Το μάθημα μετονομάστηκε σε
Πληροφορική. Για να αξιολογηθεί το νέο προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών πρέπει αφενός να ληφθούν οι συνθήκες δημιουργίας του και η σύγκριση με κάτι αντίστοιχο: το Πρόγραμμα Σπουδών της ΑΕΠΠ του 1999.
Το
ΙΕΠ στην ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: "
Τα προγράμματα που δημοσιοποιούνται έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στη νέα δομή, θα ισχύσουν, στη μορφή που προτείνονται, κατά το σχολικό έτος 2019-2020, υποστηρίζονται δε από τα διαθέσιμα σχολικά εγχειρίδια."
Μάλλον υπάρχουν χειρουργικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία που το επικαιροποιούν, αναφορές στην υπολογιστική σκέψη κ.λπ.
Ο σκοπός του μαθήματος της Πληροφορικής είναι οι μαθητές/ριες να αναπτύξουν ικανότητες αναλυτικής και συνθετικής σκέψης, ώστε να επιλύουν προβλήματα, να σχεδιάζουν αλγορίθμους και να δημιουργούν προγράμματα μέσω εφαρμοσμένων προσεγγίσεων μεθοδολογικού χαρακτήρα.
Είναι ο υπέρτατος και ανώτερος στόχος, ικανότητες ανώτερου επιπέδου, είναι ο σκοπός που θα έπρεπε να έχουν σχεδόν όλα τα μαθήματα, είναι ανώτερος απο προγραμματιστικές δεξιότητες, αποτέλεσε κύριο σκοπό και της ΑΕΠΠ.
Παραμένει ένα κείμενο που περιέχει περιγραφή σε αφηρημένο επίπεδο, έτσι διαμορφώνονται τα ΠΣ. Για να γίνει ουσιαστικός σχολιασμός πρέπει να υπάρχουν όλα τα δεδομένα:
- Πρόγραμμα Σπουδών
- Εξεταστέα ύλη (υποσύνολο του Προγράμματος Σπουδών)
- Σχολικό βιβλίο/α. σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα είναι βασικό εργαλείο
Αναμένουμε λοιπόν το νέο σχολικό βιβλίο και την ύλη που θα διδαχθεί. Δεν τυπώθηκαν τα βιβλία της Γ σε κανένα μάθημα και συνεπώς αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον θα αλλάξει.
Θα είναι πιο ουσιαστική η παρέμβαση από εκείνη που έγινε το 2015 με τις οδηγίες μελέτης μαθητή; Το εύχομαι αλλά και το πιστεύω.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Τσιωτάκης