Αποστολέας Θέμα: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού  (Αναγνώστηκε 4236 φορές)

KG1998

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 7
Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« στις: 09 Ιούν 2016, 09:42:20 μμ »
Είμαι μαθητής της Γ' Λυκείου και πριν από μερικές μέρες τέλειωσα τις πανελλαδικές εξετάσεις.Στόχος μου τα τελευταία χρόνια ήταν η εισαγωγή σε ένα τμήμα το οποίο θα μου παρείχε τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να μπορώ να παρακολουθώ, να ερμηνεύω, αλλά και να δημιουργώ πάνω στο τομέα της τεχνολογίας.Συγκεκριμένα, μου κέντριζε το ενδιαφέρον οποιαδήποτε μορφή τεχνολογικού επιτεύγματος συνδύαζε τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων, με την προστασία του περιβάλλοντος.Έτσι, βασιζόμενος στο στοιχείο που μου κέντριζε το ενδιαφέρον, αλλά και στο εύρος των εργασιακών δικαιωμάτων που παρέχει το ΤΕΕ, αποφάσισα μετά από συνεννόηση με τους γονείς μου να παλέψω για την εισαγωγή μου σε ένα τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών σε οποιοδήποτε τμήμα της χώρας (Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας-Βόλου-Ξάνθης), δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι δεν είναι εύκολο να συντηρεί μια οικογένεια από το Ρέθυμνο ένα φοιτητή στη Ξάνθη.Τα πολύ εύκολα θέματα όμως, των πανελλαδικών εξετάσεων σε συνδυασμό με λάθη μικρά, αλλά διόλου ασήμαντα στα μαθηματικά, που με κρατάνε κοντά στο 15, με βάζουν σε έντονη ανησυχία για το αν θα ανέβουν οι βάσεις και για το αν θα πρέπει να βρω άλλες εναλλακτικές.Σε μια ενδοσκόπηση, που έκανα λοιπόν διαπίστωσα ότι πέρα από το μηχανολόγων μηχανικών, που θα δηλώσω, γιατί σχετίζεται λίγο πολύ με αυτό που ονειρευόμουν να κάνω, θα με ενδιέφερε πολύ να αποκτήσω γνώσεις πάνω στους υπολογιστές, είτε αυτό αφορά τον τομέα του προγραμματισμού (τμήμα επιστήμης υπολογιστών Ηρακλείου), είτε ως μηχανικός υπολογιστών (Τμήμα Πάτρας-Ιωαννίνων-Χανίων).Το ερώτημά μου, όμως είναι: πως ένας μαθητής που δεν έχει εξετασθεί σε πανελλαδικές εξετάσεις το μάθημα της ανάπτυξης σε προγραμματιστικό περιβάλλον και είναι εντελώς άσχετος σε αυτό θα περάσει σε ένα τμήμα, που αφορά αποκλειστικά την πληροφορική; (Το ηλεκτρολόγων μηχανικών έχει μόνο ένα κλάδο που αφορά την πληροφορική και ίσως να μην ήταν τόσο εμφανής η αντίθεση).         

dkontos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 115
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #1 στις: 10 Ιούν 2016, 10:42:26 πμ »
Πρώτα από όλα σου εύχομαι καλά αποτελέσματα και βέβαια καλό ξεκίνημα στο καινούργιο αλλά και πιο όμορφο κεφάλαιο της ζωής σου.
Θα ήθελα να σε ενημερώσω, επειδή είσαι και από το Ρέθυμνο, ότι πλέον η σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης εγκρίθηκε να μετονομαστεί σε Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Μηχανικών Υπολογιστών, η ανακοίνωση έγινε από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης πριν 2 εβδομάδες και θα ακολουθήσει πολύ σύντομα και η δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης όπως και ο ίδιος είπε.
Επομένως μπορεί στο μηχανογραφικό σου να επιλέξεις Ηλεκτρονικός Μηχανικός αλλά στην ουσία θα έχεις επιλέξει Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς.
Στο ερώτημά σου σχετικά με το μάθημα της Α.Ε.Π.Π. και αν θα σου χρειαστεί περισσότερο από την Χημεία που εξετάστηκες στον συγκεκριμένο κλάδο της επιστήμης που σκέφτεσαι να ακολουθήσεις είναι ένα από τα ερωτηματικά που έχουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την Πληροφορική. Δυστυχώς η λογαριθμική που διδάσκεται στο σχολείο, είναι ένα εργαλείο που θα σε βοηθήσει πάρα πολύ στο ξεκίνημα των σπουδών σου, όπως και τα μαθηματικά. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα, πριν από 2 καλοκαίρια ήρθε σε μένα 2ετής φοιτητής από ΗΜΜΥ του ΔΠΘ να του διδάξω λογαριθμική επειδή είχε περάσει στην σχολή του μέσω θετικής κατεύθυνσης (χωρίς Α.Ε.Π.Π.) και δεν μπορούσε να περάσει τα μαθήματα του κατεύθυνσης της Πληροφορικής που αφορούσε προγραμματισμό. Δυστυχώς είναι ένα από τα παράδοξα που υπάρχουν στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3514
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #2 στις: 10 Ιούν 2016, 11:34:19 μμ »
Το πτυχίο που λαμβάνεις από μια σχολή έχει την ονομασία που είχε η σχολή όταν μπήκες. Δηλαδή αν μπεις τώρα στη σχολή και του χρόνου μετονομαστεί σε ΗΜΜΥ εσύ θα παραμείνεις Ηλεκτρονικός Μηχανικός, δηλαδή από επαγγελματικά δικαιώματα τίποτα, άρα θέλει λίγο προσοχή. Η αλλαγή ονόματος σχολής που συνεπάγεται και αλλαγή στα επαγγελματικά δικαιώματα δεν έχει αναδρομική ισχύ, για αυτό είμαι σίγουρος κατά 99%. Δεν μπορώ να το αποκλείσω φυσικά αλλά ξέρω πολλές περιπτώσεις που η αλλαγή ονόματος ή προγράμματος σπουδών / δικαιωμάτων δεν είχε αναδρομική ισχύ, ενώ δεν ξέρω καμία περίπτωση που να είχε.
Καλό θα ήταν να πάρεις ένα τηλέφωνο κατευθείαν στη γραμματεία της σχολής και να το διευκρινήσεις, για να είσαι σίγουρος.

ΥΓ
@dkontos
να υποθέσω ότι εννοείς αλγοριθμική και όχι λογαριθμική
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Ιούν 2016, 08:22:26 πμ από evry »
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

KG1998

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 7
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #3 στις: 11 Ιούν 2016, 08:46:13 πμ »
@dkontos,
σας ευχαριστώ πολύ, η αλήθεια είναι ότι αν μετονομαστεί τελικά το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στα Χανιά σε Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αυτό θα είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη μιας και όπως είπατε βρίσκεται πολύ κοντά στο Ρέθυμνο. Από εκεί και πέρα, όμως, επειδή το συγκεκριμένο θέμα ακούγεται τα τελευταία 8-10 χρόνια και δεν έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, οφείλω να περιμένω την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και ελπίζω αυτή η ανακοίνωση να γίνει πριν τη λήξη της προθεσμίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Όσο για τις γνώσεις πάνω στην πληροφορική, ίσως και να μη χρειάζεται να ανησυχώ τόσο πολύ, αφού με το νέο σύστημα όλοι οι μαθητές που εισάγονται σε αυτές τις σχολές έχουν λογικά περίπου το ίδιο γνωστικό επίπεδο στην πληροφορική, άρα είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν τμήματα ένταξης των φοιτητών, ώστε να μην υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα προσαρμογής στις απαιτήσεις της σχολής. 
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Ιούν 2016, 09:03:14 πμ από KG1998 »

KG1998

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 7
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #4 στις: 11 Ιούν 2016, 09:02:26 πμ »
@evry,
σας ευχαριστώ για την απάντησή σας.Ίσως, επικοινωνήσω με τη γραμματεία της σχολής τις επόμενες μέρες, αλλά σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τι θα μου πουν εκεί, οφείλω να περιμένω την επίσημη ανακοίνωση του κράτους, μιας και από ότι μαθαίνω <<φημολογείται>> ότι αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει και φοιτητές που ήδη σπουδάζουν στο τμήμα ηλεκτρονικών μηχανικών (μέχρι και αυτούς που βρίσκονται στο 2ο έτος σπουδών;)

