Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: 1 ... 7 8 9 [10]
91
Linux / Απ: Δημιουργία partition linux-swap σε clients με έως 2GB μνήμη για να μην “κολλάνε”
« Τελευταίο μήνυμα από d_oikon στις 18 Νοε 2021, 01:21:04 μμ »
Κι εγώ με τη σειρά μου σε ευχαριστώ για την αμέριστη βοήθεια σου, σε ό,τι χρειαστώ.  ;)
92
Όχι τα sch-scripts δεν βάζουν μεικτά προγράμματα και 32bit και 64bit. Το σενάριο που αναφέρεις δεν υποστηρίζεται από κανένα λειτουργικό σύστημα (χωρίς πολύυυυυ μπελά).

Αυτό που υποστηρίζεται από το LTSP είναι:
  • Εγκατάσταση 64bit OS στον server. Δημιουργία 64bit εικονικού δίσκου με όνομα /srv/ltsp/images/x86_64.img χρησιμοποιώντας ως template τον δίσκο του server.
  • Εγκατάσταση 32bit OS σε εικονική μηχανή VirtualBox εντός του server. Δημιουργία 32bit εικονικού δίσκου με όνομα /srv/ltsp/images/x86_32.img από αυτό το VM (εντολή: ltsp image x86_32).
  • Τότε, το LTSP είναι αρκετά έξυπνο ώστε να λέει σε κάθε client ποιο από τα δύο images να μπουτάρει.
Δηλαδή έχουμε δύο ξεχωριστά λειτουργικά με ξεχωριστά προγράμματα, αλλά με κοινούς λογαριασμούς χρηστών και /home. Δεν έχουμε "ένα λειτουργικό με πολλαπλές αρχιτεκτονικές 32/64 bit".

Και φυσικά σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιο απλό να βάλει κανείς 32bit λειτουργικό στον server για όλους, αντί να παλεύει με 2 λειτουργικά.
93
Linux / Απ: Δημιουργία partition linux-swap σε clients με έως 2GB μνήμη για να μην “κολλάνε”
« Τελευταίο μήνυμα από alkisg στις 18 Νοε 2021, 12:28:26 μμ »
Ευχαριστούμε Δημήτρη για τον υπέροχο οδηγό! 👍️
94
Και γιά να γίνω κατανοητός, τί λέω.

Στο μυαλό μου έχω την εξής ιδέα (μπορεί σωστή, μπορεί λάθος) : εγκαθιστούμε στον server 64μπιτη διανομή, αλλά κοιτάζουμε η συγκεκριμένη έκδοση να βγαίνει και σε 32 bits. Διότι, όταν κάνουμε "εξαγωγή" του αντιγράφου του Linux με το LTSP, ο server με κάποιον αυτόματο τρόπο θα "μυριστεί" τί client έχουμε (64bit ή 32bit), και θα του στείλει το ανάλογο πακέτο... εφ' όσον κάπου μέσα του θα έχει ενσωματωμένες και τις ρουτίνες για 32 bits.
Αντιθέτως, εάν έχουμε εκδόσεις διανομών, που πλέον δεν υποστηρίζουν 32 bits, δεν τις βάζουμε στον server. (Γιά υποστήριξη 32μπιτων clients, φυσικά - μιά που δεν πρόκειται να την παρέχουν.)

Αυτή την αντίληψη σχημάτισα, δεν ξέρω αν είναι (απόλυτα) σωστή.

(Δεν είναι μονάχα οι παλιοί ΗΥ στα σχολεία. Ας πούμε, ένα μεγάλο σουπερμάρκετ σίγουρα έχει 64μπιτο μηχάνημα στο λογιστήριο, αλλά οι ταμειακές μηχανές και τα POS είναι κι αυτά 64μπιτα; Μάλλον απίθανο. Άρα, κάπως πρέπει να γίνεται η δουλειά με τη μεικτή υποστήριξη 64/32 bits.
Αντιλαμβάνομαι, φυσικά, ότι άλλο το server-client μοντέλο, κι άλλο το peer-to-peer. Αλλά, πάλι, έχουν ταμειακές / POS σκληρούς δίσκους, έστω και ενσωματωμένους, όπως τα κινητά τηλέφωνα; Υποθέτω ότι δουλεύουν κάπως σαν απλά diskless τερματικά.)
95
Γενικά / Απ: Νέα προγράμματα σπουδών
« Τελευταίο μήνυμα από petrosp13 στις 18 Νοε 2021, 12:06:02 μμ »
Νομίζω ότι η λογική των προγραμμάτων σπουδών όλων των μαθημάτων διαχρονικά είναι
Παράθεση
Λοιπόν, άκουσε, να στείλεις σπίτι, ένα κιλό μακαρόνια, εκείνα τα ωραία, θυμάσαι, που είχαμε πάρει τα Χριστούγεννα, που τα είχα κάνει με κιμά, ναι, πάλι με κιμά θα τα κάνω! Ναι, κυρ - Στέφανε, λοιπόν, ένα κιλό μακαρόνια, δύο κιλά ζάχαρη, δύο κιλά αλεύρι, μισό κιλό καφέ, από τον καλό ε; κυρ-Στέφανε, από τον καλό, ένα κουτί μαρμελάδα… Πόσο το κουτί, πόσο το κουτί; Όχι, κουτί, είναι ακριβό, χύμα δεν έχει χύμα;
Κουτί! Κουτί, ακούς κυρ - Στέφανε; Κουτί, ναι, βερύκοκο και βάλε και λιγουλάκι ζαμπόν...
Δύο κουτιά κυρ - Στέφανε, ναι! Δύο κουτιά μαρμελάδα και μπόλικο ζαμπόν, βάλε 150 γραμμάρια, 200, άκου κυρ - Στέφανε, βάλε και τρεις σοκολατίτσες για τα παιδιά από εκείνες τις φθηνές, ξέρεις, ναι.
Άκου, κυρ - Στέφανε, βάλε έξι σοκολάτες, από δύο για το καθένα, ναι, από εκείνες του γάλακτος και έξι κουτιά γάλα και βάλε και τρία μπουκάλια κρασί και 6 μπουκάλια μπύρα…
96
Οκ, ευχαριστώ!

Επειδή έριξα και μιά (αρκετά προσεκτική) ματιά στα scripts της ΤΣ (https://gitlab.com/sch-scripts/sch-scripts/-/raw/main/share/sch-scripts/run-in-terminal), απ' όσα κατάλαβα, κάνουν την εξής δουλειά: εγκαθιστούν στον server προγράμματα σε αρχεία της μορφής .deb γιά 64 bits, και ταυτόχρονα κάνουν το ίδιο με άλλα .deb γιά clients των 32 bits. Σωστά; (Εννοώ τα πρόσθετα προγράμματα, που δεν εγκαθιστά η διανομή εξ αρχής.)

Άρα, αν θέλω να κάνω βηματική εγκατάσταση προσθέτων προγραμμάτων σε κάποιο άλλο Linux (non-Ubuntu-based - κι όχι απαραίτητα) γιά clients και 64 bits και 32 bits, πρέπει να εγκαταστήσω τα σχετικά αρχεία είτε για 32 bits πέρα-πέρα, είτε και στις δύο μορφές. (Και με την ελπίδα -στο δεύτερο ενδεχόμενο- ότι δεν θα έχουμε "σύγκρουση" πχ βιβλιοθηκών. Εννοώ πάντα γιά εγκατάσταση 64μπιτη στον server.) Σωστά;

(Τώρα, το να βάλω Skype ή Viber στα μηχανήματα προβολών, δεν βλέπω να χρειαστεί ποτέ. Γιά κανένα Skype, αν και όταν, μάλλον πρέπει να ψάξω γιά παλιότερες εκδόσεις, 32μπιτες.)

Υγ: Η όλη δουλειά, όπως καταλάβατε, γίνεται γιά τα χρήματα: δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ούτε γιά να πάρουμε 8 64μπιτα refurbished! Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν!  :D :D
Οι γονείς δεν δίνουν, το κυλικείο δεν έχει, πιστώσεις από τον δήμο δεν φαίνονται στον ορίζοντα... Αλλά μ' ένα 200άρι ευρά (μάλλον εφικτό ποσό  :) ) φουλάρω με 4 GBytes και τα 8 τα 32μπιτα, και δοκιμάζω την τύχη μου. Άμα πιάσει, έπιασε! (Αρκεί να πιάσει η δοκιμή μ' ένα 25άρι ευρά -γιά 2 chips x 2 GBytes DDR2- σ' έναν ΗΥ. Τότε θα βρεθούν και τα υπόλοιπα 175 γιούροζ - πιστεύω.)
97
Linux / Δημιουργία partition linux-swap σε clients με έως 2GB μνήμη για να μην “κολλάνε”
« Τελευταίο μήνυμα από d_oikon στις 18 Νοε 2021, 11:28:31 πμ »
Με την βοήθεια του Άλκη, προκειμένου clients με έως 2GB μνήμη να μην “κολλάνε” πχ στον firefox με ανοικτά 2+ tabs, δημιουργήσαμε στον σκληρό δίσκο ένα νέο partition με σύστημα αρχείων  linux-swap μεγέθους περίπου 4100 MB.

