Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα με το Internet  (Αναγνώστηκε 1138 φορές)

happiness

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 231
Απ: Πρόβλημα με το Internet
« Απάντηση #30 στις: 25 Οκτ 2019, 11:59:16 πμ »
Να πάρει, εγώ χτες 24/10 που πήγα στο ένα εργαστήριο, πάλι πρόβλημα είχα. Θα το δω από Τρίτη.

happiness

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 231
Απ: Πρόβλημα με το Internet
« Απάντηση #31 στις: 29 Οκτ 2019, 11:31:39 πμ »
Λοιπόν έφτιαξε η σύνδεση σε όλα τα εργαστήρια. Το μόνο πρόβλημα που εξακολουθώ να έχω είναι με το προσωπικό μου λαπτοπ το οποίο αρνείται πεισματικά να συνδεθεί ενσύρματα. Είτε σε win είτε σε ubuntu έχω σύνδεση μόνο στο τοπικό δίκτυο και όχι ίντερνετ. Χρησιμοποιώντας το ίδιο καλώδιο που δουλεύει κανονικά σε άλλο σταθερό πισι. Καμιά ιδέα;

edit: Σε win κοιτάω τις ρυθμίσεις των adapter. Ο ενσύρματος σε αυτόματες ρυθμίσεις θέτει ως gateway το 192.168.1.1 και παίρνει αντίστοιχη 192.168.χχ.χχ ip. Ο ασύρματος, πάλι σε αυτόματες ρυθμίσεις, θέτει gateway 10.36.16.1 (το οποίο είναι προφανώς η σωστή ip του router και έτσι δουλεύουν και τα υπόλοιπα pc του εργαστηρίου) και παίρνει ip 10.36.χχ.χχ και δουλεύει.
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Οκτ 2019, 11:45:37 πμ από happiness »

alkisg

  • Τεχνικός / καθαρίστρια
  • *****
  • Μηνύματα: 5165
    • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: Πρόβλημα με το Internet
« Απάντηση #32 στις: 29 Οκτ 2019, 12:15:56 μμ »
Αυτό μάλλον σημαίνει ότι έχετε και δεύτερο router στο σχολείο, και ότι το laptop παίρνει IP από τον δεύτερο router. Βρες τον, κλείσ' τον, βγάλε το καλώδιο του latop, περίμενε 10 δευτερόλεπτα, ξαναβάλ' το, και δες αν πλέον παίρνει τη σωστή IP.

Δυστυχώς αυτό είναι πολύ κοινό πρόβλημα σε σχολεία, είτε έχουν δεύτερη γραμμή εκτός ΠΣΔ και τη βραχυκυκλώνουν με το υπόλοιπο σχολείο (που δεν πρέπει), είτε βάζουν router για ασύρματο και ξεχνάνε να κλείσουν το DHCP του (που δεν πρέπει).

Γενικά δεν πρέπει να υπάρχουν 2 DHCP servers στο ίδιο υποδίκτυο.

Δημήτρης Γκίνης

  • Ομάδα διαγωνισμάτων 2010
  • *
  • Μηνύματα: 470
Απ: Πρόβλημα με το Internet
« Απάντηση #33 στις: 29 Οκτ 2019, 07:10:04 μμ »
Όπως τα λέει ο Άλκης είναι. Τα πιθανότερα σενάρια είναι 2:
1. Τα σχολείο έχει 2 γραμμές για πρόσβαση στο internet (πχ ίνα και adsl του πσδ, adsl του πσδ και adsl non-πσδ) και η συνδεσμολογία είναι λάθος (πχ στην πρώτη περίπτωση πρέπει τόσο η ίνα όσο και το πσδ adsl πέφτουν πάνω σε Cisco/mikrotik router, ενώ στη 2η η non πσδ  adsl δεν πρέπει να συνδέεται στο δίκτυο του σχολείου)
2. Κάποιος έχει συνδέσει ένα modem/router που έχει φέρει από το σπίτι του ή παρόμοια συσκευή  προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως wireless access point και δεν το έχει ρυθμίσει σωστά. Σε τέτοιες συσκευές προσέχουμε να : α) δώσουμε στατική ip πχ 10.χ.ψ.25 β) απενεργοποιήσουμε το DHCP

markakis

  • Working Dead
  • Βετεράνος
  • ****
  • Μηνύματα: 52
Απ: Πρόβλημα με το Internet
« Απάντηση #34 στις: 30 Οκτ 2019, 09:39:34 πμ »
2. Κάποιος έχει συνδέσει ένα modem/router που έχει φέρει από το σπίτι του ή παρόμοια συσκευή  προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως wireless access point και δεν το έχει ρυθμίσει σωστά. Σε τέτοιες συσκευές προσέχουμε να : α) δώσουμε στατική ip πχ 10.χ.ψ.25 β) απενεργοποιήσουμε το DHCP
Αυτός είναι ένας εύκολος και τζάμπα τρόπος να μετατρέψουμε ένα παλιό modem/router σε Access Point. Το έχω χρησιμοποιήσει 2-3 φορές και κάνει τη δουλειά του μια χαρά. Όμως, μου έχει τύχει και περίπτωση, ενώ στις ρυθμίσεις ο DHCP Server έχει απενεργοποιηθεί, να δημιουργείται κάποιο conflict σαν να παραμένει ενεργοποιημένος. Δεν έβγαλα άκρη και τελικά αγοράσαμε ένα Access Point TP-LINK των 25 ευρώ που έχει και μεγαλύτερη εμβέλεια...

alkisg

  • Τεχνικός / καθαρίστρια
  • *****
  • Μηνύματα: 5165
    • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: Πρόβλημα με το Internet
« Απάντηση #35 στις: 30 Οκτ 2019, 09:46:26 πμ »
Θα πρέπει και να μην έχει την ίδια IP με τον κανονικό DHCP server. Αν έχουν και τα δύο 192.168.1.1, τότε πάλι γίνεται χαμός.

