Μέλλον εκπαιδευτικών λογισμικών ΠΙ (flash/java)

Ξεκίνησε από alkisg, 21 Σεπ 2018, 10:14:00 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Σας ενδιαφέρει να συνεχίσουν να εκτελούνται τα flash/java λογισμικά του Π.Ι. μετά το 2019;

Ναι (αν θέλετε γράψτε και ποια)
Όχι

alkisg

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είχε κάποια λογισμικά, τα οποία πακετάραμε ώστε να τρέχουν σε Ubuntu και κάποια από αυτά τα έχουμε και online στη σελίδα http://ts.sch.gr/software.

Κυρίως χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τα .swf που βασίζονται σε flash, τα .jar που βασίζονται σε java, και τα εκτελέσιμα .exe που τρέχουν με το wine.
Το flash και η java έχουν διάφορα προβλήματα ασφαλείας και καταργούνται από το Internet. Έτσι από το 2019/2020 οι browsers θα σταματήσουν εντελώς να υποστηρίζουν flash, και τα λογισμικά αυτών των δύο κατηγοριών θα πάψουν να δουλεύουν (ενώ για παράδειγμα ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ και το microworlds που είναι .exe θα συνεχίσουν να δουλεύουν).

Μια σκέψη είναι "ε εντάξει παλιά λογισμικά είναι τα έφαγαν τα ψωμιά τους δεν αξίζει να ασχολούμαστε άλλο με αυτά".
Ένα επιπλέον επιχείρημα είναι "έτσι κι αλλιώς στο φωτόδεντρο γράφονται ένα σωρό νέα λογισμικά σε HTML5 που θα παίζουν παντού, μέχρι και σε tablets, ας εγκαταλείψουμε τα παλιά".

Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει η δυνατότητα να ξαναπακετάρουμε αυτά τα λογισμικά ώστε να μπορούν να τρέχουν τοπικά, χρησιμοποιώντας π.χ. παλιές εκδόσεις του standalone adobe flash player ή κάποια δική μας minimal έκδοση browser (ένα απλό webkit/gecko component) κλπ.

Η πρώτη ερώτηση είναι, υπάρχει ενδιαφέρον να συνεχίσουν να εκτελούνται αυτά τα λογισμικά; Γι' αυτήν την ερώτηση έβαλα και ψηφοφορία, να δούμε τι ζήτηση υπάρχει.
Και η δεύτερη ερώτηση είναι, επειδή η ομάδα της Τεχνικής Στήριξης είναι πλέον υποστελεχωμένη, υπάρχει κάποιος που να θέλει να το αναλάβει, πιθανώς με κάποια καθοδήγηση;

alkisg

Αν κάποιος έχει εγκατεστημένα τα πακέτα chromium-browser και flashplugin-nonfree, τότε ο chromium browser αναφέρει ότι "η λειτουργία (flash player) δεν υποστηρίζεται" και δεν εκτελεί τα λογισμικά.

Η λύση είναι να ενεργοποιηθεί το αποθετήριο "partner" της Canonical και να εγκατασταθεί το πακέτο adobe-flashplugin αντί του flashplugin-nonfree, γιατί εκείνο επιτρέπει και στον chromium-browser να παίζει flash (και όχι μόνο στον firefox).

Αυτό το κάνουν αυτόματα τα sch-scripts, οπότε υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι.

alkisg

Ανέβηκαν νέες εκδόσεις σε κάποια λογισμικά που δεν παίζανε σε 18.04.
Αν, αφού κάνετε ενημέρωση λογισμικού και δημοσίευση εικονικού δίσκου, δείτε να υπάρχει ακόμα κάποιο πρόβλημα, φωνάξτε.

happiness

Εγώ θα ήθελα να υπάρχει πρόσβαση και στα παλιά λογισμικά. Αφενώς γιατί υπήρχαν ανάμεσά τους κάποια απλά και καλά εκπαιδευτικά προγράμματα (ενδεικτικά θυμάμαι απλό flashάκι αντιστοίχισης περιφερειακών συσκευών ή τοποθέτησης καρτών στην μητρική ή απλός μετατροπέας δυαδικού συστήματος). Βέβαια είναι πλέον ξεπερασμένα σε αυτά που δείχνουν ,αλλά εάν δεν έχουν αντικατασταθεί από κάτι αντίστοιχο στο photodentro τότε είναι ακόμα χρήσιμα. Επίσης, μην ξεχνάμε και το all time classic πρόβλημα των σχολείων ... το "δεν έχουμε internet σήμερα". Ωραίο το να τα έχουμε όλα στο internet, αλλά πρέπει να έχουμε και μερικές offline εναλλακτικές γιατί το πέφτει το δίκτυο για τον Α ή τον Β λόγο στο σχολείο, είναι ακόμα πολύ συχνό φαινόμενο.

alkisg

Το flash συνεχίζει ακόμα να παίζει μέχρι το τέλος του 2020.
Η java έχει κοπεί από τον firefox 52 και μετά.
Όμως έχει βγει ένας νέος browser ονόματι pale moon που βασίζεται στον firefox και συνεχίζει να υποστηρίζει τα plugins τεχνολογίας NPAPI, δηλαδή και το flash και την java.

