Παλιός firefox

Ξεκίνησε από d_oikon, 07 Φεβ 2025, 08:44:54 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

d_oikon

Καλημέρα σε όλους.

Έχω σταματήσει να κάνω ενημερώσεις στο σύστημα από τότε που ανακοινώθηκε το τέλος της υποστήριξης και μέχρι στιγμής όλα δουλεύουν οκ.

Μου έχει βγάλει μήνυμα το firefox να προχωρήσω σε αναβάθμιση έως τις 14 Μαρτίου ώστε να μπορώ να συνεχίσω να το χρησιμοποιώ: "Η έκδοση του Firefox σας θα σταματήσει να λειτουργεί σύντομα. Λόγω της λήξης ενός πιστοποιητικού ρίζας, θα διακοπεί η λειτουργία των βίντεο σε πλατφόρμες streaming, των προσθέτων και άλλων δυνατοτήτων."

Έχει κάνει κανείς από εσάς αναβάθμιση στο firefox και να μας πει ότι όλα δουλεύουν οκ;

Ευχαριστώ.

thegoul

Εγώ κάνω κανονικά όλες τις ενημερώσεις και δεν μου έβγαλε κάποιο πρόβλημα και στα δύο τα εργαστήρια. Μάλιστα εχθές έκανα πάλι ενημέρωση και όλα οκ. Βεβαίως κρατάω ένα backup κάθε δίμηνο περίπου όλου του server για να είμαι σίγουρος αν κάτι δεν πάει καλά.

d_oikon

Παράθεση από: thegoul στις 07 Φεβ 2025, 01:18:55 ΜΜΒεβαίως κρατάω ένα backup κάθε δίμηνο περίπου όλου του server για να είμαι σίγουρος αν κάτι δεν πάει καλά.
Ωραία. Σ' ευχαριστώ.
Μπορείς να μου πεις πώς παίρνεις το backup; Εννοείς φαντάζομαι όλο τον δίσκο (ως image;). Με κάποιο πρόγραμμα συγκεκριμένο;
Σε ρωτάω γιατί κι εγώ θέλω να το κάνω, αλλά όσο το είχα ψάξει έβρισκα κάποια εργαλεία που ήθελε διάφορες εντολές και γενικά δεν ήταν τόσο απλό όπως πχ με το acronis που κάναμε για τα windows.
Δεν ξέρω αν κι εδώ πχ με acronis μπορούμε να πάρουμε img τον σκληρό και μετά να το επαναφέρουμε.

Σ' ευχαριστώ.

Kermit, ο Βάτραχος

Για το acronis δεν ξέρω, αλλά για την αντίστοιχη εργασία χρησιμοποιώ το clonezilla.

Προσωπικά ενημερώνω ακόμα τον server (χωρίς εμφανή προβλήματα σε τρία εργαστήρια), αλλά έχω γίνει πολύ πιο συντηρητικός όσον αφορά την δημοσίευση δίσκου, κρατώντας ένα επιπρόσθετο αντίγραφο ασφαλείας δικό μου, πέρα από αυτό που δημιουργούν τα sch-scripts, όποτε το κάνω ανά μερικούς μήνες.

din_os

Παράθεση από: d_oikon στις 07 Φεβ 2025, 08:44:54 ΠΜΚαλημέρα σε όλους.

Έχω σταματήσει να κάνω ενημερώσεις στο σύστημα από τότε που ανακοινώθηκε το τέλος της υποστήριξης και μέχρι στιγμής όλα δουλεύουν οκ.

Μου έχει βγάλει μήνυμα το firefox να προχωρήσω σε αναβάθμιση έως τις 14 Μαρτίου ώστε να μπορώ να συνεχίσω να το χρησιμοποιώ: "Η έκδοση του Firefox σας θα σταματήσει να λειτουργεί σύντομα. Λόγω της λήξης ενός πιστοποιητικού ρίζας, θα διακοπεί η λειτουργία των βίντεο σε πλατφόρμες streaming, των προσθέτων και άλλων δυνατοτήτων."