dkontos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 115
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #5 στις: 11 Ιούν 2016, 12:51:57 μμ »
@evry
Αγαπητέ συνάδελφε, σωστά με διόρθωσες αλγοριθμική είναι η σωστή λέξη.
Αυτά που αναφέρω στο προηγούμενο μήνυμά μου είναι λόγια του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης πριν από 2 εβδομάδες προς τους καθηγητές και φοιτητές της σχολής, αν δεν κάνω λάθος στο Στέκι υπάρχει συνάδελφος που έχει σχέση με το Πολυτεχνείο Κρήτης και μπορεί να πει την γνώμη του.
Για δες λίγο το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αναβαθμίστηκε σε ΗΜΜΥ πριν από 3 χρόνια τι ακριβώς πτυχία δίνει σήμερα και χωρίς να προϋπάρχει το πρόγραμμα σπουδών για Ηλεκτρολόγους. Δημιούργησε μαθήματα ισοτιμίας ακόμη και για αυτούς που είχαν πάρει πτυχίο.
Το ακόλουθο κείμενο είναι από το site της σχολής ...

"Σύμφωνα με το άρθ. 1, παρ. 1, περ. γ’ του υπ’αριθμ. 92 Π.Δ. (ΦΕΚ 131/5-6-2013, Τεύχος Α’):
«Τα πτυχία Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχουν χορηγηθεί ή χορηγούνται σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 10 περ. γ΄ του ν. 4009/2011, αναγνωρίζονται ως ισότιμα και αντίστοιχα με τα πτυχία που χορηγούνται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εφόσον οι κάτοχοί τους παρακολουθήσουν τα μαθήματα, που καλύπτουν τα γνωστικά πεδία των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικών μετρήσεων και αυτόματου ελέγχου, σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, και υποβληθούν επιτυχώς σε εξετάσεις στα μαθήματα αυτά. Η ισοτιμία πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση που εκδίδεται από τον Πρύτανη του ιδρύματος.»" 

@KG1998
πολύ καλά θα κάνεις να το ψάξεις και ίσως να περιμένεις την ανακοίνωση στην εφημερίδα της κυβέρνησης, εγώ απλά σε ενημέρωσα με "γεγονότα" και όχι φήμες, για κάτι που πιθανώς θα σε βοηθήσει στην επιλογή σου.
Θεωρώ ότι κανένας πρύτανης δεν θα ρίσκαρε το κύρος του, και να μαζέψει όλους τους καθηγητές και φοιτητές της σχολής διακόπτοντας τα προγραμματισμένα μαθήματα και εκδηλώσεις και να κάνει μια 2ωρη ομιλία για το τίποτα, αν δεν είχε διασφαλήσει το αποτέλεσμα.
Τα λόγια του πρύτανη ήταν ότι όσοι φοιτητές φοιτούν στην σχολή θα πάρουν πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού γιατί το πρόγραμμα σπουδών λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Επίσης είπε ότι ακόμη και αυτοί που έχουν αποφοιτήσει, θα έχουν το δικαίωμα να εξισώσουν το πτυχίο τους, κάτι παρόμοιο με αυτό που ανέφερα παραπάνω για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

   

KG1998

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 7
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #6 στις: 11 Ιούν 2016, 08:17:12 μμ »
@dkontos,
σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να υποτιμήσω τη θέση σας, απλά έχω γίνει πολύ καχύποπτος με το συγκεκριμένο θέμα, γιατί ακούγεται πάρα πολλά χρόνια και δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική αλλαγή.Εύχομαι αυτή τη φορά να πέσω έξω και να έχετε δίκιο!Αναμένουμε τις εξελίξεις..

dkontos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 115
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #7 στις: 11 Ιούν 2016, 09:38:23 μμ »
Εγώ το μόνο που προσπάθω είναι να απαντήσω και να βοηθήσω στο αρχικό σου ερώτημα.
Όπως καταλαβαίνεις μιλώ μόνο με γεγονότα και όχι φήμες ή εικασίες.
Το συγκεκριμένο είναι καταγεγραμμένο γεγονός, σου επισυνάπτω και το email με το οποίο ο πρύτανης κάλεσε όλους τους καθηγητές και φοιτητές της σχολής ΗΜΜΥ για την συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Ενημέρωση μελών Σχολής ΗΜΜΥ από τον Πρύτανη του Ιδρύματος

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Πέμπτη 19/5/2016 στις 11:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Κτιρίου Επιστημών, θα υπάρξει ενημέρωση από τον Πρύτανη του Ιδρύματος για εξελίξεις που αφορούν τη Σχολή ΗΜΜΥ.
 
