Οι παράγραφοι ουράς-στοίβας είναι τμήματα κειμένων από το βιβλίο του Μανωλόπουλου "Δομές Δεδομένων" όπου λέει:
... αρχικά ισχύει front = rear = lowerminus1 = 0.
Ο πίσω δείκτης δείχνει πάντα στο τελευταίο στοιχείο της ουράς.
Αν μία ουρά έχει μόνο ένα στοιχείο, τότε και οι δύο δείκτες δείχνουν στο στοιχείο αυτό.
Επειδή βολεύει η ισότητα των δεικτών να αποδεικνύει ότι η ουρά είναι άδεια, ο εμπρός δείκτης είναι κατά μία μονάδα μικρότερος από την πραγματική αρχή της ουράς.
Προσεγγίζω παιδαγωγικά την ουρά με την ουρά σε ένα supermarket όπου οι πελάτες θέλουν να αγοράσουν τυρί και χρειάζεται να έχουν ένα χαρτάκι.
Όταν ανοίξει το supermarket το πρώτο χαρτάκι είναι το 1, αλλά κανένας πελάτης δεν έχει πάρει ακόμα χαρτάκι και άρα 0 πελάτες είναι στην ουρά. Ο δείκτης εμπρός και πίσω είναι 0. Μόλις πάρει ο πρώτος πελάτης το χαρτάκι 1, το μηχανηματάκι είναι έτοιμο να δώσει 2ο χαρτάκι, αλλά δεν το έχει πάρει ακόμα κάποιος και άρα ο εμπρός και ο πίσω δείκτης έχουν την ίδια τιμή που είναι 1. Η διαδικασία συνεχίζεται και το χαρτάκι περιμένει τον πελάτη στην επόμενη θέση.
Εξίσου χρήσιμη είναι η ουρά στο supermarket για να κατανοήσουν οι μαθητές ότι ποτέ δεν θα πάρει άλλος πελάτης το χαρτάκι 1, παρότι κάποια στιγμή θα είναι πρώτος στην ουρά και θα εξυπηρετηθεί πρώτος.
Όταν τώρα γεμίσει η ουρά και λάβει κάποιος το τελευταίο χαρτάκι (ας πούμε 200), τότε οι υπάλληλοι βάζουν νέα ταινία στο μηχανηματάκι που ξεκινά από το 1 ξανά και άρα όταν τελειώσουν όλα τα χαρτάκια και έρχεται ο 201 πελάτης δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και η ουρά ξαναγυρνά στην αρχική της μορφή (το κλασικό ερώτημα των παιδιών... και άρα ο νέος 1 είναι πριν τον πελάτη 195 που δεν έχει εξυπηρετηθεί ακόμα....; )
Άρα αν η ουρά έχει δέκα θέσεις τότε
Πριν μπουν στοιχεία στην ουρά f = r = 0
Αν μπει ένα στοιχείο f = r = 1
Aν μπει δεύτερο στοιχείο και δεν έχει βγει το πρώτο f = 1 r = 2
Αν μπει δεύτερο στοιχείο και έχει βγει το πρώτο f = 2 r = 2
Αν μπει στην ουρά στοιχείο στη θέση 10 και δεν έχουν βγει κάποια προηγούμενα f < 10 και r = 10
Αν προσπαθήσει να μπει και άλλο στοιχείο τότε δεν επιτρέπει η διαδικασία την εισαγωγή αφού r δεν είναι πλέον μικρότερο του 10.
Αν εξυπηρετηθούν όλα τότε f = 11 και ΤΕΛΟΣ.
Τα περισσότερα από αυτά φαίνονται και από τους αλγόριθμους του τετραδίου μαθητή και καθηγητή που βέβαια είναι εκτός ύλης.