Και πάλι όμως η ρύθμιση της java ώστε να παίζει στον pale moon είναι λίγο δύσκολη, οπότε την αναφέρω παρακάτω. Δοκιμασμένο σε Ubuntu 18.04:

Λήψη του pale moon από https://software.opensuse.org/download.html?project=home:stevenpusser&package=palemoon
Μιας και το θέλουμε μόνο για τα εκπαιδευτικά λογισμικά και όχι για browsing, μπορούμε να επιλέξουμε το .deb και όχι το αποθετήριο.
Εγκατάσταση με: sudo apt install ./palemoon_28.7.2+repack-1_amd64.deb
Μετά μενού Σύστημα → Προτιμήσεις → Άλλα → Oracle Java 8 Plugin Control Panel
Security → Edit site list
Προσθέτουμε http://ts.sch.gr
Κλείνουμε, τρέχουμε τον pale moon, πάμε στο http://ts.sch.gr/software → Μαθηματικά Γ΄-Δ΄ → Χελωνοσελίδα.
Βγαίνει security prompt, επιλέγουμε [x] I accept the risk and want to run this application, και πατάμε [Run].
Block potentially unsafe components from being run? [Don't Block]
Do you want to run this application? [Run]

...και επιτέλους βλέπουμε java εν έτει 2019. :)

alkisg

Ειδικά για τον chromium-browser, τα sch-scripts κάνουν την παρακάτω ρύθμιση, ώστε να παίζει flash. Την αναφέρω εδώ μήπως κάποιος την χρειαστεί κάπου που δεν έχει sch-scripts, π.χ. στο σπίτι, ή κάποιος που έχει παλιότερη έκδοση sch-scripts, π.χ. 16.04.
Τα sch-scripts λοιπόν παρέχουν το αρχείο /usr/share/sch-scripts/chromium-browser.json το οποίο το συνδέουν (symlink) στη θέση /etc/chromium-browser/policies/managed/sch-scripts.json. Σε αυτό βάζουν τις  παρακάτω επιτρεπόμενες τοποθεσίες flash:

Κώδικας: Bash
{
  "PluginsAllowedForUrls": [
    "file:///*",
    "http://*",
    "https://*" 
  ]
}

d_oikon

Καλησπέρα.
Έκανα εγκατάσταση το νέο Ubunto 20.04 ακολουθώντας βήμα-βήμα της οδηγίες από την τεχνική στήριξη.
Έχει παρουσιαστεί το εξής:

 • Στα βήματα για την εγκατάσταση του Pale Moon πηγαίνω στη σελίδα "https://software.opensuse.org/download.html?project=home:stevenpusser&package=palemoon" κι επιλέγω το "Grab binary packages directly" για να κατεβάσω το .deb πακέτο. (επισυνάπτω φωτό από την σελίδα με τα βήματα)
  Εκεί βρίσκω το αρχείο "palemoon_28.13.0-2_amd64.deb", που προφανώς είναι νέα έκδοση σε σχέση με το "palemoon_28.7.2+repack-1_amd64.deb" το οποίο αναγράφεται στα βήματα της ΤΣ. Και το κατεβάζω.
  Παρόλο που έτρεξα την εντολή "sudo apt install ./palemoon_28.7.2+repack-1_amd64.deb" (έβαλα στην θέση του "palemoon_28.7.2+repack-1_amd64.deb" το όνομα του νέου αρχείου που κατέβασα) δεν μου έκανε την εγκατάσταση. Σαν να έψαχνε να βρει το αρχείο και δεν μπορούσε.
  Οπότε το εκγατέστησα πηγαίνοντας πάνω στο αρχείο --> δεξί κλικ --> "Άνοιγμα με Εγκατάσταση πακέτων GDebi". Και απ' ότι φαίνεται την έκανε την εγκατάστση, αν και μου εμφάνισε το μήνυμα "Μια ίδια έκδοση είναι ήδη εγκατεστημένη" (επισυνάπτω φωτό)
  Τσέκαρα και βλέπω ότι τα περισσότερα flash προγράμματα του δημοτικού παίζουν (ανοίγει ο browser Pale moon).
  Το ερώτημά μου είναι αν έχει γίνει σωστά η εγκατάσταση του Pale Moon!
 • Αμέσως μετά, στην "Επιλογή του κόμβου της Τεχνικής Στήριξης ως ασφαλή για την εκτέλεση των java εκπαιδευτικών λογισμικών" δεν μπορώ να βρω το "Oracle Java 8 Plugin Control Panel".
  Ακολουθώ το βήμα: "Ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου της Java επιλέγοντας  Σύστημα → Προτιμήσεις → Άλλα → Oracle Java 8 Plugin Control Panel" αλλά δεν βρίσκω κάτι.
Ευχαριστώ  :)

alkisg

1. Η εντολή apt install έκανε την εγκατάσταση κανονικά την πρώτη φορά. Μπορεί να έβγαλε ένα warning. Την δεύτερη φορά που είναι ήδη εγκατεστημένο το πακέτο, μπλέκεται και λέει ότι δεν το βρίσκει, αντί να πει ότι έχει ήδη εγκατασταθεί.
Αλλά ΟΚ και μέσω του gdebi μια χαρά είναι πλέον (είχε ένα bug που το παρακάμψαμε πριν 2 βδομάδες).

2. Θέλει επανεκκίνηση server για να εμφανιστεί αυτό το μενού.

Να βελτιώσουμε λίγο αυτή τη σελίδα του wiki...

Kermit, ο Βάτραχος

Παράθεση από: alkisg στις 08 Σεπ 2020, 08:47:02 ΜΜ

2. Θέλει επανεκκίνηση server για να εμφανιστεί αυτό το μενού.

Να βελτιώσουμε λίγο αυτή τη σελίδα του wiki...

Άλκη, και μετά από επανεκκίνηση του server δεν μου εμφανίζει το μενού αυτό.
Στο "κέντρο ελέγχου" δεν το αναζητούμε;

alkisg

Έχετε κάνει εγκατάσταση της java;

sudo apt install oracle-java8-installer

Γενικά πάντως είναι ελάχιστα τα λογισμικά που χρειάζονται java, π.χ. το dim-mathimatika-c-d, και νομίζω ότι παίζουν μόνο online και όχι από το μενού Εκπαίδευση.
Αν θέλει κάποιος ας έρθει και από το IRC να το δούμε live.

d_oikon

Παράθεση από: alkisg στις 09 Σεπ 2020, 11:33:32 ΠΜ
Έχετε κάνει εγκατάσταση της java;

sudo apt install oracle-java8-installer
Ναι, αυτό ήταν. Δεν είναι εγκατεστημένη από πριν.
Ευχαριστώ.

Kermit, ο Βάτραχος

Ναι, ομοίως, δεν το είχα εγκαταστήσει.
Ακολουθώντας τον οδηγό εγκατάστασης είχα υποθέσει πως θα είχε εγκατασταθεί ήδη. Λάθος μου.  :angel:

Στο σχολείο μου την java την θέλουν οι συνάδελφοι κυρίως για τις προσομοιώσεις του https://phet.colorado.edu/

alkisg

Στο phet.colorado.edu έχουν εγκαταστήσει ένα άλλο πρόγραμμα που λέγεται cheerpj και το οποίο αναλαμβάνει να τρέξει τα παλιά java applets, μέχρι να τα μετατρέψουν όλα σε HTML5.

Το cheerpj έχει βγει και σε επέκταση για τον google chrome. Οπότε με τα παρακάτω βήματα κατάφερα να τρέξω το χελωνόκοσμο online. Τοπικά δεν υποστηρίζεται (τοποθεσία file:///usr/share/dim-mathimatika-c-d/d05-web/classG/programs/JLogo.html).

 • Εγκατάσταση google chrome (στο 20.04 προτείνουμε αυτόν αντί για τον chromium-browser που είναι snap).
 • Εγκατάσταση της επέκτασης CheerpJ Applet Runner.
 • Περιήγηση στη σελίδα Μαθηματικά Γ΄ - Δ΄
 • Κλικ στο εικονίδιο της επέκτασης CheerpJ δεξιά από τη γραμμή URL του google chrome, κλικ CheerpJ Applet Runner από το αναδυόμενο μενού, και επιλογή Run Applets. Κλικ στο κουμπί Επιτρέπεται.
 • Πλέον τα java applets παίζουν, π.χ. κλικ στο Χελωνοσελίδα.

imihal

Έχοντας εγκαταστήσει το pale moon και ακολουθώντας τις οδηγίες του wiki διαπιστώνω ότι πλέον τα λογισμικά όπως: Γλώσσα Α', Β' δημοτικού ή Μαθηματικά Α', Β' δημοτικού δε λειτουργούν πλέον ούτε τοπικά (palemoon) ούτε online.
Έχω την εντύπωση ότι δούλευαν κανονικά (τοπικά) σε Ubuntu 20.04 το προηγούμενο διάστημα.
Μήπως υπάρχει ακόμα τρόπος αξιοποίησης τους μετά τη λήξη του Flash;
:'(

alkisg

Το παρόν θέμα έχει 4000 αναγνώσεις, και στην ψηφοφορία (poll) του θέματος μόνο 14 συνάδελφοι δηλώσανε ότι χρειάζονται τα παλιά flash-based εκπαιδευτικά λογισμικά.

Αν ενδιαφερθούν κι άλλοι, τότε βέβαια μπορούμε να στείλουμε με ψευτο-update μια παλιότερη έκδοση του flash player ώστε να συνεχίζουν να παίζουν τα λογισμικά, μαζί με το palemoon.