Θεωρώ ότι το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων σε διαγωνίσματα/ασκήσεις δεν έχει νόημα. Όλο το μάθημα βασίζεται σε κάποιους θεμελιώδεις αλγορίθμους. Αν κάποιος είχε τα πνευματικά δικαιώματα του υπολογισμού του μέσου όρου θα είχαμε σίγουρα πρόβλημα. Αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο με τις ιδέες και τους αλγορίθμους.Το ζήτημα είναι αν κάποιος αντιγράψει αυτολεξεί μια άσκηση και την παρουσιάσει δική του. (Κάτι που συμβαίνει φυσικά). Έχω δει πολλά φυλλάδια στα οποία υπάρχουν ασκήσεις και διαγωνίσματα από το στέκι χωρίς την ένδειξη στέκι, το έχουν σβήσει. Έχει νόημα να το καταγγείλεις? Απλά δίνεις στους μαθητές σου το λινκ με το διαγώνισμα και τέλειωσε.
Αν έγω πάρω μια άσκηση και αλλάξω κάποια πράγματα, π.χ. αντί για Τζιοβάνι και Πέπε, βάλω Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον και κρατήσω τη γενική ιδέα ίδια θα έχω πρόβλημα?
Για αυτό ο Steve Jobs είχε γράψει στους τοίχους της Apple τη φράση του Picasso
Good artists copy, great artists steal
Προφανώς και δε μπορεί κανείς να κατοχυρώσει φέρει πειν τη bubble sort. Είναι σαν το ακραίο παράδειγμα που ανέφερα. Δε μπορείς να κατοχυρώσεις την αναπνοή. Υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο. Και ναι, αν αντί Τζιοβάνι βάλει κανείς Ντόναλντ κι αλλάξει και λίγο τα νούμερα, λογικά τη βγάζει καθαρή.
Πάντως μην αγχώνεστε κλόπυ πέηστ γίνεται γενικότερα. Πάρτε την Ελληνική ποπ. Δε ξέρω αν παίρνουν άδεια ή αν αντιγράφουν οριακά, αλλά πείτε μου άδικο έχω;
Ακούστε Μαργαρίτης Δρόμοι του πουθενα κι ακούστε μετά Roy Gallagher Tattoe'd Lady
Ακούστε Καρράς Απορώ αν αισθάνεσα τύψεις κι ακούστε μετά Deep Purple Child in time.
Το Βας Βας Βας του Παρασκευά που έχει ολόκληρη μουσική φράση από Eric Clapton (Leyla) παίζει να έχει πάρει άδεια χρήσης...
Χατζηγιάννης Είσαι εδώ - Red Hot Chili Peppers Californication
Χατζηγιάννης Το καλοκαίρι μου - talking Heads Once in a lifetime
Ηλιάδη Χαμογελώ και προχωράω, Michael Jackson They don't care about us
Βανδή Υποφέρω - Faithless Insomnia
Βανδη Η μελωδία της μοναξιάς - PPK Resurrection
Βανδή Θέλω - Coldplay Clocks
Λιβιεράτος H αγάπη βλάπτει σοβαρά - Bomfunk Mcs Freestyler
Χατζηγιάννης Πες το Δυνατά - Donny Summer Hot stuff (και νομίζω το έχει κάνει διασκευή η Summer είναι πιο παλιό)
Οπότε πρέπει να επισημανθεί πως για τα πάντα ο νόμος ορίζει κάποιους κανόνες. Δε τους ξέρω με ακρίβεια. Ξέρω πως υπάρχουν όμως.