Προϊσταμένη Γραμματείας Σχολής ΗΜΜΥ
Πολυτεχνείο Κρήτης
Τηλ.: 28210-37218, 37283
Fax : 28210-37542
Ε-mail: secretary@ece.tuc.gr

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3514
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #8 στις: 12 Ιούν 2016, 03:49:15 μμ »
Θυμάμαι όταν είχα μπει στη σχολή πληροφορικής του ΕΚΠΑ στην ενημέρωση μας είχαν πει ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους ΗΜΜΥ όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες με σκοπό πολλοί συμφοιτητές μου να κατευθυνθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Όταν ο ΟΤΕ έβγαλε την πρώτη προκήρυξη στην οποία μας διαχώριζε από τους μηχανικούς τότε καταλάβαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως μας τα είχαν πει. Τότε όμως όπως καταλαβαίνετε ..... ήταν λίγο αργά.
Το γεγονός ότι βγήκε ο πρύτανης και το είπε στα μέλη της κοινότητας δε μου λέει τίποτα. Γιατί δε βγάζει μια ανακοίνωση στην οποία να απευθύνεται στους μελλοντικούς φοιτητές? 

Τι θέλω να πω λοιπόν. Όταν κάποιος κάνει ένα μηχανογραφικό το οποίο μπορεί να κρίνει όχι μόνο την επαγγελματική του σταδιοδρομία και τις ευκαιρίες που θα του δοθούν αλλά το γνωστικό του υπόβαθρο, τον τρόπο που θα σκέφτεται και την γενικότερη φιλοσοφία στην αντιμετώπιση προβλημάτων δεν μπορεί να στηρίζεται στο "θα" αλλά στο τι ισχύει τώρα.

Επίσης αυτό που είπα για την αναδρομικότητα είμαι σίγουρος ότι ισχύει. Τι εννοώ. Ότι το πτυχίο σου θα γράφει τον τίτλο της σχολής όταν μπήκες. Δεν θα γράφει το νέο τίτλο. Όσα μαθήματα και να πάρεις. Απλά στο τέλος θα σου δώσουν ένα χαρτί που θα λέει ότι επειδή πήρες αυτά τα μαθήματα το πτυχίο σου είναι ισότιμο με το νέο. Θα μου πεις, μα το ίδιο δεν είναι. Γενικά ναι είναι το ίδιο, δεν λέω, όμως είναι ακριβώς το ίδιο? Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω γιατί όλα αυτά κρίνονται σε λεπτομέρειες και ψιλά γράμματα υπουργικών αποφάσεων και νόμων που θα πρέπει να ψάξει κάποιος.

Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά είναι ότι συνέβαινε παλιά με τους δασκάλους. Που πήγαιναν πάλι στο πανεπιστήμιο για να πάρουν τη λεγόμενη εξομοίωση της πρώην παιδαγωγικής ακαδημίας με το πανεπιστήμιο.

@dkontos
πολύ καλά κάνεις και μεταφέρεις πληροφορίες μέσα από τη σχολή που εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε, απλά όταν κάποιος είναι 18 χρονών και κάνει το μηχανογραφικό του επηρεάζεται πολύ εύκολα από τέτοιες πληροφορίες.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

