Να πω κι εγώ μια γνώμη σχετικά με τις ισοδύναμες μετατροπές.
Να υποθέσω ότι θεωρούμε ότι δύο αλγόριθμοι είναι ισοδύναμοι όταν βγάζουν το ίδιο τελικό αποτέλεσμα, και εκτελούν ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες (εντολές) με την ίδια σειρά.
Στάθη ακόμα κι αυτό τίθεται σε αμφιβολία σε κάποιες περιπτώσεις!
Π.χ. μια απλή περίπτωση:
y<--α
χ<--β
και
χ<--β
y<--α
Σύμφωνα με την προσέγγιση που αναφέρεις, η σειρά εκτέλεσης των εντολών δεν είναι ίδια. Άλλος όμως θα έλεγε ότι δεν παίζει ρόλο, οπότε πάλι αρχίζουν οι διαφορετικές αντιμετωπίσεις και οι διαφωνίες.
Μια πιο πολύπλοκη περίπτωση, που ανέφερα πιο πάνω θέλοντας να εκμαιεύσω απόψεις αλλά είδα ότι όλοι απέφυγαν να πάρουν θέση παρόλο που πρόκειται για παλιότερο θέμα: [Θέμα 1.Δ Επαναληπτικές Εσπερινού 2007] Δίνεται το παρακάτω τμήμα αλγόριθμου:
α ← 1
β ← 3
Όσο α < 10 επανάλαβε
z ← α + β
β ← β + 1
α ← α + 2
Τέλος_επανάληψης
Να μετατραπεί σε ισοδύναμο χρησιμοποιώντας τη δομή επανάληψης Αρχή_επανάληψης...Μέχρις_ότου.
Μια λύση "προφανώς ασφαλής" είναι η παρακάτω. Η σειρά είναι ίδια: Εκχώρηση, Εκχώρηση, Συνθήκη, Εκχώρηση, κλπ
α ← 1
β ← 3
Αν α < 10 τότε
Αρχή επανάληψης
z ← α + β
β ← β + 1
α ← α + 2
Μέχρις_ότου α >= 10
Τέλος_αν
Η παρακάτω όμως; Η σειρά δεν είναι ίδια: Εκχώρηση, Εκχώρηση, Εκχώρηση, Εκχώρηση, Εκχώρηση, Συνθήκη, κλπ
α ← 1
β ← 3
Αρχή_επανάληψης
z ← α + β
β ← β + 1
α ← α + 2
Μέχρις_ότου α >= 10
Η παραπάνω μετατροπή είναι σωστή ή όχι; Είναι θεμελιώδες το ερώτημα! Πάντως τότε την θεωρήσαμε σωστή. Αν όχι, τότε πρέπει να αναιρέσουμε και να διορθώσουμε πολλά που κάναμε από τότε!
Το "πρόβλημα" κατά την γνώμη μου είναι ότι δεν έχουμε καταλήξει σε έναν κοινό ορισμό για την ισοδυναμία αλγορίθμων. Επίσης δεν έχουμε συμφωνήσει για το τι γίνεται αν ένα διάγραμμα δεν συμπίπτει ακριβώς με αυτά που έχει το βιβλίο. Ποια μετατροπή είναι σωστή και ποια όχι. Πόση ελευθερία έχει ένας μαθητής.
Αν ένας μαθητής είδε τις μεταβλητές και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μέχρις ότου επειδή το αποτέλεσμα είναι το ίδιο θα πρέπει να χάσει; Πως θα τον ξεχωρίσεις από αυτόν που απλά δεν κατάλαβε το διάγραμμα; Όταν έχεις να κάνεις 200 επαναλήψεις είναι λάθος να χρησιμοποιήσεις μέχρις_ότου; Αυτό το διάγραμμα δεν έπρεπε να πέσει για γνωστό αριθμό επαναλήψεων αλλά με επανάληψη ελεγχόμενη από είσοδο.
Η επιτροπή με λίγα λόγια έκαψε η ίδια το θέμα που ήθελε να εξετάσει, και εμείς τώρα καθόμαστε και συζητάμε τι είναι σωστό και τι λάθος. Λάθος είναι που μπήκε αυτό έτσι όπως μπήκε, γιατί τώρα όλοι όσοι κόβουν από 0 έως 2 μόρια δικαιολογούνται, όλοι έχουν επιχειρήματα. Έτσι κι αλλιώς ορισμό για την ισοδυναμία δεν έχουμε.
@sstergou
Δε νομίζω να μπορούσε κάποιος να τα πει καλύτερα. Ακριβώς στην καρδιά του προβλήματος
+1. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, αυτό προσπαθώ κι εγώ και άλλοι συνάδελφοι να αναδείξουμε:
Προφανώς τα όποια προβλήματα έχουν ανακύψει οφείλονται στη σημασία που έχει η έννοια "ισοδυναμία" αλγορίθμων, είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο Στέκι, και φαίνεται ότι κάθε φορά δίνεται και διαφορετική ερμηνεία.
Πάντως, η επιτροπή θεμάτων, αν ήθελε ντε και καλά να πάρει σαν απάντηση την Οσο ή τη Για, πολύ απλά θα μπορούσε να βάλει μια συνθήκη η οποία δεν θα ήταν σίγουρα Αληθής κατά τον 1ο έλεγχο της συνθήκης.
