Τώρα Σπύρο νομίζω ότι είσαι φάουλ, με όλο το σεβασμό. Οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια γλώσσα που το επιτρέπει αυτό που έγραψαν, ή να ελπίζουν ότι υπάρχει?
Στους φοιτητές οι συγγραφείς το πρόσθεσαν γιατί είναι δυνατότητα μιας γλώσσας που διδάσκουν, όπως θα μπορούσαν να δείξουν pointers και άλλα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότi βαθμολογούν και ανάλογα με το είδος της λύσης.
Κατάλαβα τι λες!
Έχεις δίκιο. Οι μαθητές δεν πρέπει να γνωρίζουν (εκτός και μας τύχει κάποιος που προετοιμάζεται για τον διαγωνισμό πληροφορικής). Το να υποθέσουν ότι μπορούν να διαβάσουν το πλήθος των στοιχείων πίνακα είναι καλό, αφού δείχνει ότι σκέπτονται και δεν είναι αγκιστρωμένοι σε αυτά που τους λέμε...
Από την άλλη όμως δυστυχώς οι μαθητές είναι αγκιστρωμένοι σε αυτά που τους λέμε. Και τι τους λέμε όταν τους διδάσκουμε το κεφ. 3; Τα παρακάτω (σύμφωνα με το σχολικό…)
Με τον όρο στατική δομή δεδομένων εννοείται ότι το ακριβές μέγεθος της απαιτούμενης κύριας μνήμης καθορίζεται κατά τη στιγμή του προγραμματισμού τους, και κατά συνέπεια κατά τη στιγμή της μετάφρασής τους και όχι κατά τη στιγμή της εκτέλεσης τους προγράμματος. Μία άλλη σημαντική διαφορά σε σχέση με τις δυναμικές δομές είναι ότι τα στοιχεία των στατικών δομών αποθηκεύονται σε συνεχόμενες θέσεις μνήμης.
Στην πράξη, οι στατικές δομές υλοποιούνται με πίνακες που μας είναι γνωστοί από άλλα μαθήματα και υποστηρίζονται από κάθε γλώσσα προγραμματισμού. Μπορούμε να ορίσουμε τον πίνακα ως μια δομή που περιέχει στοιχεία του ίδιου τύπου (δηλαδή ακέραιους, πραγματικούς κ.λπ). Η δήλωση των στοιχείων ενός πίνακα και η μέθοδος αναφοράς τους εξαρτάται από τη συγκεκριμένη γλώσσα υψηλού επιπέδου που χρησιμοποιείται. ‘Όμως, γενικά η αναφορά στα στοιχεία ενός πίνακα γίνεται με τη χρήση του συμβολικού ονόματος του πίνακα ακολουθούμενου από την τιμή ενός ή περισσότερων δεικτών (indexes) σε παρένθεση ή αγκύλη.
Άρα, αν οι μαθητές ρωτήσουν και στην ψευδογλώσσα τι ισχύει; (γιατί είναι εμφανές ότι η παράθεση αναφέρεται στον προγραμματισμό) τότε ανάλογα με τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας θα τους απαντήσουμε... πιθανώς
1. Το βιβλίο δεν παίρνει θέση οπότε δεν θα σας εξετάσουν σε κάτι τέτοιο (κατά την γνώμη μου καλώς δεν παίρνει θέση το βιβλίο, αφού υλοποιεί αλγόριθμους με ψευδογλώσσα). Το περσινό θέμα αποτέλεσε ένα επιστημονικό άλμα.
ή
2. Στην ΓΛΩΣΣΑ ισχύει αυτό. Άρα το ίδιο και στην ψευδογλώσσα (κατά την γνώμη μου κακώς γιατί έτσι οι μαθητές χάνουν την ευκαιρία να μάθουν ότι άλλο ΓΛΩΣΣΑ και άλλο ψευδογλώσσα με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται την διαφορά μεταξύ προγραμματιστικού περιβάλλοντος και ψευδογλώσσας)
Η συζήτηση είναι όντως εκτός θέματος. Το θέμα έχει όντως απασχολήσει το forum χωρίς τελικά να βγει συμπέρασμα. Ο καθένας υποστήριξε και τελικά κράτησε την άποψή του. Όμως, τελικά ΤