Μέλλον εκπαιδευτικών λογισμικών ΠΙ (flash/java)

Ξεκίνησε από alkisg, 21 Σεπ 2018, 10:14:00 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Σας ενδιαφέρει να συνεχίσουν να εκτελούνται τα flash/java λογισμικά του Π.Ι. μετά το 2019;

Ναι (αν θέλετε γράψτε και ποια)
Όχι

alkisg

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είχε κάποια λογισμικά, τα οποία πακετάραμε ώστε να τρέχουν σε Ubuntu και κάποια από αυτά τα έχουμε και online στη σελίδα http://ts.sch.gr/software.

Κυρίως χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τα .swf που βασίζονται σε flash, τα .jar που βασίζονται σε java, και τα εκτελέσιμα .exe που τρέχουν με το wine.
Το flash και η java έχουν διάφορα προβλήματα ασφαλείας και καταργούνται από το Internet. Έτσι από το 2019/2020 οι browsers θα σταματήσουν εντελώς να υποστηρίζουν flash, και τα λογισμικά αυτών των δύο κατηγοριών θα πάψουν να δουλεύουν (ενώ για παράδειγμα ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ και το microworlds που είναι .exe θα συνεχίσουν να δουλεύουν).

Μια σκέψη είναι "ε εντάξει παλιά λογισμικά είναι τα έφαγαν τα ψωμιά τους δεν αξίζει να ασχολούμαστε άλλο με αυτά".
Ένα επιπλέον επιχείρημα είναι "έτσι κι αλλιώς στο φωτόδεντρο γράφονται ένα σωρό νέα λογισμικά σε HTML5 που θα παίζουν παντού, μέχρι και σε tablets, ας εγκαταλείψουμε τα παλιά".

Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει η δυνατότητα να ξαναπακετάρουμε αυτά τα λογισμικά ώστε να μπορούν να τρέχουν τοπικά, χρησιμοποιώντας π.χ. παλιές εκδόσεις του standalone adobe flash player ή κάποια δική μας minimal έκδοση browser (ένα απλό webkit/gecko component) κλπ.

Η πρώτη ερώτηση είναι, υπάρχει ενδιαφέρον να συνεχίσουν να εκτελούνται αυτά τα λογισμικά; Γι' αυτήν την ερώτηση έβαλα και ψηφοφορία, να δούμε τι ζήτηση υπάρχει.
Και η δεύτερη ερώτηση είναι, επειδή η ομάδα της Τεχνικής Στήριξης είναι πλέον υποστελεχωμένη, υπάρχει κάποιος που να θέλει να το αναλάβει, πιθανώς με κάποια καθοδήγηση;

alkisg

Αν κάποιος έχει εγκατεστημένα τα πακέτα chromium-browser και flashplugin-nonfree, τότε ο chromium browser αναφέρει ότι "η λειτουργία (flash player) δεν υποστηρίζεται" και δεν εκτελεί τα λογισμικά.

Η λύση είναι να ενεργοποιηθεί το αποθετήριο "partner" της Canonical και να εγκατασταθεί το πακέτο adobe-flashplugin αντί του flashplugin-nonfree, γιατί εκείνο επιτρέπει και στον chromium-browser να παίζει flash (και όχι μόνο στον firefox).

Αυτό το κάνουν αυτόματα τα sch-scripts, οπότε υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι.

alkisg

Ανέβηκαν νέες εκδόσεις σε κάποια λογισμικά που δεν παίζανε σε 18.04.
Αν, αφού κάνετε ενημέρωση λογισμικού και δημοσίευση εικονικού δίσκου, δείτε να υπάρχει ακόμα κάποιο πρόβλημα, φωνάξτε.

happiness

Εγώ θα ήθελα να υπάρχει πρόσβαση και στα παλιά λογισμικά. Αφενώς γιατί υπήρχαν ανάμεσά τους κάποια απλά και καλά εκπαιδευτικά προγράμματα (ενδεικτικά θυμάμαι απλό flashάκι αντιστοίχισης περιφερειακών συσκευών ή τοποθέτησης καρτών στην μητρική ή απλός μετατροπέας δυαδικού συστήματος). Βέβαια είναι πλέον ξεπερασμένα σε αυτά που δείχνουν ,αλλά εάν δεν έχουν αντικατασταθεί από κάτι αντίστοιχο στο photodentro τότε είναι ακόμα χρήσιμα. Επίσης, μην ξεχνάμε και το all time classic πρόβλημα των σχολείων ... το "δεν έχουμε internet σήμερα". Ωραίο το να τα έχουμε όλα στο internet, αλλά πρέπει να έχουμε και μερικές offline εναλλακτικές γιατί το πέφτει το δίκτυο για τον Α ή τον Β λόγο στο σχολείο, είναι ακόμα πολύ συχνό φαινόμενο.

alkisg

Το flash συνεχίζει ακόμα να παίζει μέχρι το τέλος του 2020.
Η java έχει κοπεί από τον firefox 52 και μετά.
Όμως έχει βγει ένας νέος browser ονόματι pale moon που βασίζεται στον firefox και συνεχίζει να υποστηρίζει τα plugins τεχνολογίας NPAPI, δηλαδή και το flash και την java.

Και πάλι όμως η ρύθμιση της java ώστε να παίζει στον pale moon είναι λίγο δύσκολη, οπότε την αναφέρω παρακάτω. Δοκιμασμένο σε Ubuntu 18.04:

Λήψη του pale moon από https://software.opensuse.org/download.html?project=home:stevenpusser&package=palemoon
Μιας και το θέλουμε μόνο για τα εκπαιδευτικά λογισμικά και όχι για browsing, μπορούμε να επιλέξουμε το .deb και όχι το αποθετήριο.
Εγκατάσταση με: sudo apt install ./palemoon_28.7.2+repack-1_amd64.deb
Μετά μενού Σύστημα → Προτιμήσεις → Άλλα → Oracle Java 8 Plugin Control Panel
Security → Edit site list
Προσθέτουμε http://ts.sch.gr
Κλείνουμε, τρέχουμε τον pale moon, πάμε στο http://ts.sch.gr/software → Μαθηματικά Γ΄-Δ΄ → Χελωνοσελίδα.
Βγαίνει security prompt, επιλέγουμε [x] I accept the risk and want to run this application, και πατάμε [Run].
Block potentially unsafe components from being run? [Don't Block]
Do you want to run this application? [Run]

...και επιτέλους βλέπουμε java εν έτει 2019. :)

alkisg

Ειδικά για τον chromium-browser, τα sch-scripts κάνουν την παρακάτω ρύθμιση, ώστε να παίζει flash. Την αναφέρω εδώ μήπως κάποιος την χρειαστεί κάπου που δεν έχει sch-scripts, π.χ. στο σπίτι, ή κάποιος που έχει παλιότερη έκδοση sch-scripts, π.χ. 16.04.
Τα sch-scripts λοιπόν παρέχουν το αρχείο /usr/share/sch-scripts/chromium-browser.json το οποίο το συνδέουν (symlink) στη θέση /etc/chromium-browser/policies/managed/sch-scripts.json. Σε αυτό βάζουν τις  παρακάτω επιτρεπόμενες τοποθεσίες flash:

Κώδικας: Bash
{
  "PluginsAllowedForUrls": [
    "file:///*",
    "http://*",
    "https://*" 
  ]
}

d_oikon

Καλησπέρα.
Έκανα εγκατάσταση το νέο Ubunto 20.04 ακολουθώντας βήμα-βήμα της οδηγίες από την τεχνική στήριξη.
Έχει παρουσιαστεί το εξής:

 • Στα βήματα για την εγκατάσταση του Pale Moon πηγαίνω στη σελίδα "https://software.opensuse.org/download.html?project=home:stevenpusser&package=palemoon" κι επιλέγω το "Grab binary packages directly" για να κατεβάσω το .deb πακέτο. (επισυνάπτω φωτό από την σελίδα με τα βήματα)
  Εκεί βρίσκω το αρχείο "palemoon_28.13.0-2_amd64.deb", που προφανώς είναι νέα έκδοση σε σχέση με το "palemoon_28.7.2+repack-1_amd64.deb" το οποίο αναγράφεται στα βήματα της ΤΣ. Και το κατεβάζω.
  Παρόλο που έτρεξα την εντολή "sudo apt install ./palemoon_28.7.2+repack-1_amd64.deb" (έβαλα στην θέση του "palemoon_28.7.2+repack-1_amd64.deb" το όνομα του νέου αρχείου που κατέβασα) δεν μου έκανε την εγκατάσταση. Σαν να έψαχνε να βρει το αρχείο και δεν μπορούσε.
  Οπότε το εκγατέστησα πηγαίνοντας πάνω στο αρχείο --> δεξί κλικ --> "Άνοιγμα με Εγκατάσταση πακέτων GDebi". Και απ' ότι φαίνεται την έκανε την εγκατάστση, αν και μου εμφάνισε το μήνυμα "Μια ίδια έκδοση είναι ήδη εγκατεστημένη" (επισυνάπτω φωτό)
  Τσέκαρα και βλέπω ότι τα περισσότερα flash προγράμματα του δημοτικού παίζουν (ανοίγει ο browser Pale moon).
  Το ερώτημά μου είναι αν έχει γίνει σωστά η εγκατάσταση του Pale Moon!
 • Αμέσως μετά, στην "Επιλογή του κόμβου της Τεχνικής Στήριξης ως ασφαλή για την εκτέλεση των java εκπαιδευτικών λογισμικών" δεν μπορώ να βρω το "Oracle Java 8 Plugin Control Panel".
  Ακολουθώ το βήμα: "Ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου της Java επιλέγοντας  Σύστημα → Προτιμήσεις → Άλλα → Oracle Java 8 Plugin Control Panel" αλλά δεν βρίσκω κάτι.
Ευχαριστώ  :)

alkisg

1. Η εντολή apt install έκανε την εγκατάσταση κανονικά την πρώτη φορά. Μπορεί να έβγαλε ένα warning. Την δεύτερη φορά που είναι ήδη εγκατεστημένο το πακέτο, μπλέκεται και λέει ότι δεν το βρίσκει, αντί να πει ότι έχει ήδη εγκατασταθεί.
Αλλά ΟΚ και μέσω του gdebi μια χαρά είναι πλέον (είχε ένα bug που το παρακάμψαμε πριν 2 βδομάδες).

2. Θέλει επανεκκίνηση server για να εμφανιστεί αυτό το μενού.

Να βελτιώσουμε λίγο αυτή τη σελίδα του wiki...

Kermit, ο Βάτραχος

Παράθεση από: alkisg στις 08 Σεπ 2020, 08:47:02 ΜΜ

2. Θέλει επανεκκίνηση server για να εμφανιστεί αυτό το μενού.

Να βελτιώσουμε λίγο αυτή τη σελίδα του wiki...

Άλκη, και μετά από επανεκκίνηση του server δεν μου εμφανίζει το μενού αυτό.
Στο "κέντρο ελέγχου" δεν το αναζητούμε;

alkisg

Έχετε κάνει εγκατάσταση της java;

sudo apt install oracle-java8-installer

Γενικά πάντως είναι ελάχιστα τα λογισμικά που χρειάζονται java, π.χ. το dim-mathimatika-c-d, και νομίζω ότι παίζουν μόνο online και όχι από το μενού Εκπαίδευση.
Αν θέλει κάποιος ας έρθει και από το IRC να το δούμε live.

d_oikon

Παράθεση από: alkisg στις 09 Σεπ 2020, 11:33:32 ΠΜ
Έχετε κάνει εγκατάσταση της java;

sudo apt install oracle-java8-installer
Ναι, αυτό ήταν. Δεν είναι εγκατεστημένη από πριν.
Ευχαριστώ.

Kermit, ο Βάτραχος

Ναι, ομοίως, δεν το είχα εγκαταστήσει.
Ακολουθώντας τον οδηγό εγκατάστασης είχα υποθέσει πως θα είχε εγκατασταθεί ήδη. Λάθος μου.  :angel:

Στο σχολείο μου την java την θέλουν οι συνάδελφοι κυρίως για τις προσομοιώσεις του https://phet.colorado.edu/

alkisg

Στο phet.colorado.edu έχουν εγκαταστήσει ένα άλλο πρόγραμμα που λέγεται cheerpj και το οποίο αναλαμβάνει να τρέξει τα παλιά java applets, μέχρι να τα μετατρέψουν όλα σε HTML5.

Το cheerpj έχει βγει και σε επέκταση για τον google chrome. Οπότε με τα παρακάτω βήματα κατάφερα να τρέξω το χελωνόκοσμο online. Τοπικά δεν υποστηρίζεται (τοποθεσία file:///usr/share/dim-mathimatika-c-d/d05-web/classG/programs/JLogo.html).