dkontos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 115
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #9 στις: 13 Ιούν 2016, 12:24:51 πμ »
@evry
Δεν ξέρω αν έχεις παιδιά και αν είναι σε ηλικία σπουδών, επειδή εγώ έχω και σπουδάζουν, σε βεβαιώ πως είναι πολύ δύσκολο από πολλές απόψεις (οικονομικά , κοινωνικά, κλπ) να πρέπει να σπουδάσει σε μεγάλη απόσταση από την κατοικία της οικογένειας. Ένα παιδί από το Ρέθυμνο ζητά πληροφορίες για σπουδές που δεν υπάρχουν στον τόπο κατοικίας του, αν γνωρίζω την πληροφορία που ανέφερα, θεωρείς ότι τον επηρεάζω αν του την αναφέρω; Η γνώμη μου είναι σύμφωνη με την δική σου, ναι τον επηρεάζω αλλά πιστεύω ότι το κάνω από την σωστή κατεύθυνση και χωρίς ίχνος κακόβουλης σκέψης. Μήπως έχεις να μας πεις κάτι αρνητικό για το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο θα έπρεπε να συνυπολογίσει στην απόφασή του.
Το παράδειγμα που αναφέρεις για το ΕΚΠΑ και τα επαγγελματικά δικαιώματα που σας είπαν ότι θα έχετε, τώρα που πλέον δεν είσαι 18 και είσαι μέσα στην παραγωγική μηχανή αυτής της Χώρας που στον τομέα της τεχνολογίας κάνει κουμάντο το ΤΕΕ και μόνο πιστεύεις ότι μπορεί να το αναφέρεις σαν παράδειγμα.
Παραδείγματα που κάποιος μπήκε σε σχολή με διαφορετικό όνομα και αποφοίτησε με πτυχίο με το τρέχων όνομα, μπορώ να σου αναφέρω πολλά, με ξενίζει που δεν γνωρίζεις.
 • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλ/νιων μετονομάστηκε σε ΗΜΜΥ (2013). Οι φοιτητές π.χ. που είχαν εισαχθεί το 2012 θα πάρουν δίπλωμα από το νέο τμήμα, για φοιτητές που ήταν κοντά στο δίπλωμα δόθηκαν κάποια μαθήματα που θα έπρεπε να παρακολουθήσουν επιτυχώς για το νέο δίπλωμα. Όπως είπα και σε προηγούμενο μήνυμά μου δόθηκε η δυνατότητα και σε όσους είχαν ήδη αποφοιτήσει να εξισώσουν το πτυχίο τους
 • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - το τμήμα Πληροφορικής μετεξελίχθηκε σε Μηχανικών Υπολογιστών & Πληροφορικής (2013). Οι φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι στο τμήμα αν ήθελαν ολοκλήρωναν τις σπουδές τους όπως τις είχαν ξεκινήσει ή επέλεγαν μεταφορά στο νέο πρόγραμμα σπουδών με αναγνώριση των περασμένων μαθημάτων. Μάλιστα εδώ μιλάμε για ένα αρχικό 4ετές πτυχίο με ένα 5ετές δίπλωμα.
 • Με το σχέδιο Αθηνά αν θυμάσαι, κάποιες σχολές συγχωνεύθηκαν με κάποιες άλλες, ακόμη και σε διαφορετικά ιδρύματα. Οι φοιτητές αν και είχαν μπει σε κάποια συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα θα αποφοιτήσουν με πτυχίο από τη νέα σχολή. Για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Πελ/σου, υπήρχαν 2 ξεχωριστά τμήματα, το Πληροφορικής & το Τηλ/ων, τα οποία συγχωνεύτηκαν σε ένα. Το πτυχίο που πλέον παίρνουν είναι κοινό. Άλλο παράδειγμα είναι το τμήμα Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος, όλοι οι φοιτητές του θα πάρουν πτυχίο από το αντίστοιχο τμήμα του Πάντειου Πανεπιστημίου, λόγω συγχώνευσης. Το ίδιο συνέβη και με πολλά τμήματα σε ΤΕΙ (π.χ. Πληροφορικής Αθήνας ή Θεσ/κης σε Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., κ.α.π.)
Θα ήθελα να σε ρωτήσω και κάτι ακόμη, έχεις δει το τρέχων πρόγραμμα σπουδών ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης;
Αν ναι, τι ακριβώς εννοείς με "...αλλά το γνωστικό του υπόβαθρο, τον τρόπο που θα σκέφτεται και την γενικότερη φιλοσοφία στην αντιμετώπιση προβλημάτων ...", μήπως έχεις κάποιες πληροφορίες για "όχι καλό" επίπεδο σπουδών του συγκεκριμένου ιδρύματος/σχολής;
Αν θέλεις πες μου ποια η διαφορά του προγράμματος σπουδών (τωρινού χωρίς "θα") με τα αντίστοιχα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή/και ΔΠΘ.
Και στην συνέχεια πες και στον φίλο μας από το Ρέθυμνο, πόσο χρόνο και χρήμα θα χρειάζεται αν ένα Σαββατοκύριακο θέλει να δει την οικογένειά του σε κάθε μια από τις 3 περιπτώσεις (Χανιά, Βόλο & Ξάνθη).
Για να κλείσω, θα σου πω ότι και οι δικές μου σπουδές ήταν στην Αθήνα και "δυστυχώς" δεν έχω καταγωγή από Κρήτη.

