Εγκατάσταση Β.Δ. mysql και mysql workbench στους clients LTSP

Ξεκίνησε από giannisdag, 21 Οκτ 2015, 05:39:39 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

giannisdag

Γεια σας, έχω εγκαταστήσει mysql server στον server, και mysql workbench στον server και στους clients. Ενώ μπορώ να συνδεθώ τοπικά στον server σαν χρήστης, δεν μπορώ να συνδεθώ από τον κάθε client. Δοκίμασα δηλώνοντας τον χρήστη με % για να μην έχει περιορισμό να είναι localhost. Σε ένα client λοιπόν δοκίμασα να συνδεθώ τόσο με δηλώνοντας την ip του server, όσο και το localhost και δεν τα κατάφερα. Ουσιαστικά δεν ξέρω πως ακριβώς επικοινωνούν οι clients με τον server, μέσω tcp/ip ή με άλλο πρωτόκολλο, ώστε να μπορέσω να δηλώσω αντίστοιχα την σύνδεση στο mysql workbench. Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη

apapakL

#1
Συνάδελφε δοκίμασε να συνδεθείς  απο client βάζοντας στο workbench τον χρήστη root και tcp/ip στην ip του server. Αν συνδέεται έτσι κάποιο λάθος θα έχει γίνει με τα δικαιώματα του χρήστη που έφτιαξες....

Κάτι άλλο που θα μπορούσες να δοκιμάσεις είνα η επιλογή tcp/ip με ssh tunnel. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεσαι και ένα χρήστη με δυνατότητα να συνδεθεί στον server με ssh...

alkisg

giannisdag, στους LTSP thin clients πρέπει να δουλεύει άμεσα. Μπορείς να τους δηλώσεις όλους ως thin δίνοντας LTSP_FATCLIENT=False στο lts.conf.

Για τους fat clients, θεωρητικά θα έπρεπε να ακολουθήσεις μία από τις κλασσικές μεθόδους για ξεχωριστούς υπολογιστές όπως τα λέει ο apapakL, δηλαδή σύνδεση μέσω tcp/ip, μέσω SSH κλπ.
Όμως το LTSP δίνει και κάποιες παραπανίσιες δυνατότητες, για παράδειγμα να γίνεται port forwarding της θύρας 3306 της MySQL αυτόματα, με μια οδηγία του στυλ LDM_SSHOPTIONS="-L 3306:localhost:3306". Έτσι το workbench θα νομίζει ότι η MySQL είναι διαθέσιμη τοπικά στους fat clients, ενώ θα τρέχει στον server.

Επειδή όμως δεν το έχω ξανακάνει και δεν είμαι σίγουρος για την σύνταξη της οδηγίας, αν θες έλα κάποια στιγμή από το http://ts.sch.gr/wiki/IRC να το δούμε live.

giannisdag

Ευχαριστώ για τις οδηγίες σας. Καταρχάς δούλεψε για τους thin, άλλα δεν κατάλαβα πως.  :o Ας τα πάρω από την αρχή.
Συγκεκριμένα το εργαστήριο έχει 3 fat και 8 thin. Σήμερα που δοκίμασα σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που μου δώσατε, αρχικά τέσταρα από έναν fat και έναν thin client χωρίς να μπορώ να συνδεθώ. Στην συνέχεια σκέφτηκα να κάνω ένα db instance στον thin από το server administration. Αφού το έκανα κατά έναν περίεργο τρόπο μπόρεσα να συνδεθώ τοπικά όπως λέει και ο Άλκης χωρίς να χρειαστεί να πειράξω τίποτα από τις ρυθμίσεις, είτε σαν user είτε σαν root φυσικά. Έτσι στην συνέχεια μπόρεσα να συνδεθώ και με τους άλλους, χωρίς να χρειαστεί να κάνω από το server administration νέο instance στον καθένα αρκούσε που έκανα ένα την πρώτη φορά. Επιπλέον αυτό το νέο instance ουσιαστικά είναι το ήδη υπάρχον instance που είχα στον server. Δεν ξέρω τι ρόλο έπαιξε που δημιούργησα νέο instance από έναν client. 
"Σημείωση τώρα που το θυμάμαι, εγκατέστησα πρώτα το mysql workbench, έκανα δημοσίευση εικονικού δίσκου και μετά εγκατέστησα τον mysql server, μην τυχόν και δημιουργήσει διαφορετικούς mysql server για κάθε client. Δεν ξέρω αν έκανα καλά"
Όμως δεν μπορώ να συνδεθώ ακόμη από τους fat. Μπορώ φυσικά να εφαρμόσω την λύση που αναφέρει ο Άλκης άλλα δεν ξέρω πόσο σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα του να τρέχουν σαν fat οι clients.
Πάντως η λύση που που προτείνει ο Άλκης "Για τους fat clients, θεωρητικά θα έπρεπε να ακολουθήσεις μία από τις κλασσικές μεθόδους για ξεχωριστούς υπολογιστές όπως τα λέει ο apapakL, δηλαδή σύνδεση μέσω tcp/ip" δεν φαίνεται να λειτουργεί, με ssh δεν δοκίμασα.
Αυτό με την οδηγία LDM_SSHOPTIONS="-L 3306:localhost:3306" που το δηλώνω;


giannisdag

Ευχαριστώ για την βοήθεια η εντολή LDM_SSHOPTIONS="-L 3306:localhost:3306 δούλεψε. ;)

giannisdag

Άλκη, να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Αν εγκαταστήσω έναν apache η sql server, στον ltsp server, και κάνω δημοσίευση εικονικού δίσκου θα δημιουργηθεί ξεχωριστός apache και mysql server σε κάθε client; Αν αυτό συμβαίνει υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να το ξεπεράσουμε;

alkisg

Στο lts.conf υπάρχει μια οδηγία
RM_SYSTEM_SERVICES="dphys-swapfile apache2 bluetooth clamav-daemon clamav-freshclam dnsmasq mysql nbd-server network-manager nfs-kernel-server nmbd php5-fpm shared-folders smbd ssh squid3 whoopsie x2goserver ntp"

Εκεί βάζουμε τα services που έχουμε στον server, αλλά δεν θέλουμε να τρέχουν στους clients.
Τα ονόματα των εγκατεστημένων υπηρεσιών τα βλέπουμε με service --status-all.