 • Εγκατάσταση google chrome (στο 20.04 προτείνουμε αυτόν αντί για τον chromium-browser που είναι snap).
 • Εγκατάσταση της επέκτασης CheerpJ Applet Runner.
 • Περιήγηση στη σελίδα Μαθηματικά Γ΄ - Δ΄
 • Κλικ στο εικονίδιο της επέκτασης CheerpJ δεξιά από τη γραμμή URL του google chrome, κλικ CheerpJ Applet Runner από το αναδυόμενο μενού, και επιλογή Run Applets. Κλικ στο κουμπί Επιτρέπεται.
 • Πλέον τα java applets παίζουν, π.χ. κλικ στο Χελωνοσελίδα.

imihal

Έχοντας εγκαταστήσει το pale moon και ακολουθώντας τις οδηγίες του wiki διαπιστώνω ότι πλέον τα λογισμικά όπως: Γλώσσα Α', Β' δημοτικού ή Μαθηματικά Α', Β' δημοτικού δε λειτουργούν πλέον ούτε τοπικά (palemoon) ούτε online.
Έχω την εντύπωση ότι δούλευαν κανονικά (τοπικά) σε Ubuntu 20.04 το προηγούμενο διάστημα.
Μήπως υπάρχει ακόμα τρόπος αξιοποίησης τους μετά τη λήξη του Flash;
:'(

alkisg

Το παρόν θέμα έχει 4000 αναγνώσεις, και στην ψηφοφορία (poll) του θέματος μόνο 14 συνάδελφοι δηλώσανε ότι χρειάζονται τα παλιά flash-based εκπαιδευτικά λογισμικά.

Αν ενδιαφερθούν κι άλλοι, τότε βέβαια μπορούμε να στείλουμε με ψευτο-update μια παλιότερη έκδοση του flash player ώστε να συνεχίζουν να παίζουν τα λογισμικά, μαζί με το palemoon.

junior

Δεν ξέρω αν πρέπει να ανοιχτεί κάποιο άλλο θέμα, και δεν ξέρω και κατά πόσο έχει νόημα να συζητάμε μεταξύ μας τα διάφορα προβλήματα, όταν αυτά πρέπει να τα ακούσει και να τα λύσει το Υπουργείο, αλλά από το Φωτόδεντρο υπήρχαν κάποιες εφαρμογές (όχι όλες, υπάρχουν αρκετές χαμηλής ποιότητας) χρήσιμες είτε για παρουσίαση είτε για να ασχοληθούν τα παιδιά με αυτές.

Π.χ. σήμερα στην τηλεκπαίδευση και στην Γ τάξη γυμνασίου ήθελα να παρουσιάσω μία άσκηση που έχει το ηλεκτρονικό βιβλίο και παραπέμπει στο φωτόδεντρο (σχεδιασμό μέσω Logo 5 διαδοχικών ανεμόμυλων), άσκηση που την είχα κάνει σε άλλα τμήματα, αλλά από σήμερα σταμάτησε η δυνατότητα να τρέχουν οι εφαρμογές flash στον Browser.

Θα ήταν πιο χρήσιμο από εκεί που πετιούνται χρήματα σε επιτροπές για ανύπαρκτο έργο, να δοθούν χρήματα σε επιτροπές και ομάδες εργασίας που θα αξιολογήσουν το εκπαιδευτικό λογισμικό του Φωτόδεντρου και το παλαιότερο του ΠΙ και θα το μεταφέρουν σε κάποια άλλη μορφή (π.χ. HTML 5 ώστε να δουλεύουν και στα tablets). Πραγματικά είναι ντροπή από την μία στις οδηγίες διδασκαλίας να υπάρχουν παραπομπές σε εφαρμογές και από την άλλη αυτές να έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά και να μην λειτουργούν.

Αξιόλογοι Εκπαιδευτικοί που να θέλουν να αναλάβουν την παραπάνω εργασία είναι σίγουρο ότι υπάρχουν. Εδώ υπάρχουν αξιολογότατοι εκπαιδευτικοί που προσφέρουν οικεία βουλήσει και χωρίς οικονομικό όφελος πολύτιμο έργο που βοηθάει εμάς τους συναδέλφους τους πληροφορικούς.

