Αποστολέας Θέμα: εμφανισε"..  (Αναγνώστηκε 5479 φορές)

giannhs555

  • Οπαδός
  • **
  • Μηνύματα: 15
εμφανισε"..
« στις: 27 Νοέ 2006, 11:22:03 πμ »
καλημερα σας,
μια ερωρηση θελω να κανω, τι μπορει να μπει στα " " του εμφανισε?
οτιδηποτε ανηκει στο αλφαβητο της γλωσσας? πχ "+ , >"
στα αλφαριθμητικα ακολουθουμε επισης καποιους κανονες?
ευχαριστω.

nekis

  • Βετεράνος
  • ****
  • Μηνύματα: 76
  • U R NT A #
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #1 στις: 27 Νοέ 2006, 01:07:50 μμ »
Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για την εμφάνιση μηνυμάτων. Θα μπορούσαμε να δεχθούμε και χαρακτήρες που δεν αναφέρονται στο βιβλίο σαφώς πχ $,%,@ αλλά νομίζω ότι αν μείνουμε στους χαρακτήρες που αναφέρει το βιβλίο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τι εννοείς με τη φράση "στα αλφαριθμητικα ακολουθουμε επισης καποιους κανονες?". Sorry αλλά δεν το κατάλαβα.
ΝΚυριακου

petrosp13

  • Ομάδα Νέου Λυκείου
  • *
  • Μηνύματα: 2225
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #2 στις: 27 Νοέ 2006, 02:32:52 μμ »
Μέσα στα " " μπορεί να μπει οποιοσδήποτε χαρακτήρας υπάρχει στο πληκτρολόγιο
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

giannhs555

  • Οπαδός
  • **
  • Μηνύματα: 15
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #3 στις: 28 Νοέ 2006, 01:49:05 μμ »
1.αυτο που βρισκεται μεσα στα " " δεν ειναι στην ουσια ενα αλφαριθμητικο?ετσι ενα αλφαριθμητικο μπορει να αποτελειται απο αποιουσδηποτε χαρακτηρες?
2.επισης οι γλωσσες προγραμματισμου δεχονται να γραψεις και να εμφανισεις πχ "1ος μαθητης"?
3. ειναι το ιδιο το εμφανισε "15" με το εμφανισε 15 (ως σταθερα)?

ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση σας.

evry

  • Γενικός διαχειριστής
  • *****
  • Μηνύματα: 3168
  • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #4 στις: 28 Νοέ 2006, 02:43:26 μμ »
Ο σταθερές "15" δεν είναι ίδιες. για παράδειγμα μπορείς να γράψεις
Κώδικας: [Επιλογή]
i <-- i + 15
και όχι
Κώδικας: [Επιλογή]
i <-- i + "15"
Αυτά φυσικά για τη Γλώσσα διότι σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού (C++) στη δεύτερη περίπτωση το "15" θα μετατραπεί σε αριθμό. Τώρα σε ποιον αριθμό θα μετατραπεί, είναι θέμα του cast operator που έχεις ορίσει.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

petrosp13

  • Ομάδα Νέου Λυκείου
  • *
  • Μηνύματα: 2225
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #5 στις: 28 Νοέ 2006, 03:38:36 μμ »
Πώς μπορείς να γράψεις:
Εμφάνισε 15;;;;;;;;;;;
Δίπλα σε εμφάνισε (ή γράψε αντίστοιχα) μπορούμε να έχουμε:

-Όνομα μεταβλητής ή σταθεράς, της οποίας η τιμή θα εμφανιστεί
-Μήνυμα μέσα σε " ", το οποίο θα εμφανιστεί ίδιο χωρίς τα " "
-Αριθμητική πράξη, όπως 3+α

Το "Εμφάνισε 15" δεν ορίζεται ως εντολή

Οι γλώσσες μπορούν να εμφανίσουν οτιδήποτε υπάρχει στο πληκτρολόγιο, χωρις μορφοποίηση
Ο εκθέτης που έχεις εκεί (1ος) δεν μπορεί να εμφανιστεί με αυτή την μοροφοποίηση σε γλώσσα προγραμματισμού
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

alkisg

  • Τεχνικός / καθαρίστρια
  • *****
  • Μηνύματα: 5165
    • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #6 στις: 28 Νοέ 2006, 10:17:37 μμ »
Κανόνες για το ποιους χαρακτήρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, υπάρχουν:
1. Για το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ, σελ. 128 του βιβλίου. Η λίστα δεν είναι πλήρης, π.χ. δεν περιέχει την άνω και κάτω τελεία.
2. Για τα ονόματα (μεταβλητών, διαδικασιών κτλ, ελληνιστί identifiers), σελ. 150.
3. Για το περιεχόμενο των μεταβλητών και σταθερών τύπου "χαρακτήρας", σελ. 149, που είναι αυτό που μας ενδιαφέρει.

