Ο καινουργιος πυρηνας δεν ερχεται για να διορθωσει bugs;
Όχι.
Υπάρχουν δύο είδη "νέων πυρήνων". Οι major αναβαθμίσεις, όπου αλλάζει το πρώτο ή το δεύτερο νούμερο (π.χ. από 4.4 πάμε σε 4.13), και οι minor αναβαθμίσεις όπου αλλάζουν τα επόμενα νούμερα (π.χ. από 4.4.0-116 πάμε σε 4.4.0-122).
Οι major αναβαθμίσεις:
- Υποστηρίζουν νέο υλικό. Προφανώς ο νέος κώδικας θα έχει και κάποια αναπόφευκτα νέα bugs, ακόμα και σε παλιό υλικό, γιατί πολλές φορές χρειάζεται να ξαναγραφεί κώδικας που επηρεάζει και παλιό υλικό.
- Διορθώνουν κάποια παλιά bugs.
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, όλες αυτές οι αλλαγές θα χαλάσουν πράγματα που δούλευαν! Αυτό λέγεται regression.
- Αφαιρούν την υποστήριξη κάποιου υλικού. Π.χ. μπορεί να πας από 4.4 σε 4.13 και να μην υποστηρίζεται πλέον κάποια κάρτα γραφικών του 2000.
Οι major αναβαθμίσεις λοιπόν είναι "κινούμενος στόχος", συνεχώς θα διορθώνουν bugs και θα φέρνουν νέα.
Οι minor αναβαθμίσεις αντίθετα έχουν σαν στόχο την σταθερότητα:
- Πολύ σπάνια θα κάνουν "backport" την υποστήριξη κάποιου πολύ διαδεδομένου νέου υλικού, π.χ. πολύ διαδεδομένοι νέοι επεξεργαστές ή νέες κάρτες γραφικών.
- Κάνουν backport τα σημαντικότερα μόνο από τα "παλιά bugs" που διόρθωσαν οι major αναβαθμίσεις.
- Γι' αυτό το λόγο έχουν και πολύ λιγότερα regressions.
- Δεν αφαιρούν υποστήριξη υλικού.
Επίσης να ξαναεπισημάνω ότι όποιος θα εγκαταστήσει Ubuntu με το live CD 18.04 ή 18.04.1, δεν θα λαμβάνει major αναβαθμίσεις.
Αντίθετα, όποιος θα εγκαταστήσει με το 18.04.2, 18.04.3 ή 18.04.4, θα λαμβάνει major αναβαθμίσεις κάθε εξάμηνο μέχρι την 18.04.5 που είναι και η τελευταία της 18 σειράς.
Αυτό που προτείνω δηλαδή είναι να εγκαθιστάμε με τα 18.04/18.04.1 live CDs και να ακολουθούμε την default πολιτική του Ubuntu χωρίς να κάνουμε κάποια ενέργεια.
Τώρα σχετικά με τα συγκεκριμένα προβλήματα που ανάφερες, δεν αποτελούν ένδειξη για να προτιμήσουμε κάτι διαφορετικό. Εάν βάλεις την 18.04 και συνεχίσεις να τα έχεις, μπορούμε τότε να τα κοιτάξουμε.