Τώρα γιατί το θέμα έχει πολλές αναγνώσεις, αλλά μικρή θετική ανταπόκριση στη ψηφοφορία, ίσως οφείλεται στην γενικότερη απογοήτευση που υπάρχει.

dpa2006

Επειδή το τέλος της υποστήριξης του Flash/Shockwave μας αφορά όλους ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για να συνεχίσουμε να τρέχουμε τις εφαρμογές?
Έχουν αναφερθεί κάπου?
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

alkisg

Πιθανές λύσεις:

 • Παλιότερο adobe-flashplugin και firefox. Μάλλον θα παίξει μόνο μέχρι να βγει ο firefox 85 σε λίγες μέρες.
 • Παλιότερο adobe-flashplugin και palemoon. Μάλλον θα παίξει για κάποια χρόνια. Αυτό σκέφτομαι να αυτοματοποιήσω εφόσον υπάρξει ζήτηση.
 • Μετατροπή του ts.sch.gr/software ώστε να παίζει με ruffle.rs. Με αυτό θα παίξουν κάποια λογισμικά αλλά όχι όλα, ανάλογα πόσο καλό είναι το ruffle, δεν ξέρω ακριβώς πόσα. Χρειάζεται αρκετό χρόνο για δοκιμές και για μικροαλλαγές στον html κώδικα.
 • Μετάβαση σε HTML5. Αυτό είναι μεγάλη δουλειά, θέλει ευρωπαϊκά κονδύλια και σχετικές ομάδες εργασίας.

alkisg

Ανέβασα νέα έκδοση 20210101-1 του adobe-flashplugin όπου έχω αφαιρέσει το time bomb.

Για την ώρα την ανέβασα μόνο για 32bit εγκαταστάσεις. Άρα όσοι έχετε 32bit, κάντε κανονικά updates (με το αποθετήριο της Τεχνικής Στήριξης στις πηγές σας), και πείτε μου αν όλα δουλεύουν σωστά, ελπίζω ότι παίζει από 12.04 μέχρι και 18.04.

Αργότερα θα ανεβάσω και για 64bit αλλά θα χρειαστεί λίγο χρόνο πρώτα για να φτιάξω ένα "development environment" σε 12.04/64bit ώστε αυτή η 64bit έκδοση του adobe-flashplugin να παίζει από 12.04 μέχρι και 20.10.

alkisg

Ανέβασα το διορθωμένο flash και για τις 64-bit εκδόσεις, οπότε θεωρητικά θα πρέπει πλέον να παίζει σε όλες τις Debian και Ubuntu διανομές που έχουν το αποθετήριο της Τεχνικής Στήριξης στις πηγές τους. Αναβαθμίστε άφοβα!

Problem solved για κάποια χρόνια! :)

dpa2006

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις ΆΛκη!
Καλημέρα
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

Yannis Siahos

#21
Και στα Windows αν απεγκατασταθεί η τρέχουσα (μη λειτουργική πλέον) έκδοση του flashplayer και εγκατασταθεί μία παλιότερη έκδοση, δεν υπάρχει πρόβλημα  :) :)
Στο Palemoon όλα μια χαρά και προς τον παρόν στον Firefox εμφανίζει το γνωστό μήνημα
This plugin is vulnerable and should be updated
Run Flash
Check for Updates

Με το Run Flash (και μέχρι ο Firefox να το απαγορεύσει) θα παίζει και σε Firefox.

Για όσους θέλουν να κάνουν μία δοκιμή κατεβάστε το flash player από τα Internet Archives στο https://fpdownload.macromedia.com/pub/flashplayer/installers/archive/fp_32.0.0.344_archive.zip

Yannis Siahos

Πάντως αν και λίγοι έχουν ενδιαφερθεί για το μέλλον των συγκεκριμένων λογισμικών, τα στατιστικά δείχνουν τελείως διαφορετική εικόνα.
Ειδικά από τότε που κλείσανε τα σχολεία το Μάρτιο και μέχρι να ξανα-ανοίξουν έγινε χαμός.

Συνημμένα στατιστικά ανά έτος τα τελευταία 3 έτη

alkisg

Ημερομηνίες αφαίρεσης του Adobe Flash από τους γνωστούς browser:

Έτσι, οι εκδόσεις <= 14.04 του Ubuntu συνεχίζουν να παίζουν με τους παλιούς browsers (Firefox, Chromium Browser, Google Chrome),
ενώ οι εκδόσεις >= 16.04 χρειάζονται τον Palemoon.

