Θα ήθελα εδώ να αποτυπώσω τις σκέψεις μου για το πώς θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα ΣΕΠΕΗΥ με στόχο την καλύτερη υποστήριξή τους σε όλα τα επίπεδα, από Υπεύθυνο ΣΕΠΕΗΥ, ΚΕΠΛΗΝΕΤ, Τεχνική Στήριξη ΙΤΥΕ, ΠΣΔ, μέχρι και κεντρικές προμήθειες Υπουργείου.
0) Υπολογιστές εποχής περίπου Pentium 2/Windows 3.x/9x, με μνήμη SIMMΑυτοί είναι υπερβολικά αρχαίοι και πρέπει να πεταχτούν. Τους γράφω σαν κατηγορία μόνο και μόνο επειδή κάποια σχολεία έχουν τέτοιους στην αποθήκη και που και που φέρνουν κανέναν στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ, και τότε μόνο μαθαίνουν ότι είναι για πέταμα.
Ένας επιπλέον τρόπος να τους ξεχωρίσουμε είναι από το βύσμα του A/T πληκτρολογίου τους που είναι της παλιάς
μορφής DIN, πριν τα PS/2.
1) Υπολογιστές εποχής περίπου Pentium 3/Windows 9x/2000, με μνήμη SDRAM (με δύο εγκοπές)Αυτή η μνήμη είναι πολύ παλιά και δεν σηκώνει αναβάθμιση. Προτείνεται, όταν τέτοιοι υπολογιστές χαλάνε, η μνήμη τους να διαμοιράζεται είτε εντός σχολείου είτε εντός νομού (μέσω ΚΕΠΛΗΝΕΤ) σε άλλους Η/Υ, ώστε όλοι οι υπολογιστές αυτής της κατηγορίας να έχουν από 160 ως 256 MB RAM.
Από λειτουργικό σύστημα, εάν οι άδειες χρήσης το επιτρέπουν, προτείνεται να έχουν τοπικά Windows 2000 (τα σχολεία έχουν πολλές άδειες γι' αυτά που μπορούν να διαμοιράσουν) και παράλληλα να δουλεύουν και ως LTSP thin clients.
Επομένως το σχετικό εργαστήριο προτείνεται να έχει gigabit switch καθώς και έναν i5 Ubuntu/LTSP server με 8 GB RAM.
Εάν θέλουμε στον server βάζουμε και Windows 2000 σε εικονική μηχανή για την περίπτωση που σε κάποια διδακτική ώρα θέλουμε μάθημα με ομοιόμορφα Windows.
2) Υπολογιστές εποχής περίπου Pentium 4/Windows 2000/XP, με λίγη μνήμη DDR1 SDRAM (με μία εγκοπή)Αυτήν την μνήμη την βρίσκουμε ακόμα στα μαγαζιά αν και σπανίζει λίγο, π.χ. στο e-shop έχει 17€ το GB. Οι υπολογιστές αυτής της κατηγορίας συνήθως είχαν αγοραστεί με 256 MB RAM, το οποίο πλέον είναι λίγο και για Windows και για Ubuntu. Προτείνεται να αναβαθμιστεί η μνήμη τους σε 512 MB (μόνο για Windows XP) ή σε 1 GB (και Ubuntu και Windows XP).
Το λειτουργικό τους ήταν 2000 ή XP, προτείνεται μετά την αναβάθμιση μνήμης και εφόσον οι άδειες χρήσης το επιτρέπουν να μπουν σε όλα τους Windows XP ώστε να έχουν νέες εκδόσεις browser, flash, office κλπ.
Και παράλληλα να δουλεύουν και ως Ubuntu/LTSP fat clients, επομένως το εργαστήριο χρειάζεται και gigabit switch και έναν i3 server με 4 GB RAM.
3) Υπολογιστές που είναι πιο καινούργιοι από τις προηγούμενες κατηγορίεςΑνάλογα με την παλαιότητά τους οι πιο καινούργιοι υπολογιστές μπορεί να πάνε πιο αργά ή πιο γρήγορα, αλλά πάντως συνήθως ούτε για αναβάθμιση είναι αλλά ούτε και για πέταμα, και έτσι από πλευράς αναβαθμίσεων hardware δεν μας απασχολούν.
Από πλευράς software, στα Windows μπορεί να χρειάζονται φορμάτ που και που γιατί μετά από κάμποσο καιρό τα Windows αρχίζουν και σέρνονται, ενώ εάν δουλεύουν και ως Ubuntu/LTSP fat clients τότε θέλουμε και gigabit switch και έναν i3 server με 4 GB RAM.
Εν ολίγοις από πλευράς κονδυλίων και αναβάθμισης η παραπάνω κατηγοριοποίηση σημαίνει:
1) Οι υπολογιστές αυτοί πρέπει να αποσυρθούν και τους δουλεύουμε μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε αρκετά κονδύλια.
2) Οι υπολογιστές αυτοί χρειάζονται αναβάθμιση και στη συνέχεια θεωρείται ότι ανήκουν στην κατηγορία 3.
3) Οι υπολογιστές αυτοί δεν χρειάζονται αναβάθμιση, τουλάχιστον μέχρι να βρεθούν κεντρικά κονδύλια του στυλ "ήρθε ο καιρός να αποσύρουμε όλους τους Pentium 4 από τα σχολεία". Τότε ουσιαστικά θα αλλάξει η κατηγοριοποίηση ώστε οι Pentium 4 να ανήκουν στην (1).
Για παράδειγμα, μετά την παραπάνω ανάλυση, η Δ/θμια Σχολική Επιτροπή Ν. Ιωαννίνων συμφώνησε και αποσύραμε τους υπολογιστές κατηγορίας (1) από τις σχολικές μονάδες της (θα δωριστούν στην Α/θμια), ενώ έδωσε χρήματα για αναβάθμιση RAM στην κατηγορία (2), καθώς και καινούργιους servers/
gigabit switch/ολόκληρα εργαστήρια ώστε να αναβαθμιστούν κατάλληλα όλα τα ΣΕΠΕΗΥ της περιοχής ευθύνης της με το ελάχιστο δυνατό κόστος που να δίνει βιώσιμη λύση.
Έτσι πλέον τα σχολεία της σε ποσοστό περισσότερο από 90% λειτουργούν ως Ubuntu/LTSP fat clients, είτε αποκλειστικά (για τα νέα εργαστήρια), είτε σε dual boot με τα υπάρχοντα Windows.