Για τους χαρακτήρες, το βιβλίο αναφέρει "Τα δεδομένα αυτού του τύπου μπορούν να περιέχουν οποιοδήποτε χαρακτήρα παράγεται από το πληκτρολόγιο".
Λοιπόν, τα παρακάτω τα γράφω από το πληκτρολόγιο:
€¬²³£§Ά?°±½«»
~!@#$%^&*()¬
και δε νομίζω ότι μου απαγορεύει κανένας να χρησιμοποιήσω ταταρικό πληκτρολόγιο, έτσι δεν είναι;
ЙӨУКЕНГШӘЗХФЫВАПРОЛДҢЭЯЧСМИТҖБЮ,йөукенгшәзхүыывапролдңэячсмитҗбюф
μόνο μη με ρωτήσετε τι έγραψα, δεν έχω ιδέα! :)

Άρα με βάση το βιβλίο όλοι οι παραπάνω χαρακτήρες είναι αποδεκτοί, είτε εντός εισαγωγικών είτε σαν είσοδο κάποιας ΔΙΑΒΑΣΕ.


Επειδή αυτός ο ορισμός με το πληκτρολόγιο δεν είναι και πολύ επιστημονικός, να αναφέρω απλά ότι συνήθως οι γλώσσες προγραμματισμού επιτρέπουν είτε
1) οποιονδήποτε χαρακτήρα ANSI, δηλαδή Η ελληνικά Η ταταρικά αλλά όχι και τα δύο μαζί, π.χ. C, VB, Delphi 7- κτλ,
ή
2) οποιονδήποτε χαρακτήρα Unicode, δηλαδή οποιονδήποτε χαρακτήρα από οποιαδήποτε γλώσσα, συν κάμποσες χιλιάδες σύμβολα. Π.χ. Java, Delphi 2006+, C# κτλ.

Και στις δύο περιπτώσεις απαγορεύονται κάποιοι ειδικοί χαρακτήρες. Π.χ. συνήθως δεν επιτρέπεται Enter στη μέση ενός αλφαριθμητικού, παρόλο που μπορούμε να το εισάγουμε από το πληκτρολόγιο (αν και αρκετές web γλώσσες το επιτρέπουν, βλ. php, perl...)


Τέλος, νομίζω ότι το
Εμφάνισε 15
είναι σωστό, αφού το 15 είναι σταθερά.
Όπως το 'κείμενο' είναι σταθερά τύπου χαρακτήρα, το 15 είναι σταθερά αριθμητικού τύπου.
Το Εμφάνισε 'κείμενο' επιτρέπεται, το Εμφάνισε 15 γιατί να μην επιτρέπεται;

Υ.Γ. για το πως βγαίνουν (μερικοί) εκθέτες από το πληκτρολόγιο χωρίς μορφοποίηση, δείτε http://en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_layout#Greek

petrosp13

  • Ομάδα Νέου Λυκείου
  • *
  • Μηνύματα: 2225
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #7 στις: 28 Νοέ 2006, 10:25:28 μμ »
Σε καμία από τις γλώσσες που ξέρω δεν επιτρέπεται εντολή τύπου "Εμφάνισε 15"
Για να υπάρξει τέτοια εντολή, το 15 πρέπει να είναι όνομα μεταβλητής, το οποίο φυσικά και απαγορεύεται

Οι εντολές εμφάνισης δίνουν προτεραιότητα σε αλφαριθμητικές σταθερές και γι'αυτό επιτρέπονται από τους μεταγλωττιστές εντολές του τύπου Εμφάνισε + "      ", χωρίς να είναι απαραίτητο το μήνυμα να αποθηκευτεί σε μεταβλητή

Αν πρέπει να εμφανιστεί η τιμή 15, τότε πρέπει να καταχωρηθεί απαραίτητα σε σταθερά ή μεταβλητή
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

alkisg

  • Τεχνικός / καθαρίστρια
  • *****
  • Μηνύματα: 5165
    • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #8 στις: 28 Νοέ 2006, 10:27:42 μμ »
printf("%d", 15); //C
cout << 15; //C++
writeln(15);  //Pascal
print 15 //Basic
echo(15); //php
document.write(15); //javascript

κτλ κτλ...