Η έκδοση 28.17.0-1 του Palemoon προστέθηκε στο αποθετήριο της Τεχνικής Στήριξης και δεν θα λάβει ενημερώσεις ώστε να παίζει από 16.04 και πάνω. Να την χρησιμοποιείτε μόνο για εκπαιδευτικά λογισμικά, όχι για γενικότερο surfing. Αν κάποιος θέλει νεότερο Palemoon τότε πρέπει να το κατεβάσει από τη σελίδα του.

Με τις παραπάνω αλλαγές, τα εκπαιδευτικά λογισμικά παίζουν σε όλες τις εκδόσεις Ubuntu από 12.04 και μετά, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσουν ή να ρυθμίσουν κάτι χειρωνακτικά οι χρήστες. Enjoy! :)

dpa2006

Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

alkisg

Ανέβασα νέα έκδοση του βοηθητικού πακέτου "sch-webapp-launcher", το οποίο είναι ο εκκινητής όλων των εκπαιδευτικών λογισμικών μας που φαίνονται στο μενού Εκπαίδευση, π.χ. "Πληροφορική Α΄-Γ΄ Γυμνασίου" κλπ.

Την έκδοση αυτή την έκανα να εξαρτάται από το adobe-flashplugin και από το palemoon, ώστε με απλή αναβάθμιση, θα γίνει αυτόματα εγκατάσταση αυτών των πακέτων αν δεν τα έχετε ήδη.

Αλλά σε Ubuntu <= 14.04 και Debian <= 8, ο palemoon ούτε χρειάζεται αλλά και ούτε είναι διαθέσιμος, οπότε εκεί φρόντισα να μην γίνεται προσπάθεια εγκατάστασής του.

Άρα και πάλι όλα παίζουν παντού κάνοντας απλά τις ενημερώσεις, χωρίς να χρειάζονται εντολές τερματικού.

vovos

Για άλλη μια φορά άψογος Άλκη! Ευχαριστούμε πολύ!

falexakos

Άλκη, για μηχανήματα χωρίς sch-scripts (σκέτα Xubuntu/Ubuntu boxes), δεν μας λες και ποια repositories να προσθέσουμε για να εγκαθιστούμε εύκολα το adobe-flashplugin που "πείραξες" και το sch-webapp-launcher ;
Πολλά ευχαριστώ,

Φώτης.

gidarakos


falexakos

Ναι. Ok. Ευχαριστώ.
Το βρήκα τελικά κι εγώ εχθές και το δοκίμασα σε αρχαίο σύστημα με Xubuntu. Μια χαρά! Και βλέπω και Ελληνικά τώρα. ;)

Ευχαριστώ ξανά.

elf

καλησπέρα,
είχα αφαιρέσει με την αρχή της χρονιάς και ξανα - εγκατέστησα τη γλώσσα Αβ δημοτικού και τώρα μού βγαίνει μια άσπρη σελίδα στο pale moon. Χρειάζεται να κανω κάτι άλλο; Το pale moon ήταν ήδη εγκατεστημένο.

alkisg

Καλησπέρα elf, επειδή δεν μπορώ να φανταστώ τι πάει στραβά, μπορείς είτε να με βρεις στο IRC, είτε να κάνεις απομακρυσμένη βοήθεια, να αφήσεις τον Η/Υ ανοιχτό, και να το δω εγώ μόλις ευκαιρέσω;

https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8524.0


elf

Ευχαριστώ και από εδώ alkisg!
Τελικά ήταν είχα βάλει άλλο flashplugin-installer αντί του adobe-flashplugin. Τώρα πότε και γιατί άγνωστο...


aspd

Καλημέρα,
στο σχολείο σε ubuntu 18.04 ltsp ήθελα να μπορώ να τρέχω π.χ. τα
https://ts.sch.gr/repo/online-packages/gym-pliroforiki-a-c/
και
http://www.demsym.com/index.php/download-menu/menu-games/item/45-game-to-perasma-tis-gefiras

Έχω sch scripts και πρόσθεσα το πακέτο sch-webapp-launcher με
sudo apt-get install sch-webapp-launcher