Δεν μου έχει τύχει ποτέ πρόβλημα με τη χρήση παλιών routers ως access points, εφόσον όμως έχουν ρυθμιστεί σωστά.

markakis

  • Working Dead
  • Βετεράνος
  • ****
  • Μηνύματα: 52
Απ: Πρόβλημα με το Internet
« Απάντηση #36 στις: 30 Οκτ 2019, 11:37:52 πμ »
Θα πρέπει και να μην έχει την ίδια IP με τον κανονικό DHCP server. Αν έχουν και τα δύο 192.168.1.1, τότε πάλι γίνεται χαμός.

Δεν μου έχει τύχει ποτέ πρόβλημα με τη χρήση παλιών routers ως access points, εφόσον όμως έχουν ρυθμιστεί σωστά.

Εννοείται ότι έλεγξα τις ρυθμίσεις. Διαφορετικές στατικές IP στο ίδιο υποδίκτυο, 192.168.1.1 το πρώτο και 192.168.1.254 το δεύτερο, ώστε να είναι εκτός του range που δίνει ο DHCP server. Σίγουρα απενεργοποιημένος ο DHCP server στο δεύτερο, κτλπ.

Στην αρχή δούλευε κανονικά και μετά από μερικές μέρες μου έκαναν παράπονα ότι είχε θέμα το δίκτυο, χωρίς να έχει γίνει κάποια αλλαγή. Ψάχνοντας το πρόβλημα μου ανέφερε και άλλος συνάδελφος παρόμοιο θέμα, με κοινό σημείο ότι τα modem/router με τον DHCP Server ήταν τα Speedport που δίνει τώρα ο ΟΤΕ.

Δεν κατάφερα να βρω τι έφταιγε και δεν ήταν η πρώτη φορά που μετέτρεπα modem/router σε access point. Προτίμησα να πάρουμε το TP-LINK για να καλύψουμε και ένα λυόμενο στο προαύλιο και έτσι έμεινε στη... σφαίρα του ανεξήγητου.

Το αναφέρω μήπως και παίζει θέμα με κάποια modem/router.

alkisg

  • Τεχνικός / καθαρίστρια
  • *****
  • Μηνύματα: 5165
    • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: Πρόβλημα με το Internet
« Απάντηση #37 στις: 30 Οκτ 2019, 11:49:17 πμ »
Έχω ακούσει και δει πρόβλημα με τον DHCP server των νέων Speedport, π.χ. να απαντάνε σε DHCP requests μετά από 5-10 δευτερόλεπτα αντί για κλάσματα του δευτερολέπτου που χρειάζεται κανονικά. Και αυτό στη συνέχεια να προκαλεί αδυναμία εκκίνησης των clients από το δίκτυο ή να μην έχουν Internet ακόμα και τα Windows PCs κλπ.

Το έλυσαν με αλλαγή του router με άλλο που τους έστειλε ο ΟΤΕ, που όμως ήταν πάλι ίδια μάρκα/μοντέλο. Μπορεί δηλαδή να έχουν όντως ψυχολογικά θέματα αυτά τα routerάκια ή να θέλουν κανά firmware update...

markakis

  • Working Dead
  • Βετεράνος
  • ****
  • Μηνύματα: 52
Απ: Πρόβλημα με το Internet
« Απάντηση #38 στις: 30 Οκτ 2019, 01:07:23 μμ »
Έχω ακούσει και δει πρόβλημα με τον DHCP server των νέων Speedport, π.χ. να απαντάνε σε DHCP requests μετά από 5-10 δευτερόλεπτα αντί για κλάσματα του δευτερολέπτου που χρειάζεται κανονικά. Και αυτό στη συνέχεια να προκαλεί αδυναμία εκκίνησης των clients από το δίκτυο ή να μην έχουν Internet ακόμα και τα Windows PCs κλπ.

Το έλυσαν με αλλαγή του router με άλλο που τους έστειλε ο ΟΤΕ, που όμως ήταν πάλι ίδια μάρκα/μοντέλο. Μπορεί δηλαδή να έχουν όντως ψυχολογικά θέματα αυτά τα routerάκια ή να θέλουν κανά firmware update...

Μοιάζει με το πρόβλημα που αντιμετώπισα πέρυσι. Πήγαινα 1 μέρα την βδομάδα στο σχολείο αυτό και δεν είχα πρόβλημα στο εργαστήριο, είχε όμως περιστασιακά πρόβλημα να πάρει IP το PC του γραφείου (windows).

Αν θυμάμαι καλά είχα τσεκάρει τη έκδοση του firmware στο Speedport και ήταν η τελευταία που έδινε τότε ο ΟΤΕ για κατέβασμα. Τώρα βλέπω ότι έχει βγει, για το Speedport Entry 2i, πιο πρόσφατο firmware 3/5/2019 (https://help.cosmote.gr/system/templates/selfservice/gnosisgr/Files2/zxhnh268n_hv100_fv100_otet12lw4o6p9a_firmware.bin)

Το περίεργο ήταν ότι το πρόβλημα εμφανιζόταν όταν έμπαινε στο δίκτυο το δεύτερο router ως access point. Με το TP-LINK access point, πάντως, δεν υπάρχει πρόβλημα 1 χρόνο τώρα. Και εμένα τότε για... ψυχολογικό θέμα μου φάνηκε.