 

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3514
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #10 στις: 13 Ιούν 2016, 11:35:59 μμ »
Τα παραδείγματα που περιγράφεις ισχύουν, δεν είπα ούτε ότι το το τμήμα δεν θα μετονομαστεί ούτε ότι όσοι είναι μέσα δεν θα εξομοιώσουν το πτυχίο τους με το νέο με βάση τις μεταβατικές διατάξεις που θα βγουν.
   Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα, όπως είπα εξαρτάται από το αν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη, δηλαδή το αντίστοιχο ΦΕΚ που έχει τις μεταβατικές διατάξεις. Για αυτό λοιπόν καλύτερο είναι για τον φίλο μας να ρωτήσει στη γραμματεία της σχολής, και αν τον διαβεβαιώσουν 100% από εκεί ότι θα τελειώσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός προφανώς και να το δηλώσει.
Αυτό που με ενοχλεί είναι το εξής:
Παρουσίασες ένα μήνυμα το οποίο συνιστά εσωτερική αλληλογραφία του τμήματος για να βοηθήσεις τον μαθητή στην απόφασή του. Για τους μαθητές που δεν διαβάζουν το φόρουμ και δεν το γνωρίζουν αυτό δεν είναι άδικο;
Δεν θα ήταν πιο σωστό να βγει από επίσημη πηγή αυτή η πληροφορία ώστε να τη γνωρίζουν όλοι οι υποψήφιοι φοιτητές? Γιατί δεν βγαίνει? Αυτή είναι η απορία μου. Ας βγάλει μια ανακοίνωση η σχολή προς όλους τους μαθητές να το γνωρίζουν.
Δηλαδή φέτος θα μπουν κάποιοι στη σχολή με χαμηλή βάση και θα τελειώσουν ΗΜΜΥ επειδή έχουν εσωτερική πληροφόρηση και του χρόνου που θα ανέβει η βάση της σχολής λόγω της μετονομασίας θα είναι ευνοημένοι?

Αυτό που λέω λοιπόν στον φίλο μας είναι προφανώς και να λάβει υπόψη του την πληροφορία σου, όμως να το σκεφτεί διπλά αφού αυτή η πληροφόρηση δεν είναι από επίσημα χείλη.

ΥΓ. Για το Πολυτεχνείο Κρήτης, δεν έχω ούτε αρνητική ούτε θετική άποψη, αν βρω χρόνο θα ρίξω μια ματιά στον νέο οδηγό σπουδών.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

dkontos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 115
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #11 στις: 14 Ιούν 2016, 12:21:52 μμ »
Αγαπητέ συνάδελφε,
δεν είμαι μέλος της κυβέρνησης, ούτε καν δημόσιος υπάλληλος, για να μπορέσω να σου απαντήσω στο γιατί δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση, όπως σίγουρα θα ήταν το σωστό.
Αυτό όμως που μπορώ να σου πω είναι η προσωπική μου άποψη. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση θα βγει μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών, όπως έγινε και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ιούλιος 2013) και ο λόγος είναι απλός. Όπως είναι γνωστό σε όλους όσους ζούμε σε αυτή την Χώρα δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός που να φέρνει αποτέλεσμα. Αν η ανακοίνωση είχε γίνει πριν την κατάθεση των μηχανογραφικών θα έπρεπε τα μηχανογραφικά να αλλάξουν (τα όποια έχουν ήδη οριστικοποιηθεί) κάτι που μάλλον δεν είναι αποδεκτό.

Τώρα θα σου πω την άποψή μου για την ανακοίνωση του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Επειδή γνωρίζει ότι δεν θα υπάρχει κάποια αλλαγή για φέτος μέσω επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου, θέλησε με το πρόσχημα προς το εσωτερικό περιβάλλον της σχολής, "να σας ενημερώσω εγώ πρώτα πριν το μάθετε από έξω από το Ίδρυμα", να διαφημίσει έμμεσα την σχολή και να διαδώσει τη συγκεκριμένη αλλαγή μέσω του εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητών.
Για ποιο λόγο;
Θεωρώ για να αρχίσει από φέτος να ανεβαίνει (βαθμολογικά) το επίπεδο των νεοεισερχόμενων.
Αν είναι η όχι αδικία που ενημερώθηκε ένας (ή όσοι διάβασαν το συγκεκριμένο post), θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
Ο συγκεκριμένος φίλος από το Ρέθυμνο, μπήκε στο διαδίκτυο έψαξε να βρει λύση σε ένα πρόβλημα που τον ενδιαφέρει, για αυτό και μόνο όχι απλά δεν είναι άδικο για τους υπόλοιπους, αλλά θα ήταν πολύ άδικο για εκείνον αν για αυτή την ενέργειά του δεν θα έβρισκε κάτι που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να κάνει την πιο σωστή επιλογή.

