Συνάδελφοι δουλεύω στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έχω κάνει το εξής.
Έχω φτιάξει ξεχωριστούς λογαριασμούς για κάθε τμήμα, εκτός από τα τμήματα της Α και Β τάξης που είναι πολύ μικρά τα παιδιά για login.
Οι λογαριασμοί το κάθε τμήματος είναι της μορφή πχ για το Γ1 g1-1, g1-2, g1-3 κτλ.
Όμως έχω κάνει το password κοινό, δηλαδή όλο το Γ1 έχει το ίδιο password.
Μειώνει λίγο την "ασφάλεια" αλλά μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για δημοτικό, οπότε αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει είναι να μη μπαίνει το ένα τμήμα στου λογαριασμούς το άλλου.
Τώρα για τα παιδιά της πρώτης και της δευτέρας τάξης τους κάνω μαζικό login με λογαριασμούς της μορφής user1, user2, κτλ
Εχώ φτιάξει δύο διαφορετικά lts.conf, το ένα το λέω lts_std.conf και το άλλο lts_easy.conf.
Τα δύο αρχεία είναι σχεδόν πανομοιότυπα απλά στο ένα (lts_easy.conf) έχω ενεργοποιήσει την παράμετρο LDM_AUTOLOGIN=True ενώ στο άλλο την έχω στο False.
Έχω φτιάξει δύο πολύ μικρά scriptάκια σε bash τα οποία κάθε φορά φτιάχνουν symbolic link από το lts_std.conf ή το lts_easy.conf στο lts.conf.
Όταν είναι η ώρα που κάνω μάθημα στα πιτσιρικάκια της Α και της Β τάξης, τρέχω την εντολή sudo lts_easy την οποία έχω βάλει στο /usr/local/sbin και οποία συνδέει την lts.conf με το lts_easy.conf (με το LDM_AUTOLOGIN=True) και αμέσως μετά δίνω εντολή από τους epoptes να κάνουν reboot όλα τα τερματικά.
Και αυτό είναι όλο.
Όταν είναι ώρα για πιο μεγάλες τάξεις, τότε αντίστοιχα δίνω την εντολή lts_std, επίσης μέσα στο /usr/local/sbin και ξανακάνω reboot τα τερματικά.
Παρακάτω παραθέτω τα δύο scriptάκια και δείγμα από τα δύο lts.conf που χρησιμοποιώ.
αρχείο /usr/local/sbin/lts_easy
#!/bin/bash
cd /var/lib/tftpboot/ltsp/i386
rm lts.conf
ln -s lts_easy.conf lts.conf
echo lts_easy.conf ==> lts.conf
αρχείο /usr/local/sbin/lts_std
#!/bin/bash
cd /var/lib/tftpboot/ltsp/i386
rm lts.conf
ln -s lts_std.conf lts.conf
echo lts_std.conf ==> lts.conf
Όποιος το δοκιμάσει καλό είναι να κάνει ένα cp lts.conf lts_bak.conf καλού κακού...