Αναμένοντας και άλλους συναδέλφους να διατυπώσουν τη γνώμη τους για την αυτοτέλεια ή μη της Πληροφορικής επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με τη γνώμη ότι η ΕΠΕ προσπαθεί με ακραίο τρόπο να αντιμετωπίσει την ανάγκη να αποκτήσει ο κλάδος ξεκάθαρη επιστημονική φυσιογνωμία ζητώντας τη μετάταξη όσων δεν έχουν τα υφιστάμενα προσόντα διορισμού στον κλάδο.
Θα ήθελα να θυμίσω στους παλαιότερους και να ενημερώσω τους νεότερους για τις αποφάσεις της πρώτης συνδιάσκεψης των Τμημάτων Πληροφορικής πριν από 15 χρόνια:
http://www.csd.uoc.gr/~speypk/epethrida_site/deltia_typoy/1996/typos20-10-96.htmlΕκείνη την εποχή δεν υπήρχε ΕΠΕ. Τα αιτήματα των τμημάτων και των συλλόγων αποφοίτων ήταν πολύ πιο προωθημένα από την εθελοντική μετάταξη που ζητά η ΕΠΕ. Μια μετάταξη η οποία δεν πλήττει τους μη Πληροφορικούς των κλάδων ΠΕ19-ΠΕ20. Αντιθέτως, τους ωφελεί αφού αν τυχόν καταργηθεί η Πληροφορική ως αυτοτελές αντικείμενο (όπως επιδιώκει το Υπ. Παιδείας) εκείνοι δεν θα υποστούν καμία συνέπεια έχοντας εγκαταλείψει εγκαίρως το βαλλόμενο σκάφος.
Ο λόγος για τον οποίο η ΕΠΕ ακολουθεί αυτή τη συμβιβαστική τακτική είναι ξεκάθαρος: Διότι επιδίωξή της δεν είναι να εκδικηθεί εκείνους που έπεσαν θύματα των κερδοσκοπικών κυκλωμάτων διοργάνωσης σεμιναρίων αλλά να επουλώσει τα τραύματα που προκάλεσε το πελατειακό κράτος βρίσκοντας τρόπους αξιοποίησης των ανθρώπων που έπεσαν θύματα της Κίρκης του πελατειακού συστήματος.
Εύλογα κάποιος θα την κατηγορήσει ότι δίνει συγχωροχάρτι σε πειθαρχικά (ίσως και ποινικά) παραπτώματα όπως, ενδεχομένως, πλαστογραφίες (δείτε τα αιτήματα υπ. αριθμ. 10 και 11 της συνδιάσκεψης) και επικροτεί τυχοδιωκτικές συμπεριφορές. Ότι προκρίνει ένα ιστορικό συμβιβασμό που διασώζει τους παρανόμως διορισθέντες εις βάρος των χιλιάδων ανέργων νέων Μαθηματικών, Φυσικών κ.λ.π. των οποίων τις θέσεις θα καταλάβουν οι μη Πληροφορικοί των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20.
Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Διότι οι εκπαιδευτικοί για τους οποίους συζητούμε αποτελούν μια πολύτιμη μαγιά για να βαδίσουμε με γρήγορους ρυθμούς σε μια εκ βάθρων αλλαγή του Ελληνικού σχολείου. Παλιννοστώντας στους κλάδους τους κομίζουν γνώσεις και εμπειρία πολύτιμη για την αναζωογόνησή τους. Μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει στα άλλα επιστημονικά πεδία να αξιοποιήσουν τις ΤΠΕ ουσιαστικά. Δημιουργούν πολύτιμους διαύλους διαρκούς επικοινωνίας της Πληροφορικής και των Πληροφορικών με όλα τα επιστημονικά πεδία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα θεωρήσουν ότι είμαι αιθεροβάμων. Δεν είμαι. Εκτός κι αν οι άνθρωποι για τους οποίους μιλούμε αποσκοπούν απλά και μόνο σε μια "θεσούλα στο δημόσιο". Ακόμη κι αν συμβαίνει αυτό πιστεύω ότι αφορά μια μικρή μειοψηφία που υπάρχει σε όλους τους κλάδους των Πληροφορικών μη εξαιρουμένων. Η μεγάλη πλειοψηφία πονάει το δημόσιο σχολείο και θα δείξει τον ίδιο, αν όχι μεγαλύτερο, ζήλο στα νέα της καθήκοντα.
Δεν σας κρύβω ότι καιρό προσπαθούσα να βρω μια αφορμή να τα πω αυτά τα πράγματα σε ένα χώρο όπου θα μπορέσουν να συζητήσουν νηφάλια όλοι οι καθηγητές των κλάδων ΠΕ19-20: Πληροφορικοί, Μαθηματικοί, Φυσικοί, Θεολόγοι, Γυμναστές, Οικονομολόγοι, Νομικοί... Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους να μετατρέψουμε αυτά που μας χωρίζουν σε δύναμη ενότητας δίνοντας νέα πνοή στο Ελληνικό σχολείο. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε. Αρκεί να δούμε το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολό του και να σκεφτούμε από ποιο μετερίζι ο καθένας μπορεί να προσφέρει το καλύτερο.
Ας γυρίσουμε επιτέλους σελίδα και ας περάσουμε από την εποχή της αντιπαράθεσης "καθαρόαιμων" - "ιμιτασιόν" στην εποχή της γόνιμης συνεργασίας όλων χωρίς να φοβόμαστε να πούμε τι πραγματικά είμαστε. Δεν είναι ντροπή να είσαι Αυτοματιστής. Δεν είναι ντροπή να είσαι Μαθηματικός. Ας δηλώσουμε, επιτέλους, όλοι την ταυτότητά μας για να δούμε πώς θα προκύψει η ενότητα μέσα από την ετερότητα που φέρνει την καρποφόρα συνεργασία. Διότι ετερότητα δεν σημαίνει αντιπαλότητα. Ετερότητα σημαίνει συμπληρωματικότητα.
Ελπίζω πλέον να έγινε κατανοητός ο λόγος για τον οποίο ζήτησα επωνυμία σε αυτό το thread.