Είμαι αρκετά αγχωμένος για τον προγραμματισμό των μαθημάτων για το νέο έτος. Δεν είμαι σίγουρος πώς θα γεμίσω 7 ώρες την εβδομάδα χωρίς οι μαθητές να αγανακτήσουν.
Γενικά είμαι τύπος που με τα χρόνια έχω δημιουργήσει σχέδια μαθήματος για κάθε ώρα, προσαρμοσμένα πάντα για τις 2 ώρες την εβδομάδα (απαράδεκτο για κατεύθυνση) εμπλουτισμένα με οπτικοακουστικό υλικό και πολλές γραμμές κώδικα σε ΓΛΩΣΣΑ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να δημιουργήσω 20 * 5 = 100 νέα σχέδια μαθήματος μέσα στο καλοκαίρι αν θέλω να είμαι τυπικός με την δουλειά μου αλλά και να τροποποιήσω τα παλιά αφού, λόγω ανάγκης, περιείχαν ύλη 2-3 ωρών.
Προσπαθώ να βρω λύσεις όπως να προγραμματίσω 2ωρα και να αφιερώσω 1 ώρα για παράδοση και 1 ώρα για εργαστήριο, το πρόβλημά μου βέβαια είναι ότι έχω 25 μαθητές σε ένα εργαστήριο με 12 υπολογιστές και υλικό (ασκήσεις/ερωτήσεις) που πάλι δεν επαρκεί για 7 ώρες την εβδομάδα.
Αυτά συμπεριλαμβάνοντας το παλιό (οδηγίες μαθητή) και νέο (2019) βοήθημα που μόλις ξεφύλλισα.
Έχω καιρό να ασχοληθώ με το φόρουμ εδώ αφού εδώ και χρόνια θεωρούσα τον εαυτό μου ικανό να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες, έχοντας πετύχει ένα πλούσιο και ευχάριστο μάθημα με πολλούς μαθητές και γονείς να με συγχαίρουν για το αποτέλεσμα.
Φέτος είμαι χαμένος....
Δεν ξέρω, ίσως αν οργανωθούμε, πιάσουμε από μια θεματική ενότητα ο καθένας και ετοιμάσουμε σχέδια μαθήματος (παράδοση, ασκήσεις, ερωτήσεις, λύσεις) και να τα αναρτήσουμε κάπου για όλους.
Θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε λύσεις (γλώσσες προγραμματισμού;) για την παράδοση της ενότητας "Αντικειμενοστραφής προγραμματισμός" εφόσον ο τρόπος που διδάσκεται στο βοήθημα είναι βαρετός (αφαιρετικά, χωρίς κώδικα), χωρίς να θέλω να προσβάλω τους συγγραφείς, οι οποίοι φαντάζομαι αναγκάστηκαν να το γράψουν έτσι.
Το υπουργείο μάλλον ξεχνά ότι πρόκειται για μαθητές Γ λυκείου και συνεχίζει να εμβαθύνει σε ποιο δύσκολες έννοιες στο ίδιο αντικείμενο (αλγοριθμική) αντί να προσθέτει νέα αντικείμενα (Ρομποτική, Βάσεις δεδομένων, Τεχνητή Νοημοσύνη, προγραμματισμός 2d/3d, mobile applications, cloud computing) για να βγαίνει καλύτερα η χρονιά και για τους μαθητές και τους καθηγητές.
"Θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε λύσεις (γλώσσες προγραμματισμού;)"
Στη Διημερίδα που διεξήχθη, Python είναι η γλώσσα που προτάθηκε αν σε βοηθά αυτό.
"Το υπουργείο μάλλον ξεχνά ότι πρόκειται για μαθητές Γ λυκείου και συνεχίζει να εμβαθύνει σε ποιο δύσκολες έννοιες στο ίδιο αντικείμενο (αλγοριθμική) αντί να προσθέτει νέα αντικείμενα (Ρομποτική, Βάσεις δεδομένων, Τεχνητή Νοημοσύνη, προγραμματισμός 2d/3d, mobile applications, cloud computing) για να βγαίνει καλύτερα η χρονιά και για τους μαθητές και τους καθηγητές."
Το αντικείμενο είναι η Αλγοριθμική και ο Αντικειμενοστραφής προγραμματισμός.
Προτείνοντας τέτοια νέα αντικείμενα, ξεχνάς κι εσύ συνάδελφε πως πρόκειται για μαθητές Γ Λυκείου με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών που δε στηρίζει όλα αυτά, για διάφορους λόγους.
Η ρομποτική, οι βάσεις δεδομένων, η τεχνιτή νοημοσύνη, και τα λοιπά που περιγράφεις, είναι πολύ πιο εξειδικευμένες εφαρμογές των βασικών θεμελίων που νομίζω θέλει να θέσει η Γ Λυκείου ως θεμελιώδεις γνώσεις.
Δεν είναι τυχαίο που Σχολές έχουν αυτά που πρότεινες ως μαθήματα ενός ή και δύο εξαμήνων. Και δε μιλάω για ειδική ρομποτική για παιδιά κλπ. Αυτά μπορουν να παρουσιάζονται ίσως κι από το Γυμνάσιο μαζι με τη Scratch του MIT (βλ κι App Inventor) αλλά cloud computing, αναλόγως του τι εννοείς, είναι αχανής ο όρος και δε ξέρω σε τι θα βοηθήσει. Όσον αφορά τεχνητή νοημοσύνη, νομίζω ξεπερνά κατά πολύ τους μαθησιακούς στόχους για ένα παιδί Γ Λυκείου ακόμα κι αν δε μιλάμε για prolog αλλά για machine learning σε python.
Αυτό που προτείνεις επιζητά ουσιαστικά ριζική αλλαγή ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του προγράμματος σπουδών από Δημοτικό μη σου πω, μέχρι και Λύκειο. Αν εξαιραίσουμε τη τεχνητή νοημοσύνη, δε σου λέω πως έχεις άδικο, αλλά θέλει μεγάλες και ριζικές αλλαγές, για να υλοποιηθεί.
Το νέο πρόγραμμα σπουδών είναι ένα καλό βήμα προς τα εκεί, ελπίζω να δούμε κι άλλα πολλά στο μέλλον.