Η διαδικασία είναι η εξής:

Χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα GParted με το οποίο φτιάχνουμε/αλλάζουμε κατατμήσεις.
Προκειμένου να μην εγκαθιστούμε το πρόγραμμα σε κάθε client, το εγκαθιστούμε στον server και κάνουμε “δημοσίευση εικονικού δίσκου”.

Η εγκατάσταση του GParted στον server γίνεται είτε:
    1. Ανοίγοντας κονσόλα (ctrl+Alt+t) δίνουμε sudo apt install --yes gparted, είτε
    2. Μέσα από το “Διαχείριση πακέτων Synaptic” (Σύστημα/Διαχείριση συστήματος/ Διαχείριση πακέτων Synaptic)
Μετά κάνουμε “δημοσίευση εικονικού δίσκου”.

Η διαδικασία δημιουργίας νέας κατάτμησης:
    • Πηγαίνουμε σε κάθε client που θέλουμε να το εφαρμόσουμε και εκτελούμε το πρόγραμμα από “Εφαρμογές/Εργαλεία συστήματος/Gparted”.
    • Ανοίγει το πρόγραμμα και μας εμφανίζει τον σκληρό δίσκο με την κατάτμηση/μήσεις που έχει. Κάνουμε δεξί κλικ στην κατάτμηση που υπάρχει (των windows) κι επιλέγουμε “Αλλαγή μεγέθους/μετακίνηση”.
    • Στο πεδίο “Νέο μέγεθος” αφαιρούμε περίπου 4000 MB. Από κάτω στο “Ελεύθερος χώρος που ακολουθεί” θα εμφανιστεί ο νέος χώρος που θα ελευθερωθεί. Πατάμε το κουμπί “Αλλαγή μεγέθους/μετακίνηση”.
    • Θα δούμε τον νέο χώρο/κατάτμηση που δημιουργήθηκε με χρώμα γκρι. Κάνουμε δεξί κλικ πάνω στη νέα κατάτμηση κι επιλέγουμε “Νέα”.
    • Στο πεδίο “Σύστημα αρχείων” επιλέγουμε “linux-swap”. Από κάτω στο πεδίο “Ετικέτα” γράφουμε “swap”. Πατάμε το κουμπί “Προσθήκη”.
    • Τέλος, πατάμε πάνω το πράσινο “τικ” (εφαρμογή όλως των εργασιών)

That’s all.
98
Δεν είναι θέμα πυρήνα, είναι θέμα του CD που κατεβάζεις. Πρέπει και ο πυρήνας και όλα τα προγράμματα να έχουν μεταγλωττιστεί για 32bit.
Δηλαδή κατεβάζοντας το CD θα πρέπει να λέει ι ubuntu...i386.iso (=32bit) και όχι ubuntu...amd64.iso (=64bit).
Μετά την εγκατάσταση μπορείς να δεις την αρχιτεκτονική τρέχοντας την εντολή: dpkg --print-architecture
Το να μπουτάρεις έναν 32bit πυρήνα και μετά να πας να τρέξεις 64bit προγράμματα δεν πρόκειται να παίξει.
Π.χ. το Viber και το Skype που είναι 64bit δεν εγκαθίστανται σε Ubuntu 18.04/32bit.

