Ρώτησα γιατί με ενδιαφέρει και ευχαριστώ για τον σύνδεσμο. Το διάβασα αυτό για την ψηφιακή καρτέλα της σχολικής μονάδας και μου θύμισε το survey. Για μια ακόμη φορά θα φτιάξουν κάτι που ήδη υπάρχει και λειτουργεί; Γιατί δεν πατάνε πάνω στο survey, γιατί δεν το συνδέουν και με άλλες βάσεις που χρησιμοποιούμε και συμπληρώνουμε;
Τώρα για την γραμματειακή υποστήριξη και τι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε: Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι και οι άλλοι συνάδελφοί μας. Δηλαδή όταν μοιραστούν στην αρχή του έτους οι εξωδιδακτικές εργασίες, αναλαμβάνουμε κι εμείς κάποια ή κάποιες και όχι κατ' ανάγκη ό,τι έχει σχέση με υπολογιστές και ηλεκτρονική διαχείριση - υποστήριξη. Αυτό το λέω διότι υπάρχουν πιστοποιημένοι συνάδελφοι που μια χαρά μπορούν να πληκτρολογούν ή να στέλνουν e-mails ή να καταχωρούν βαθμολογίες. Το να μοιραστούν όλες οι δουλειές σε όλους, σε κάποιες περιπτώσεις δεν θεωρείται αυτονόητο και ο καθένας από εμάς καλείται να το διεκδικήσει στο σχολείο του. Πάνω σε αυτή τη βάση σκέφτομαι και κινούμαι και όταν ζήτησα να αρχίσουν να γράφουν τις δουλειές που κάνω στο πρακτικό, έμειναν έκπληκτοι διότι θεωρούσαν ότι ως τότε δεν έκανα τίποτα ενώ είχα αναλάβει την πλειονότητα των ηλεκτρονικών εργασιών.
Αυτός ο όρος "γραμματειακή υποστήριξη" είναι κάτι που αναποκρίνεται σε πολλές εργασίες, απαιτεί πολλές ώρες και αν δεν υπάρχει γραμματέας στο σχολείο ή σπάει, γίνεται από πολλούς ή πιέζεται ο πληροφορικός να το αναλάβει για να συμπληρώσει ωράριο ή και πέρα από αυτό. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που συνάδελφοι (ανεξάρτητα από ειδικότητα) έμεναν σε σχολικές μονάδες με 9 ώρες μάθημα και τις υπόλοιπες τις κάλυπταν στη "γραμματεία". Εδώ αυτό είναι 500 μέτρα και σταθμά! Δηλαδή όταν ο πληροφορικός την φορτωνόταν - ειδικά λίγα χρόνια πιο πριν - εξ'ολοκλήρου και πέραν του ωραρίου χωρίς κάποια απολαβή, άλλοι την διεκπεραιώνουν μέσα στο ωράριό τους.
Δεν ξέρω πως το αντιμετωπίζετε και δεν ξέρω αν ο απλός καθηγητής μπορεί να παρέμβει σε αυτό καθώς η διεύθυνση του σχολείου μπορεί να καλύψει περιπτώσεις μειωμένων ωραρίων με συμπλήρωση στη "γραμματεία". Τώρα όμως με τη δύσκολη κατάσταση, τις συγχωνεύσεις σχολείων και την έλλειψη καθηγητών μετά τους λίγους διορισμούς, δεν το βλέπω να γίνεται πολύ εύκολα αυτό.
Συνάδελφε, προσωπική μου θέση και άποψη (που δεν είναι κατ' ανάγκη και σωστή) είναι να μοιράζονται οι δουλειές σε όλους και να μην υπάρχει το σκεπτικό ό,τι μπαίνει στην πρίζα είναι δουλειά του πληροφορικού. Στο σχολείου μου αφού είχα απωμισθεί πολλά, άρχισα να τα αρνούμαι, θεωρώ ότι κάνω 5 - 6 δουλειές ( ικα, survey, Fmy, ΚΒΣ, εποπτεία e-school κ.α) στον υπολογιστή και δεν ρίχνω κανένα συνάδελφό μου και ούτε φορτώνομαι τα πάντα. Είχα συνεργάσιμο διευθυντή που μπόρεσε να βρει και άλλους να αναλάβουν δουλειές δικές μου (εννόω από αυτές που θεωρούνται "του πληροφορικού") και κυρίως κάθε χρόνο τις καταγράφουμε στο πρακτικό. Το τελευταίο βοηθάει μερικούς από τους υπολοίπους να καταλάβουν τι κάνουμε και εμείς, διότι διαφοτερικά ό,τι δεν καταγράφεται δεν το αναγνωρίζουν.