Εντολή για αλλαγή γλώσσας στους clients

Ξεκίνησε από happiness, 08 Δεκ 2021, 11:27:32 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

happiness

Υπάρχει εντολή για command line που να αλλάζει το input language στους clients;

alkisg

Εννοείς κάτι τέτοιο; Τρέξ' τες είτε από τερματικό στους clients είτε μέσω Επόπτη από τον server:

Εναλλαγή σε αγγλικά: setxkbmap -layout us,gr -option '' -option grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll
Εναλλαγή σε ελληνικά: setxkbmap -layout gr,us -option '' -option grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll

mandarinos

Αλλαγή γλώσσας σε Linux έχουμε δύο ειδών: (α) στο πληκτρολόγιο, και (β) στα μενού. Και οι δύο επιτυγχάνονται εύκολα μέσα από το παραθυρικό περιβάλλον. Αλλά είναι δύο διαφορετικές ρυθμίσεις, το τονίζω.

Στην πρώτη, ρυθμίζεις το πληκτρολόγιο πόσα "layouts" (διατάξεις γλώσσας) θα έχει, όπως ρυθμίζεις και τον συνδυασμό πλήκτρων που τα αλλάζει. (Με το γνωστό σημαιάκι που δείχνει την αλλαγή, ή τα γράμματα "gr' και "us".)
Στη δεύτερη, πας στις ρυθμίσεις, εισάγεις το "πακέτο γλώσσας" που θέλεις (ένα αρχείο-κατεβατό από μεταφράσεις των μενού / κανόνες ορθογραφίας / κανόνες χωρισμού λέξεων / μεταφρασμένα αρχεία help), και μετά το ορίζεις ως χρησιμοποιούμενο. Υπ' όψιν, πακέτο γλώσσας / ημερομηνία και ώρα / νόμισμα είναι διαφορετικές ρυθμίσεις, που μπορείς να τις έχεις κατά το δοκούν. (Πχ μενού στην Αγγλική, νόμισμα ευρώ. Δες επισυναπτόμενο 1.) Επίσης, οι ρυθμίσεις αυτές είναι διαφορετικές γιά κάθε χρήστη, οπότε μην κάνεις το λάθος να τις ορίσεις "system wide" (δηλ. γιά όλους τους χρήστες). Άλλος θέλει αγγλικό μενού, άλλος ελληνικό, και ούτω καθ' εξής. (Πχ οι καθηγήτριες Γαλλικής και Γερμανικής υποθέτω ότι θα ήθελαν τα αντίστοιχα.)

Στο Mint Cinnamon (που χρησιμοποιώ), το πακέτο γλώσσας βγαίνει από: προτιμήσεις / ρυθμίσεις συστήματος / σημαία ΟΗΕ. (Επισυναπτόμενο 2.)
Οι διατάξεις πληκτρολογίου βρίσκονται στο ίδιο υπομενού, λίγο παρακάτω. (Επισυναπτόμενο 3.)

Είναι εύκολη η ρύθμιση, με λίγο ψάξιμο (των 5 λεπτών το πολύ) θα βρείς τα πάντα. Ελπίζω να βοήθησα!

mandarinos

(Τώρα πρόσεξα ότι ζητάς εντολή σε command line! Έ, άμα δεν τελειώσω όλον τον καφέ!...  :D Αλλά οκ, βεβαιώνω ότι κάθε χρήστης μπορεί μιά χαρά να έχει τις δικές του ρυθμίσεις γλώσσας και γενικώτερες.)

happiness

Σας ευχαριστώ και τους δύο  :)
Αυτό που θέλω είναι να αλλάζω εγώ εύκολα μέσω επόπτη την γλώσσα γραφής στους clients για να πληκτρολογούν τα παιδιά των μικρών τάξεων που δεν ξέρουν ακόμα να αλλάζουν μόνα τους. Θα δοκιμάσω αυτό που έγραψε ο Άλκης.