petrosp13

  • Ομάδα Νέου Λυκείου
  • *
  • Μηνύματα: 2225
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #9 στις: 29 Νοέ 2006, 01:27:53 πμ »
Αυτό, ειλικρινά, δεν το ήξερα
Πράγματι ισχύει, αν και δεν μου έτυχε να το χρησιμοποιήσω ποτέ
Έχεις δίκιο
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

alkisg

  • Τεχνικός / καθαρίστρια
  • *****
  • Μηνύματα: 5165
    • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #10 στις: 29 Νοέ 2006, 07:16:21 πμ »
Λογικό είναι να ισχύει, αφού οι σταθερές είναι οι πιο απλές εκφράσεις, πως λέμε Εμφάνισε a+1 ή 1+1 ή σκέτο 2...
Επίσης λογικό είναι που δεν το χρειάστηκες ποτέ, αφού το να εμφανίσουμε έναν σκέτο αριθμό στο χρήστη δεν έχει καμιά ιδιαίτερη χρησιμότητα, συνήθως ακόμα και οι σταθεροί αριθμοί εμφανίζονται μαζί με κείμενο, π.χ.
Εμφάνισε 'Μενού 1: Πρόσθεση δύο αριθμών'

Απόδειξη της μη χρησιμότητάς του είναι το ότι έψαξα καμιά ώρα το σχολικό βιβλίο για να βρω αντίστοιχο παράδειγμα και δε βρήκα κανένα!  :)

blackadder

  • Οπαδός
  • **
  • Μηνύματα: 10
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #11 στις: 07 Δεκ 2006, 08:28:50 μμ »
Καλησπέρα!

Καινούριο μέλος στο φόρουμ, αλλά και νέος καθηγητής Πληροφορικής. Διδάσκω κι εγώ το ΑΕΠΠ και έχω κάποιες ερωτήσεις, ίσως μπορείτε να με βοηθήσετε.

Την εντολή Εμφάνισε, την χρησιμοποιούμε όταν γράφουμε αλγόριθμους, η αντίστοιχη σε ΓΛΩΣΣΑ είναι η ΓΡΑΨΕ, σωστά;

Αν ζητηθεί στις Πανελλήνιες να γραφεί αλγόριθμος, ή μέρος προγράμματος, είναι σωστό να πούμε στους μαθητές να χρησιμοποιούν μόνο την ΓΡΑΨΕ; Ή πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός των δύο εντολών.

Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα (αν εγώ μοιάζω μπερδεμένος, συγνώμη, αλλά είναι 4 ώρες τώρα που διορθώνω εργασίες  :)

Ευχαριστώ, Δημήτρης

EleniK

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 708
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #12 στις: 08 Δεκ 2006, 12:43:50 μμ »
Εμφάνισε και Εκτύπωσε για Αλγόριθμο και Γράψε για προγραμμα.
Ελένη Κοκκίνου
Καθηγήτρια Πληροφορικής, ΠΕ19

novulus

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 25
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #13 στις: 11 Δεκ 2006, 10:35:04 πμ »
Για ποιον λόγο το ΓΡΑΨΕ δεν είναι σωστό αν το χρησιμοποιήσουμε σε αλγόριθμο;
Thus spake the master programmer:
"When you have learned to snatch the error code from the trap frame, it will be time for you to leave."

gpapargi

  • Γενικός διαχειριστής
  • *****
  • Μηνύματα: 2452
  • I 'm not young enough to know everything
Απ: εμφανισε"..
« Απάντηση #14 στις: 11 Δεκ 2006, 11:19:21 πμ »
Βασικά το "Γράψε" σε ψευδογλώσσα δεν είναι λάθος αφού το έχει ξεκάθαρα το τετράδιο μαθητή (κεφάλαιο 3 παράδειγμα 2).

Πέρα από αυτό, κατά το βιβλίο καθηγητή, η ψευδογλώσσα είναι κάτι χαλαρό χωρίς ιδιαίτερη αυστηρότητα στη σύνταξη. (Αν και εδώ υπάρχουν ενστάσεις από μένα. Πχ το σύμβολο της ρίζας επιτρέπεται ως συνήθης μαθηματική τυπογραφική σύμβαση, αλλά αν γράψεις 3χ εννοώντας πολλαπλασιασμό είναι λάθος παρά το ότι είναι και αυτό συνήθης μαθηματική τυπογραφική σύμβαση. Δηλαδή το θέμα που τίθεται είναι το που σταματάει η χαλαρότητα και αρχίζουμε να κόβουμε πόντους)

ΕΓώ γενικά συμβουλεύω αυτό που κάνει το βιβλίο. Δηλαδή Εμφάνισε και Εκτύπωσε για ψευδογλώσσα και Γράψε για ΓΛΩΣΣΑ.

Θα ήθελα ακόμα να σταθώ στο εξης:

Δεν είναι σωστό να κάνουμε διαχωρισμό σε αλγόριθμο και ΓΛΩΣΣΑ. Και η ΓΛΩΣΣΑ αλγόριθμος είναι, απλά είναι διαφορετική η κωδικοποίηση. Το σωστό είναι να κάνουμε το διαχωρισμό σε ψευδογλώσσα και ΓΛΩΣΣΑ. Καμιά φορά παρασυρόμαστε από το ότι η κωδικοποίηση σε ψευδογλώσσα αρχίζει με τη λέξη "Αλγόριθμος".