Καλησπέρα!
Έχω ένα θέμα με την εκκίνηση των LTSP clients όταν ενεργοποιήσω την εκκίνηση από δίκτυο σε UEFI (σε legacy mode δουλεύει μία χαρά). Έχω την αίσθηση πως κάτι δεν έχω κάνει αλλά δεν ξέρω τι!
Πιο συγκεκριμένα...
Στο σχολικό συγκρότημα παραλλάβαμε 2 εργαστήρια με 12 clients + 1 server το καθένα (μηχανήματα της Dell όλα). Στους server έκανα "φρέσκια" εγκατάσταση ubuntu 18.04 x64 σε UEFI mode. Μπήκαν τα entries κανονικά και bootάρουν μία χαρά (secure boot off καλού κακού)... Μέχρι εδώ όλα καλά!
Αν ρυθμίσω τους clients να κάνουν εκκίνηση από το δίκτυο σε UEFI mode δεν ξεκινάνε και απλά που βγάζει ένα μήνυμα "medium not present" αν θυμάμαι καλά (θα το επιβεβαιώσω αύριο). Σε legacy mode κάνουν εκκίνηση κανονικά και προς το παρόν δουλεύουμε έτσι. Για εμένα δεν είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν έχω σκοπό να χρησιμοποιήσω windows ΑΛΛΑ σκεφτόμουν το εξής...
Προκειμένου να διευκολύνω όποιο συνάδελφο χρειαστεί να μπει σε περιβάλλον windows, χωρίς πολύ φασαρία, θα μπορούσα να ρυθμίσω το boot sequence σε
1. network
2. windows boot loader
ώστε, όποιος θέλει windows, με τον server κλειστό... εκκινεί τους clients και αφού δεν μπορέσουν να bootάρουν από δίκτυο θα bootάρουν από τον τοπικό δίσκο σε περιβάλλον windows!
Σε legacy mode μπορώ να ορίσω μόνο network, usb, floppy ... όχι όμως hdd (αυτό πρέπει να είναι "παραξενιά" της Dell). Σε UEFI mode μπορώ να ρυθμίσω το boot sequence όπως θέλω ΑΛΛΑ δε bootάρει από δίκτυο και πάντα γυρίζει στο δίσκο.
Καμία ιδέα..;