Θα δώσω άλλη μια πληροφορία που τυχόν να την έχετε ακούσει αλλά να μην την λάβατε υπόψη σας. Κάθε χρόνο, εδώ και 9 χρόνια, γίνεται ένα συνέδριο που αφορά του φοιτητές ΗΜΜΥ των Ιδρυμάτων της Χώρας αλλά με προσκεκλημένους και από διεθνή Ιδρύματα. Μήπως ξέρετε που έγινε το φετινό 9ο ΣΦΗΜΜΥ και ποιος το διοργάνωσε;
Ναι έγινε στα Χανιά υπό την αιγίδα του Πολυτεχνείου Κρήτης και της σχολής ΗΜΜΥ. (http://www.sfhmmy.gr)


KG1998

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 7
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #12 στις: 14 Ιούν 2016, 06:25:14 μμ »
@evry και @dkontos,
για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, αλλά και για να σας βγάλω από τη δύσκολη θέση του ότι με ενημερώνεται για κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό στους υπόλοιπους υποψήφιους φοιτητές, περί πιθανής μετονομασίας της σχολής στα Χανιά, οφείλω να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο θέμα το γνώριζα και πριν επισκεφθώ αυτό το forum, τόσο μέσω του καθηγητή πληροφορικής μου από το σχολείο, όσο και μέσω φοιτητών, που σπουδάζουν σε αυτό το τμήμα.Επίσης, οφείλω να παραδεχτώ ότι αν όντως μετονομαστεί η σχολή και δεν υπάρχει αυτή η αλλαγή στο μηχανογραφικό, πρόκειται για μια ξεκάθαρη εξαπάτηση των μαθητών, που για άλλη μια φορά θα αποτελέσουν θύματα ελλιπής ενημέρωσης από το Υπουργείο.
Τέλος, θα ήθελα αν γνωρίζεται να μου δώσετε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση, που επικρατεί στα διάφορα τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, γιατί μόνο ο οδηγός σπουδών δεν μπορεί να μου προσδώσει μια καθαρή εικόνα για το πόσο καλή θα είναι η ποιότητα σπουδών που παρέχει κάθε τμήμα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και τους δύο @dkontos κ' @evry, για την ανταπόκρισή σας στην επίλυση των αποριών που είχα!!

dkontos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 115
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #13 στις: 14 Ιούν 2016, 11:19:10 μμ »
@KG1998
Αγαπητέ φίλε, χαίρομαι που είσαι ενημερωμένος και εσύ αλλά και άλλοι υποψήφιοι σαν και εσένα που ψάχνουν και ρωτούν.
Θα διαφωνίσω κάθετα μαζί σου στο ότι υπάρχει κάπου εξαπάτηση, ο λόγος είναι ότι αν διαβάσεις στο site και στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής θα δεις ότι αναφέρει ότι το πρόγραμμα έχει ήδη αναπροσαρμοστεί και περιμένουν την έγκριση από το υπουργείο για το θέμα της ονομασίας.
Από τα προγράμματα σπουδών μπορείς να καταλάβεις πολλά σε σχέση με αυτό που πρόκειτε να ακολουθήσεις. Από το Πολυτεχνείο Κρήτης όπως αναφέρεις έχεις ήδη ακούσει απόψεις φοιτητών, το ίδιο μπορεί να μάθεις και μέσα από forums φοιτητών των άλλων σχολών.

dkontos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 115
Απ: Η κρίσιμη ώρα του μηχανογραφικού
« Απάντηση #14 στις: 22 Ιούν 2016, 03:16:00 μμ »
Καλησπέρα,
ένα φρέσκο νέο που μπορεί να βοηθήσει κάποιους ...


Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 11:03 πμ
Θέμα: Προεδρικό διάταγμα μετονομασίας σχολής ΗΜΜΥ

Υπεγράφη την Παρασκευή 17/6 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Θα ενημερωθείτε όταν έχουμε ημερομηνία δημοσίευσης.


Prof. Vassilis Digalakis
Rector
Technical University of Crete