Οι routers του 'ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ' κ.α.

Ξεκίνησε από falexakos, 18 Μαρ 2025, 10:37:57 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

falexakos

Κάποιες σκέψεις που δεν μπορώ να τις κρατήσω μόνο για 'μένα:

Στα πλαίσια του 'ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ' έχουν έρθει σε σχολεία και Δ/νσεις που είχαν οπτική ίνα δυο (2) δικτυακά Cisco: Ένας 1121 router και το 3560-CX 8P Catalyst switch. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google βρίσκω πως ο 1121 κοστίζει 780€  και το switch 280€. Άντε πες έγινε και χοντρικά η παραγγελία, ας πούμε 750+250=1000€ και τα δυο μαζί. Στη ΔΔΕ Καρδίτσας όπου υπηρετώ ως ΠΛΗΝΕΤ, είχαμε από καιρό αγοράσει με ~150€ έναν router MikroTik L009UiGS-RM με SFP ώστε -μεταξύ άλλων- να μη χρειαζόμαστε το Catalyst για τη μετατροπή της ίνας σε χαλκό.
Βασικά αναρωτιέμαι γιατί χρειαζόμαστε τον πανάκριβο Cisco 1121 ώστε να μπούμε στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Εντάξει, για την τηλεφωνία έχουν φέρει έναν ξεχωριστό router (Vodafone) για τα IP-phones, αλλά τον πολύ φθηνό Mikrotik γιατί να τον πετάξουμε; Κι εν πάσει περιπτώσει η όλη φάση σ' εμένα τουλάχιστον μοιάζει με τεράστια σπατάλη χρήματος (1000€ αντί για max 150€). Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά το εσωτερικό δίκτυο της υπηρεσίας, δεν είδα να έχουμε ωφεληθεί σε τίποτε. Όπως λειτουργούσε με τον Mikrotik έτσι ακριβώς λειτουργεί και τώρα.
Μόνο εγώ το βλέπω παράξενο αυτό; :-\
"Be ashamed to die until you have won some victory for humanity."
Horace Mann (USA, 1796–1859)

astakos1010

Καλώς όρισες στο Ελλάδα 2.0! Εσύ πάρε αύξηση ~30€ το μήνα και άσε τους ατσίδες να κονομάνε. Εμένα πάλι μου κάνει εντύπωση...."ότι σου κάνει εντύπωση".

pgrontas

Πάντως στο πνευμα του σχολίου του astakos1010 το πιθανότερο είναι ότι κόστισαν 1000*3 διότι ως γνωστόν ό,τι προορίζεται για το δημόσιο υπερκοστολογείται.
Συγνώμη για το off-topic αλλά δεν κρατηθηκα.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

falexakos

Αυτό που μου κάνει εντύπωση δεν είναι οι (πιθανότατες) μίζες κ.τ.ό., αλλά το ότι κανείς εκ της αντιπολιτεύσεως δεν σχολίασε (έστω) το θέμα του κόστους του έργου. Εκτός αν το έκανε κάποιος και δεν το ξέρω.
Κι αναρωτιέμαι επίσης: Δεν έγινε μειοδοτικός διαγωνισμός; Δεν υπήρξαν προσφορές από διάφορους προμηθευτές; Απόλυτο σκοτάδι (και πάλι)...

alkisg

Σε επίπεδο enterprise είναι πολύ ακριβότερο το ανθρώπινο δυναμικό και το λογισμικό από το υλικό.
Αν αυτοί που τα συντηρούν έχουν επιμορφωθεί σε Cisco, αν έχουν κατάλληλα εργαλεία για μαζική διαχείριση χιλιάδων routers κλπ, τότε δεν μπορούμε να τους πούμε "βάλτε Mikrotik επειδή στην τοπική διεύθυνση υπάρχει ένας που ξέρει να τα χειρίζεται".
Αν κάτι πάει στραβά στο backbone του ΠΣΔ και πέσει το Internet σε όλα τα σχολεία, θα πρέπει να υπάρχει η τεχνογνωσία για να διορθωθεί, στην ανάγκη ακόμα και αγοράζοντας enterprise level support από τη Cisco.

Ελπίζω μόνο τώρα με το Σύζευξις και τα πολλά χρόνια που υποτίθεται ότι θα έχει υποστήριξη, όταν καίγονται οι cisco routers, να μην αναθέτουν στα σχολεία να τους πληρώνουν όπως γινόταν στο παρελθόν (και γι' αυτό πήγαμε στους φθηνότερους Mikrotik)...

falexakos

Συγγνώμη ρε Άλκη, αλλά τι πάει να πει: "[...] αυτοί που τα συντηρούν έχουν επιμορφωθεί σε Cisco" ; Κοτζάμ εταιρεία είναι. Δεν μπορεί να εκπαιδεύσει το προσωπικό της σε κάτι άλλο πέρα απ' το iOS της Cisco; Αν δεν απατώμαι, παρόμοιο είναι και το routerOS των Λετονών (ίδια λογική). Άλλωστε, οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΠΣΔ σύστηναν Mikrotik και -τουλάχιστον εδώ στη Θεσσαλία- τόσα χρόνια δεν είχαμε κανένα παράπονο απ' το service. 
Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε να δούμε σύντομα τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου να πιάνουν τόπο σ' αυτό το έργο. Γιατί αν αρχίσουν να "χτυπάνε" οι Cisco, άντε βρες χρήμα να τους αντικαταστήσεις. 

alkisg

Δεν είναι μόνο η εταιρία που τους τοποθετεί. Το ΠΣΔ συχνά θα επεμβαίνει στον προγραμματισμό τους. Δεν είναι εύκολο ούτε φτηνό να κανονίσεις πανελλαδική επιμόρφωση ούτε για τις εταιρίες ούτε για τους μηχανικούς δικτύων του ΠΣΔ ή του Σύζευξις. Και δεν ξέρω καν αν η Mikrotik έχει πιστοποιήσεις αντίστοιχες με τις Cisco, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αναζήτηση υπαλλήλων των εταιρίων.

Δεν είναι απλό θέμα του στυλ "εγώ εδώ βολεύομαι και με τον τάδε router", είναι ολόκληρο network backbone χιλιάδων σχολείων και υπηρεσιών του δημοσίου, η αξία του υλικού είναι πραγματικά αμελητέα μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα ποσά που εμπλέκονται στο να στηθεί και να συντηρηθεί...

thegoul

Από ότι βλέπω αρκετά σχολεία έχουν συνδεθεί στο Σύζευξις. Μπορεί κάποιος να μου πει αν αλλάζουν οι εξωτερικές ip που έχουμε με τον παλιό cisco και επίσης εαν θα έχουμε και static ip; Με ενδιαφέρει γιατί τρέχω έναν server από το εργαστήριο και θέλω το παλιό domain name.

falexakos

Χωρίς να είμαι σίγουρος, θεωρώ πως τίποτε δεν αλλάζει (διαφορετικά δεν θα μας ενημέρωναν; )
Αν είχα σημειώσει κάπου την παλιά εξωτερική IP μας, θα απαντούσα με βεβαιότητα, όμως ένα τηλέφωνο στο helpdesk του ΠΣΔ θα σου λύσει νομίζω όλες αυτές τις απορίες. :)