Έχει κάνει κανείς από εσάς αναβάθμιση στο firefox και να μας πει ότι όλα δουλεύουν οκ;

Ευχαριστώ.

Έχω το ίδιο πρόβλημα (22.04 server). Σε 64bit έχω κάνει αναβάθμιση και νέο image χωρίς προβλήματα, το θέμα είναι τί κάνεις σε 32bit; (έχω και 32bit image για παλιά μηχανήματα)

Η λύση που δοκίμασα είναι να κατεβάσω το νέο firefox (ευτυχώς βγαίνει ακόμα 32bit) χειροκίνητα (δεν βρήκα deb, μόνο tar) και να το αποσυμπιέσω π.χ. στο /opt/firefox. Ύστερα έφτιαξα ένα νέο firefox-new.desktop στο /usr/share/applications που να δείχνει στο /opt/firefox.

Δουλεύει αλλά δυστυχώς λόγω νέας έκδοσης δεν μπορείς να έχεις και το παλιό και το νέο μαζί και μάλιστα αν τρέξεις το παλιό αφού δοκιμάσεις το νέο θέλει να δημιουργήσεις νέο φάκελο ρυθμίσεων firefox επειδή τρέχοντας το νέο ο φάκελος αναβαθμίστηκε (?? κάτι τέτοιο κατάλαβα).

Το αποτέλεσμα; όλες οι ρυθμίσεις (bookmarks, passwords, cache) των μαθητών μπορεί να χαθούν...

Λόγω του προβλήματος επανέφερα το VirtualBox πίσω (snapshot) και είμαι στο παλιό firefox πάλι για να μην χάσουν οι μαθητές κάτι bookmarks που έχουν για μια εργασία (Β' Λυκείου).

Θα δοκιμάσω την άλλη βδομάδα ξανά μια σωστή μέθοδο για να μην χάσουν τίποτα αλλά γενικά αυτό που κατάλαβα θα γίνει από 14 Μαρτίου και μετά είναι να μην δουλεύουν μερικά streaming platforms (twitch? youtube?) οπότε δεν σκάω και πολύ.

thegoul

Παράθεση από: d_oikon στις 07 Φεβ 2025, 01:31:10 ΜΜΩραία. Σ' ευχαριστώ.
Μπορείς να μου πεις πώς παίρνεις το backup; Εννοείς φαντάζομαι όλο τον δίσκο (ως image;). Με κάποιο πρόγραμμα συγκεκριμένο;
Σε ρωτάω γιατί κι εγώ θέλω να το κάνω, αλλά όσο το είχα ψάξει έβρισκα κάποια εργαλεία που ήθελε διάφορες εντολές και γενικά δεν ήταν τόσο απλό όπως πχ με το acronis που κάναμε για τα windows.
Δεν ξέρω αν κι εδώ πχ με acronis μπορούμε να πάρουμε img τον σκληρό και μετά να το επαναφέρουμε.

Σ' ευχαριστώ.
Εγώ χρησιμοποιώ το clonezilla εδώ και χρόνια. Παίρνω ένα image όλου του δίσκου αλλά και clone σε ένα άλλο δίσκο για σιγουριά...

mandarinos

ΠαράθεσηΜπορείς να μου πεις πώς παίρνεις το backup;

Στο Linux Mint υπάρχει ως default εφαρμογή και το Timeshift. (Η read-only, πλέον, ιστοσελίδα του στο GitHub: https://github.com/teejee2008/timeshift . Έχει, όμως, κάποιες επεξηγήσεις και οδηγίες.) Στο αυθεντικό Ubuntu δεν υπάρχει ως default μετά την έκδοση 22, αλλά εγκαθίσταται ως εξής:

sudo add-apt-repository -y ppa:teejee2008/timeshift
sudo apt update
sudo apt install timeshift

Ξεκινάει με:

sudo timeshift-launcher

Έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν ανακατεύεται στα αρχεία χρηστών· σε τυχόν restore, παραμένουν ως έχουν. Αν, όμως, θες και αυτά στο backup, τότε χρησιμοποιείς το BackInTime. (Η σελίδα του στο GitHub: https://github.com/bit-team/backintime .)

