ειδικά σε όλους όσους ισχυρίζονται ότι όλα είναι φυσική

Κάπου είχα διαβάσει (δε θυμάμαι που) ότι η φυσική είναι βαριά για τους φυσικούς  :)
Πχ μου έλεγε κάποιος φυσικός ότι δεν μπορεί την κβαντομηχανική γιατί χάνει το μαθηματικό μέρος από κάποιο σημείο και μετά. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι στη Γενική θεωρία της σχετικότητας (με τα πολύ βαριά μαθηματικά) από κάποιο σημείο και με τά ασχολούνται οι μαθηματικοί. 
Θέλω να πω ... εντάξει ο κάθε κλάδοςλέει τα δικά του. Δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδκασία που είναι για να ευλογούν κάποιοι τα γένια τους. Εγώ στέκομαι στη σχέση των επιστημών. Και θέλω να καταλήξω ότι δεν πρέπει ποτέ να φανταζόμαστε την πληροφορική στις πανελλήνιες σε κατεύθυνση που δεν έχει φυσική. Μόνο κακό κάνει αυτό.
#27
Γενικά / Απ: Και το ΔΕΤ στη θετική!!
Τελευταίο μήνυμα από gpapargi - 09 Οκτ 2024, 12:46:34 ΜΜ
Δεν είπα ότι όλα είναι φυσική. Η φυσική πχ δεν μπορεί χωρίς μαθηματικά.
Λέω ότι η φυσική έχει συνδέσεις με τις άλλες επιστήμες και δεν μπορούμε να φανταζόμαστε το δρόμο μας χωρίς αυτή (όπως φαίνεται από απόψεις τελευταία). Χωρίς γνώσεις φυσικής (αλλά και πληροφορικής) δε θα έκαναν αυτά που έκαναν οι 2 νομπελίστες. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Πιστεύω στη σχέση των 2 επιστημών και στο αναγκαίο διεπιστημονικό υπόβαθρο.

Διαφωνώ με την άποψη που ακούγεται τώρα τελευταία ότι η πληροφορική δεν έχει σχέση με τη φυσική. Το βραβείο νόμπελ επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της σχέσης.
#28
Γενικά / Απ: Και το ΔΕΤ στη θετική!!
Τελευταίο μήνυμα από pgrontas - 09 Οκτ 2024, 11:52:01 ΠΜ
Γιώργο, έχε υπόψιν σου ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για το συγκεκριμένο νόμπελ, με την έννοια ότι δεν προάγει την έρευνα στην Φυσική (εκτός αν η AI κάποια στιγμή εξελιχθεί τόσο που κάνει η ίδια πρόοδο στην φυσική).
Επιπλέον, θεωρείται από πολλούς μια προσπάθεια των φυσικών να βάλουν 'χερι' στην τεχνητή νοημοσύνη.
Μπορεί ο Hopfield να έχει φυσικό υπόβαθρο, αλλά πολλοί ισχύριζονται ότι οι τεχνικές τις οποίες χρησιμοποίησε είναι μαθηματικές - υπολογιστικές (δεν γνωρίζω να το επιβεβαιώσω).
Επίσης ειδικά με τους κβαντικούς υπολογιστές, η πληροφορική οδηγεί σε νέες εξελίξεις στην Φυσική (π.χ. Quantum Information theory).
Αυτό όμως πρέπει να πούμε , ειδικά σε όλους όσους ισχυρίζονται ότι όλα είναι φυσική (όχι σε σένα αλλά σε τύπους όπως οι φυσικοί της εκπαίδευσης), είναι ότι στην πραγματικότητα όλα είναι υπολογισμός (η γνωστή Church - Turing thesis)
#29
Γενικά / Απ: Και το ΔΕΤ στη θετική!!
Τελευταίο μήνυμα από gpapargi - 09 Οκτ 2024, 11:37:20 ΠΜ
Νομίζω ότι κολλάει στην παρούσα συζήτηση και αυτή η είδηση. Το νόμπελ φυσικής δόθηκε για ανακαλύψεις στη μηχανική μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα. Η φυσική (πέρα από τους κβαντικούς υπολογιστές) καθορίζει τις εξελίξεις στην πληροφορική. Δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι η φυσική αποτελεί σοβαρότατο υπόβαθρο για το θετικό επιστήμονα: πληροφορικό, μαθηματικό, χημικό. Δεν είναι καλή ιδέα η απομάκρυνση από αυτή.

https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2024/press-release/
#30
Τεχνική υποστήριξη / Απ: Υπερφόρτωση
Τελευταίο μήνυμα από mandarinos - 09 Οκτ 2024, 08:54:40 ΠΜ
Οι "κολλημένοι" Η/Υ μ' ένα reset ξεκολλάνε. Παρά ταύτα, γιά να δημιουργούν πρόβλημα και κλειστοί, φαίνεται πως το πρόβλημα εντοπίζεται στις κάρτες δικτύου τους. (Ενσωματωμένες στη motherboard; ) Συμβαίνει κι αυτό καμιά φορά - πολύ σπάνια, αλλά συμβαίνει. Εκεί ακριβώς φαίνεται πως στέλνει δεδομένα ο server, γιά να δεί τί γίνεται μ' αυτές. (Ακόμη και σε κλειστούς Η/Υ, αν παρατηρήσεις, τα λεντάκια των καρτών δικτύου αναβοσβήνουν.)

Η λύση είναι να βάλεις πρόσθετες κάρτες δικτύου, και να συνδέσεις τα καλώδια Ethernet σ' αυτές. Στο 1 GBps μπορείς να βρείς και με 6 ευρώ, αρκετά αξιόπιστες.