γιατί όχι και τα δύο, αλλά κατά βάση το δεύτερο. Δηλαδή το πρόβλημα είναι πως θα εξηγήσουμε σε έναν μαθητή, ώστε να τον πείσουμε, ότι η λύση που έκανε μπορεί να βγάζει σωστό αποτέλεσμα αλλά δεν είναι "τόσο σωστή" όσο νομίζει. Για παράδειγμα πόσο επιστημονικά τεκκμηριωμένη είναι η εύρεση μεγίστου με ταξινόμηση ή ακόμα καλύτερα η ταξινόμηση αριθμών με την μέθοδο BogoSort (ή MonkeySort)
http://en.wikipedia.org/wiki/Bogosort.
Θα μπορούσε αυτό να θεωρηθεί λύση? Γενικά το γεγονός ότι η απόδοση είναι εκτός ύλης, δημιουργεί κατά τη γνώμη μου πολλά προβλήματα
Κατά τ' άλλα, θες να δώσουμε και λύση ή απλά να συζητήσουμε το γενικό ερώτημα;
Και για να δείξω τι ακριβώς εννοώ θα αναφέρω τη λύση που μου έχουν δώσει οι περισσότεροι μαθητές για το παραπάνω πρόβλημα:
(Καταρχήν λέμε στους μαθητές ότι θα δοθούν τουλάχιστον 50 αριθμοί. Οπότε η δουλειά είναι από εκεί και πέρα)
Αρχή Αλγορίθμου0. Τοποθετώ τους πρώτους 50 αριθμούς σε έναν πίνακα Α[50]
1. Διαβάζω τον επόμενο αριθμό
2. Αντιγράφω τους 50 αριθμούς που έχω σε έναν νέο πίνακα Β[51] και βάζω στην τελευταία θέση τον αριθμό που μόλις διάβασα
3. Ταξινόμηση στον πίνακα Β
4. Αντιγραφή των πρώτων 50 στοιχείων του Β στον Α
5. Συνεχίζω ακάθεκτος
Τέλος ΑλγορίθμουΗ παραπάνω λύση είναι απαράδεκτη από επιστημονικής πλευράς? Θα γινόταν ποτέ δεκτή σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του κόσμου? Αλλά και παιδαγωγικά να το πάρει κανείς. Δεν δείχνει ότι απλά έχουμε εκπαιδεύσει τα παιδιά να προσπαθούν να εφαρμόσουν έτοιμες συνταγές και όχι να επινοούν τις δικές τους? Πως μπορούμε μετά να μιλάμε για αλγοριθμική σκέψη? Δεν είναι υποκρισία?
Το παραπάνω πρόβλημα δεν είναι κάτι το διαστημικό, ούτε κάτι που δεν θα μπορούσε να ζητηθεί σε εξετάσεις. Δηλαδή δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να σκεφτεί ένας μαθητής. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι σκέφτονται έτσι.
Το καλύτερο όμως είναι ότι όταν την έβαλα σε μαθητές που δεν είχαν διδαχθεί την ταξινόμηση, αρκετοί βρήκαν τη σωστή λύση. Τυχαίο??
Εννοείς να εμφανίζει τους Ν μεγαλύτερους αριθμούς με τη σειρά που τους διάβασε;
Ακριβώς. Αυτό είναι πιο δύσκολο και μάλλον ξεφεύγει από το επίπεδο ενός εισαγωγικού μαθήματος όπως αυτό που κάνουμε στο Λύκειο. Η αρχική έκδοση όμως νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί στην τάξη.
Κουβέντα να γίνεται