Άρα σε Ubuntu μπορείς μέχρι το 18.04,
ενώ σε Debian ακόμα και το τελευταίο (11, Bullseye) υποστηρίζει 32bit. Φυσικά όσο πιο καινούργιο, τόσο πιο βαρύ...
99
Γενικά / Απ: Νέα προγράμματα σπουδών
« Τελευταίο μήνυμα από fof στις 18 Νοε 2021, 10:54:30 πμ »
Μήπως πάνω στην φούρια μας να αναδείξουμε την σημαντικότητα της Πληροφορικής, καταλήξουμε να αποτρέψουμε το ενδιαφέρον των παιδιών; Το λέω γιατί όλα αυτά μου φαίνονται πολύ υπερβολικά στο να διδαχτούν κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες των σχολείων μας, ειδικότερα των εργαστηρίων μας ως προς την υποδομη. Το πρόγραμμα σπουδών έχει τα Πάντα! Καλώς τα έχει.. όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λάβουμε υπ όψιν μας πολλές παραμέτρους ώστε οι μαθητές μας να ανταποκριθούν στους στόχους του μαθήματος και όχι να τρέξουν μακριά. Η Γ Λυκείου δε, νομίζω πως θέλει ιδιαίτερη προσοχή.. το πρόγραμμα σπουδών της προσωπικά με μια πρώτη ματιά μου δημιούργησε σύγχυση, πόσο μάλλον στους μαθητές.
100
Linux / Υποστήριξη 32μπιτων ΗΥ - Πώς το ξέρουμε, χωρίς να κάνουμε εγκατάσταση;
« Τελευταίο μήνυμα από mandarinos στις 18 Νοε 2021, 10:41:50 πμ »
Καλημέρες!

Βασικό ερώτημα:

Πώς γνωρίζουμε αν ένας πυρήνας (για να τον βάλουμε σε server με LTSP / scripts) υποστηρίζει και μηχανήματα 32 bits; Εννοώ, εκτός από τον πρακτικό τρόπο - δηλ. να εγκαταστήσουμε, να δοκιμάσουμε, κι άμα πιάσει.

Γιά να γίνω συγκεκριμένος, λογικά (κι αν δεν σφάλλω) ψάχνουμε στον source code για κάποιο σχόλιο, που λέει περίπου ότι: "από εδώ και μετά απευθυνόμαστε σε ΗΥ 32-bits". Μήπως γνωρίζει κανείς ποιό source module του πυρήνα το λέει αυτό, επειδή βαρυέμαι να τα ψάχνω όλα;  :)

Το θέμα είναι τα προβολατζήδικα μηχανήματα που έχω στο σχολείο μου, στις αίθουσες. Χθες έκανα απογραφή υλικού, και είδα ότι έχουμε 8 64μπιτα (κανένα πρόβλημα) κι άλλα 8 32μπιτα 15ετίας. (Τα οποία, γιά να δουλέψουν αξιοπρεπώς, θα τα φουλάρω με RAM.)  Λέω να τους τα κάνω όλα LTSP για το διδακτικό προσωπικό με user name / συνθηματικό του κάθε διδάσκοντος, γιά ν' αποφύγω το τρέξιμο γιά επιδιορθώσεις παλαιών δίσκων, ενεργοποιήσεις (!) (παρά το ότι μας ήρθαν με τα Παραθύρια εγκατεστημένα!), updates επί 12 φορές, κλπ σαχλαμάρες.
Κι επειδή κυρίως οι συναδέλφισσες θέλουν περιβάλλον που να θυμίζει Ms-Windows, πάμε αναγκαστικά σε KDE ή Cinnamon. Άρα, η τελική επιλογή (μου) -προς το παρόν- είναι Mint 19.3, το τελευταίο που έχει έκδοση και γιά 32μπιτα. (Τα 20άρια τη σταματήσανε.)

Έλεγα, όμως, κι ότι ίσως να τους έβαζα το mageia το 8 (ή, ενδεχομένως, να το βάλω στο ένα εργαστήριο), όπου φυσικά η εγκατάσταση LTSP / Επόπτη / διαχείρισης ΣΕΠΕΗΥ θα γίνει βηματικά. (Δεν νομίζω ότι πιάνουν τα scripts εκεί.)
Είδα ότι το mageia έχει πολύ πράμα από πολυμέσα, είναι κι έτοιμος σερβεράκος http / Apache / ftp γιά το τοπικό δίκτυο του εργαστηρίου (ίσως φανούν χρήσιμα στο μέλλον; ), είδα ότι ακόμη και το πρόσφατο 8 υποστηρίζει 32μπιτα με επιλογή αρκετών διαθεσίμων GUI's (αλλά όχι σε KDE / Gnome περιβάλλον), γι' αυτό τα ψάχνω όλ' αυτά. (Δηλ. το να διαπιστώσω κατ' ευθείαν την υποστήριξη ενός kernel σε 32bits. Κυρίως με παραξένεψε που το KDE και το Gnome του mageia δεν κάθονται στα 32 bits. Γιατί, όμως; Δεν ακολουθεί τον πυρήνα το GUI; )

Υγ: Τα εναλλακτικά GUI's του mageia αναγράφονται στο wiki του: https://wiki.mageia.org/en/Desktop_environments
Σελίδες: 1 ... 7 8 9 [10]