Από Εφαρμογές > Εκπαίδευση > ιστότοπος εκπαιδευτικών λογισμικών ανοίγει palemoon, αλλά η πληροφορική Γυμνασίου δεν ξεκινά. Εμφανίζει το εικονίδιο με το f i.
Έχω palemoon 28.17.0-1
και adobe-flashplugin 1:20201013.1-ubuntu0.18.04.1

Τι θα μπορούσα να κάνω;


alkisg

Φαίνεται σαν να μην έχεις το "αποθετήριο εκπαιδευτικού λογισμικού" της Τεχνικής Στήριξης στις πηγές σου. Ποιο είναι το αποτέλεσμα των παρακάτω εντολών;

apt policy adobe-flashplugin sch-archive-keyring sch-scripts
grep -r ts.sch.gr /etc/apt/sources.list.d

aspd

teacher@administrator-G31M-ES2L:~$ apt policy adobe-flashplugin sch-archive-keyring sch-scripts
adobe-flashplugin:
  Εγκατεστημένα: 1:20201013.1-0ubuntu0.18.04.1
  Υποψήφιο:      1:20210101-1
  Πίνακας Έκδοσης:
     1:20210101-1 500
        500 http://ts.sch.gr/repo stable/main i386 Packages
     1:20201231.1-0ubuntu0.18.04.1 500
        500 http://archive.canonical.com/ubuntu bionic/partner i386 Packages
*** 1:20201013.1-0ubuntu0.18.04.1 100
        100 /var/lib/dpkg/status
sch-archive-keyring:
  Εγκατεστημένα: 21.07-1
  Υποψήφιο:      21.07-1
  Πίνακας Έκδοσης:
*** 21.07-1 500
        500 http://ts.sch.gr/repo stable/main i386 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
sch-scripts:
  Εγκατεστημένα: 18.04.1~201908270738~ubuntu18.04.1
  Υποψήφιο:      18.04.1~201908270738~ubuntu18.04.1
  Πίνακας Έκδοσης:
*** 18.04.1~201908270738~ubuntu18.04.1 500
        500 http://ppa.launchpad.net/ts.sch.gr/ppa/ubuntu bionic/main i386 Packages
        100 /var/lib/dpkg/statusteacher@administrator-G31M-ES2L:~$ grep -r ts.sch.gr /etc/apt/sources.list.d
/etc/apt/sources.list.d/sch-archive-keyring.list:deb [trusted=yes] http://ts.sch.gr/repo stable main #Αποθετήριο εκπαιδευτικού λογισμικού
/etc/apt/sources.list.d/sch-archive-keyring.list:deb http://ppa.launchpad.net/ts.sch.gr/ppa/ubuntu bionic main #Αποθετήριο ενημερώσεων ΣΕΠΕΗΥ
/etc/apt/sources.list.d/sch-archive-keyring.list:# deb http://ppa.launchpad.net/ts.sch.gr/proposed/ubuntu bionic main #Αποθετήριο ελέγχου ενημερώσεων ΣΕΠΕΗΥ
teacher@administrator-G31M-ES2L:~$
teacher@administrator-G31M-ES2L:~$

alkisg

Εντάξει είσαι, απλά δεν έχεις κάνει τα updates. Μπορείς είτε από το γραφικό περιβάλλον, είτε μέσω τερματικού:

https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8604.0

aspd

Κάνοντας   sudo apt-get update
εμφανίζει στο τέλος
319 packages can be upgraded. Run 'apt list --upgradable' to see them.
W: GPG error: http://ts.sch.gr/repo stable InRelease: Οι παρακάτω υπογραφές ήταν μη έγκυρες: B2239C980BD033673A0F329049752CD09849BE20

Είμαι σε λογαριασμό teacher που έχει δικαιώματα διαχειριστή. Μπαίνει κατευθείαν όταν ανοίγω το server και δε θυμάμαι τι πρέπει να αλλάξω ώστε στο server να μπει σε login και να βάλω administrator.


aspd

#39
'Ολα εντάξει. Ευχαριστώ πολύ!

Ανακεφαλαίωση
έχοντας τα sch-scripts
sudo apt-get update
sudo apt full-upgrade --yes
sudo apt-get install sch-webapp-launcher
Δημοσίευση εικονικού δίσκου και έτοιμοι!