Αυτό όμως που πραγματικά με κάνει να βγω από τα ρούχα μου και να βγάζω καπνούς από τα αυτιά μου, είναι όταν βλέπω κάποιον κατά κοινή ομολογία εκλεκτό συνάδελφο, που γνωρίζω ότι έχει ασχοληθεί σε βάθος και χρόνια πολλά με το μάθημα, να βγαίνει ξαφνικά, να αντιμετωπίζει όσους τόλμησαν να υποστηρίξουν ως αποδεκτή και την άλλη λύση σαν να μη ξέρουν τι τους γίνεται παρόλο που δεν διάβασε καν προσεκτικά τι λένε, να πετάει ένα δριμύ κατηγορώ, και να φεύγει το ίδιο ξαφνικά.
@Άρης
@ Νίκος Αδαμόπουλους:
Νίκο, ΕΣΤΩ ότι μου δίνουν αυτό το τμήμα και μου λένε να κάνω το διάγραμμα ροής. (το θέμα Β1)
Για k από 1 μέχρι 29
θ ← κ
Για i από κ μέχρι 30
Αν Π[ i ] > Π[θ] τότε
θ ← i
Τέλος_αν
Τέλος_επανάληψης
αντιμετάθεσε Π[κ], Π[θ]
Τέλος_επανάληψης
...και εγώ κάνω το διάγραμμα ροής της ΦΥΣΑΛΙΔΑΣ.
Είμαι σωστός; Ναι ή Όχι ;;
Νομίζω το παράδειγμά σου είναι ακραίο! Είναι άλλος αλγόριθμος! (Απαντά και ο Στάθης).
Από κώδικα σε κώδικα , ζητούν ισοδύναμο κομμάτι.
Από διάγραμμα σε κώδικα ή το αντίστροφο, κάνουμε αντιστοίχιση. Πόσες φορές δεν έκανες αντιστοίχιση όταν το δίδασκες;
Το θέμα έλεγε να γίνει μετατροπή. Επίσης, δεν καταλαβαίνω ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτά το δύο που λες! Για μένα αντιστοίχιση είναι να έχεις έτοιμα τα α, β, γ, δ και 1, 2, 3, 4 και να ταιριάξεις τα γράμματα με τους αριθμούς. Άντε και τα συγκεκριμένα διαγράμματα που έχει στο βιβλίο στη θεωρία των δομών επανάληψης σε ποιες εντολές ταιριάζουν. Όλα τα άλλα (θεωρώ) ότι είναι μετατροπές σε ισοδύναμη μορφή, με ό,τι ασάφεια συνεπάγεται ακόμα και αυτό! Άλλωστε και εσύ το είπες ότι αφού ο βρόχος του θέματος που έπεσε φεύγει με αληθής άρα δεν "αντιστοιχίζεται" απόλυτα ούτε σε Όσο!
Επιχείρημα: Στο Θέμα 1Δ Εσπερινών 2002 (
http://dide.ilei.sch.gr/keplinet/education/docs/them_plir_kat_d_esp_no_0602.pdf), το α) διάγραμμα κανονικά δεν "αντιστοιχίζεται" με Όσο αφού δεν ταιριάζει στο διάγραμμα της θεωρίας του βιβλίου. Παρόλα αυτά λύση με Όσο θα δίναμε. Πρόκειται για μετατροπή κι ας αναφέρει η εκφώνηση τη λέξη "αντιστοιχούν".
Και ένα ακόμα παράδειγμα από διάγραμμα ροής σε ψευδογλώσσα. Αν δεν σε πείσω και μ' αυτό, παραιτούμαι! 
Δες εδώ το διάγραμμα, και πες μου αν υπήρχε περίπτωση να βάλεις αυτό το θέμα και να σου δώσει κάποιος απάντηση την 2η και να την θεωρήσεις σωστή!
https://docs.google.com/file/d/0B1chnKv4MpYqbThYcWluS0gwbW8/edit
Άρη, μην το λες καθόλου αυτό! Καλά που δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα! Εκεί να δεις τι θα γινόταν!

Πάντως, επειδή κοντεύω να παρεξηγηθώ, δεν έχω κανένα προσωπικό λόγο και κίνητρο να κάθομαι να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, πέρα από την αγάπη μου για το μάθημα, που πάνω από μια δεκαετία έχει ποτίσει το είναι μου, και έχω δώσει άπειρο χρόνο και προσπάθεια προκειμένου να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου (βλ. συμμετοχή μου σε ερευνητικές εργασίες, στη διαχείριση του Στεκιού, στο Διαγώνισμα του Στεκιού). Ακόμα και που καθόμαστε και το συζητάμε τη στιγμή που το μέλλον του μαθήματος είναι σκοτεινό, αυτό τα λέει όλα. Κανένα από τα γνωστά παιδιά μου που ρώτησα πώς το έκαναν, κανένα δεν το έκανε με Μεχρις_ότου, το μετέτρεψαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Επίσης, αν ανατρέξεις σε προηγούμενα post μου θα δεις στη σχετική εργασία μου για το συνέδριο την ιδιαίτερη προσήλωσή μου στην διδασκαλία των αντίθετων συνθηκών. Επίσης, μου είναι ξεκάθαρο μέσα στο μυαλό ότι οι περισσότεροι που θα απάντησαν με Μέχρις_ότου απλά θα χρησιμοποίησαν ως λανθασμένο κριτήριο το ότι ο βρόχος φεύγει με αληθής, παρόλο που κατά τύχη η συγκεκριμένη μετατροπή δεν είναι (για μένα) λάθος! Απλά η Επιτροπή κατάφερε μαθητές που δεν ξέρουν πώς να κάνουν σωστά τις μετατροπές να έχουν απαντήσει σωστά σε θέμα που είχε και παγίδα!!!