Οποιοδήποτε και αν είναι το νέο σύστημα, για μένα δεν πρέπει να παραβιάζει τις παρακάτω δύο αρχές.
1) Δεν πρέπει να εισάγονται στην ίδια σχολή μαθητές που έχουν εξεταστεί σε διαφορετικά μαθήματα (γιατί το να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα αποτελεί αδικία και καταστρατήγηση τις ίδιας της έννοιας των εξετάσεων)
2) Δεν πρέπει να υποχρεώνονται από το υπουργείο οι σχολές της τριτοβάθμιας να δέχονται στις τάξεις τους μαθητές που έχουν εξεταστεί σε γνωστικά αντικείμενα τα οποία οι ίδιες οι σχολές δεν θεωρούν απαραίτητα (γιατί αυτό αποτελεί κατάφορη φασιστική επιβολή της άποψης των μανδαρίνων του υπουργείου, εις βάρος της ακαδημαϊκής ελευθερίας των σχολών)
Νομίζω αυτές οι δύο αρχές πρέπει να αποτελέσουν κόκκινη γραμμή για όλους μας, είτε είμαστε πληροφορικοί, είτε μαθηματικοί, είτε χημικοί, είτε φιλόλογοι, είτε μαθητές, είτε γονείς.
Τις θεωρώ αυτονόητες αρχές, αλλά αν κάποιος τις αμφισβητεί, τον λόγο ας έχει ένα δημοψήφισμα προς όλο το λαό. Γιατί ακόμα και αναλφάβητος να είναι κάποιος, και μπορεί αλλά και δικαιούται να έχει άποψη πάνω σε τόσο βασικές αρχές που αγγίζουν τον πυρήνα της αίσθησης του δικαίου. Ας αποβάλουμε τον κοινοβουλευτισμό από μέσα μας και ας υποστηρίξουμε το δέντρο της παιδείας με δημοψηφίσματα πάνω στις βασικές αρχές. Μέσω των δημοψηφισμάτων, το δέντρο της παιδείας θα αποκτήσει καλές και γερές ρίζες που δεν θα μπορούν εύκολα και ανά πάσα στιγμή να ξεριζωθούν από τα κοινοβουλευτικά φασιστάκια, και έτσι η παιδεία θα καταφέρει να μεγαλώσει, να ανθίσει και να βγάλει καρπούς.