Το Timeshift το έχω χρησιμοποιήσει επάνω στον server και σε backup, και σε restore. Άψογο, ευκολία, και με αρκετές επιλογές! Μόνο που όσοι χρήστες προστέθηκαν από την ημερομηνία του τελευταίου backup, πρέπει να ξαναπροστεθούν. Συν όσοι έβαλαν συνθηματικά, πρέπει να τα ξαναβάλουν.

za√‘ag

Παράθεση από: d_oikon στις 07 Φεβ 2025, 01:31:10 ΜΜΩραία. Σ' ευχαριστώ.

Σ' ευχαριστώ.
Και το disks (σε όλες τις ubuntu διανομές) μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του (το image βεβαια απαιτεί να έχεις χώρο όσο είναι το μέγεθος του δίσκου ή του partition που αντιγράφεις).
Μάλιστα έχεις και τη δυνατότητα να κάνεις mount το .img αρχείο και να το βλέπεις σαν δίσκο
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

ale3andro

Παράθεση από: din_os στις 20 Φεβ 2025, 05:22:01 ΜΜΈχω το ίδιο πρόβλημα (22.04 server). Σε 64bit έχω κάνει αναβάθμιση και νέο image χωρίς προβλήματα, το θέμα είναι τί κάνεις σε 32bit; (έχω και 32bit image για παλιά μηχανήματα)

Η λύση που δοκίμασα είναι να κατεβάσω το νέο firefox (ευτυχώς βγαίνει ακόμα 32bit) χειροκίνητα (δεν βρήκα deb, μόνο tar) και να το αποσυμπιέσω π.χ. στο /opt/firefox. Ύστερα έφτιαξα ένα νέο firefox-new.desktop στο /usr/share/applications που να δείχνει στο /opt/firefox.

Δουλεύει αλλά δυστυχώς λόγω νέας έκδοσης δεν μπορείς να έχεις και το παλιό και το νέο μαζί και μάλιστα αν τρέξεις το παλιό αφού δοκιμάσεις το νέο θέλει να δημιουργήσεις νέο φάκελο ρυθμίσεων firefox επειδή τρέχοντας το νέο ο φάκελος αναβαθμίστηκε (?? κάτι τέτοιο κατάλαβα).

Το αποτέλεσμα; όλες οι ρυθμίσεις (bookmarks, passwords, cache) των μαθητών μπορεί να χαθούν...

Λόγω του προβλήματος επανέφερα το VirtualBox πίσω (snapshot) και είμαι στο παλιό firefox πάλι για να μην χάσουν οι μαθητές κάτι bookmarks που έχουν για μια εργασία (Β' Λυκείου).

Θα δοκιμάσω την άλλη βδομάδα ξανά μια σωστή μέθοδο για να μην χάσουν τίποτα αλλά γενικά αυτό που κατάλαβα θα γίνει από 14 Μαρτίου και μετά είναι να μην δουλεύουν μερικά streaming platforms (twitch? youtube?) οπότε δεν σκάω και πολύ.

Καλησπέρα,
νομίζω ότι μπορείς να τρέχεις πολλές εκδόσεις firefox σε ένα user χρησιμοποιώντας το flag --profile
https://wiki.mozilla.org/Firefox/CommandLineOptions#Linux

din_os

Τελικά για firefox χρησιμοποίησα το ppa από εδώ: https://support.mozilla.org/en-US/kb/install-firefox-linux#w_install-firefox-deb-package-for-debian-based-distributions

Και για το libre-office το ppa από εδώ: https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/ubuntu/old-still

Συγνώμη που χρησιμοποιώ το πολύ σημαντικό post για το τέλος υποστήριξης ΙΤΥΕ αλλά αφού έγινε η ερώτηση σχετικά με το firefox και απάντησα είπα να την ολοκληρώσω.