Δεν είναι έτσι ακριβώς. Οι Κύπριοι συγκρίνουν βαθμολογίες μαθητών που έχουν εξεταστεί σε διαφορετικά μαθήματα και διεκδικούν την ίδια θέση. Δηλαδή θα εξεταστώ εγώ στα μαθηματικά, θα εξεταστείς εσύ στην βιολογία, και μετά θα συγκριθούν οι βαθμολογίες μας για να δούμε ποιός είναι καλύτερος για να περάσει ιατρική! Σας φαίνεται λογικό αυτό, να συγκρίνονται δύο μαθητές που έχουν γράψει σε διαφορετικό μάθημα για το ποιός είναι ο καλύτερος;
Στο βαθμό που ένα Α(Τ)ΕΙ καθορίζει τα πλαίσια μαθημάτων με τις όποιες διαζεύξεις φαίνεται λογικό.
Επίσης, ούτε και η σύγκριση στις επιδόσεις δυο μαθητών σε μια γραπτή δοκιμασία στο ίδιο μάθημα αρκεί για να χαρακτηρίσεις έναν μαθητή ως «καλύτερο». Η διαδικασία των εξετάσεων, όπως και η στατιστική επεξεργασία, εμπεριέχει κάποια αβεβαιότητα.
Προσωπικά είμαι υπέρ της δυνατότητας επιλογής μαθημάτων εντός καθορισμένων από τις σχολές πλαισίων.
Αν τώρα η στατιστική επεξεργασία που κάνουν στην Κύπρο εσένα σου φαίνεται «στατιστική και άλλη μαθηματική αλχημεία» πιθανόν και να έχεις δίκιο. Δεν έχω τεκμηριωμένη άποψη, μια και πάνε αρκετά χρόνια που ασχολήθηκα με την στατιστική. Θα διάβαζα πάντως με μεγάλο ενδιαφέρον κάποια ανάλυση γιατί η διαδικασία που περιγράφεται στον οδηγό του συνδέσμου αποτελεί αλχημεία. Αν μπορείς διαφώτισέ μας σε παρακαλώ.