Χρησιμοποιείς μια μεταβλητή για δυο στοιχεία, το I. Γίνεται, αλλά δεν είναι σωστό από θέμα καλής πρακτικής.
Αν θες κάτι πολύ μικρό, μπορείς να εξαιρέσεις και την συνάρτηση, και τον 4Χ4 πίνακα.
Ξεκινάς ορίζοντας 9μεταβλητές, Γ1,Γ,2, Γ3, Γ4, Σ1, Σ2, Σ3, Σ4 και μια Ι
Βάζεις στα Σ1 έως Σ4 τιμή 0.
Για τέσσερις φορές (με τη I, δεν θα την χρησιμοποιήσουμε αλλού),
Διαβάζουμε τέσσερις τιμές, και τυπώνουμε το άθροισμά τους Γ1+Γ2+Γ3+Γ4.
Αυξάνουμε τα Σ1 έως Σ4 κατά Γ1 έως Γ4.
Μετά την επανάληψη τυπώνουμε τα Σ1 έως Σ4.
Διαπίστωση. Το πρόγραμμα δουλεύει, αλλά αν θέλουμε να αλλάξουμε μέγεθος πρέπει να μειώσουμε ή να αυξήσουμε μεταβλητές.
Φυσικά και στα προηγούμενα προγράμματα με χρήση πίνακα και συνάρτησης, υποχρεωτικά δίνουμε μέγεθος πίνακα, τόσο στην αρχή του προγράμματος, όσο και του υποπρογράμματος (εδώ συνάρτηση). Το απαιτεί η ΓΛΩΣΣΑ, είναι περιορισμός της.
Όμως μπορεί κάποιος να φτιάξει έναν πίνακα 10×10 και μια μεταβλητή που θα δείχνει το μέγιστο, Μ, όπου με Μ=3 θα έχουμε από 0 μέχρι Μ ή αλλιώς 4 επαναλήψεις, και ομοίως για μια φωλιασμένη επανάληψη.
Επειδή σε συναρτήσεις δεν βάζουμε εντολές εισόδου και εξόδου (πάλι περιορισμό της ΓΛΩΣΣΑΣ), θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαδικασία, όπου σε αυτήν θα διαβάζουμε μια γραμμή και θα εμφανίζουμε το άθροισμά. Ουσιαστικά δεν θέλουμε το 10×10 πίνακα, αλλά μόνο ένα Σ[10] όπου το Σ είναι ο αθροιστής στήλης.
Στη διαδικασία θα δώσουμε το πίνακα και τον αριθμό στηλών, που θα έχουμε πάρει μια φορά με έλεγχο ακέραιου από 1 έως 10 και διόρθωση -1, λόγω βάσης πίνακα που είναι το μηδέν.
Εντός της διαδικασίας σε μια ΣΟΥΜΑ θα προσθέτουμε το κάθε νέο Γ, και το Σ θα το αυξάνουμε κατά Γ. Πριν επιστρέψει η ροή εκτέλεσης από το υποπρόγραμμα θα εμφανίζει την ΣΟΎΜΑ ως άθροισμά γραμμής. Μόλις τελειώσει η επανάληψη που καλεί την διαδικασία, θα έχουν γίνει οι εισαγωγές του πίνακα θα έχουν εξαχθεί οι σούμες ανά γραμμή, θα έχουν ολοκληρωθεί οι σούμες στο πίνακα. Αρκεί μια επανάληψη για να εμφανίσουμε τις σούμες ανά στήλη.
Διαπίστωση. Ενώ το πρόγραμμα ζητάει αθροίσματα στηλών και γραμμών, και υποθέτει έναν πίνακα τιμών, δεν είναι απαραίτητος, στον αλγόριθμο που περιέγραψα, κρατάμε πίνακα με σούμες (αθροίσματα) στηλών, ενώ βγάζουμε άμεσα τα αθροίσματα γραμμών.
Δεν έδωσα τα προγράμματα, το αφήνω για άσκηση, μεταγραφής αλγόριθμου σε πρόγραμμα στη ΓΛΩΣΣΑ.