Εκτέλεση εντολών μέσω sch-scripts

Ξεκίνησε από alkisg, 10 Αυγ 2020, 04:03:11 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Στα sch-scripts προστέθηκε μια νέα λειτουργία, εκτέλεση εντολών για όλους τους επιλεγμένους λογαριασμούς χρηστών. Περιγράφεται αναλυτικά στο wiki. Εδώ θα γίνεται συζήτηση για τυχόν νέες εντολές που χρειάζεστε, ώστε τελικά να προστεθούν στο wiki.

Επίσης, όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει το παρόν θέμα και σαν δημόσιο σημειωματάριο, δηλαδή να καταγράφει εδώ τις εντολές που χρειάστηκε ακόμα κι αν δεν ήταν αρκετά δημοφιλής ώστε να προστεθούν στο wiki.


ioakyriazis

Αυτό εκτελείται στον client ή στον server; Το homedir του teacher είναι ορατό στους users;
Ρωτάω γιατί πχ μπορεί να έχω στις "Λήψεις" του teacher ένα αρχείο κατεβασμένο και να θέλω να το αντιγράψω στην "Επιφάνεια εργασίας" των επιλεγμένων χρηστών.

πχ

as_user cp /home/administrator/Λήψεις/Άσκηση.pdf "$HOME/Επιφάνεια εργασίας/"


alkisg

Η εκτέλεση εντολών γίνεται στον server. Δεν μας ενδιαφέρει αν οι clients είναι ανοικτοί ή τερματισμένοι, αρκεί να μην υπάρχουν αρχεία σε χρήση.

Το homedir του teacher είναι ορατό, αλλά τα sch-scripts από προεπιλογή επιτρέπουν μόνο σε καθηγητές την πρόσβαση στους "γνωστούς" φακέλους όπως Επιφάνεια εργασίας, Λήψεις κλπ. Παράδειγμα:

Κώδικας: Bash
ls -lha /home/administrator
drwxr-x---  2 administrator teachers      4,0K Μάρ   3  2017 Λήψεις
drwxr-xr-x  3 administrator administrator 4,0K Αύγ   8 17:45 Δημόσια
...


Η διαφορά είναι το r-x στο τέλος, π.χ. στο φάκελο Λήψεις επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους teachers. Έτσι, η as_user θα δουλέψει για το φάκελο /home/administrator/Δημόσια και για το φάκελο /home/administrator/άσχετο, αλλά όχι για το /home/administrator/Λήψεις. Πρέπει πριν την αντιγραφή τα δεδομένα να είναι στο Δημόσια ή σε άλλο άσχετο φάκελο και όχι στους "γνωστούς" φακέλους.

Χωρίς την as_user υπάρχει πρόσβαση παντού, αλλά θα χρειαστεί και chown μετά την αντιγραφή ώστε να μην έχουν owner=root.

alkisg

Επειδή είναι αρχή της χρονιάς, υπενθύμιση:

Για επαναρχικοποίηση των μαθητικών λογαριασμών, δεν χρειάζεται να τους διαγράψετε.
Τους επιλέγετε μέσα από τα sch-scripts (Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ), πάτε στο μενού Χρήστες → Εκτέλεση εντολών, συμπληρώνετε στο πλαίσιο την παρακάτω γραμμή και πατάτε το κουμπί Εκτέλεση:

rm_home

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα Εκτέλεση_εντολών του wiki.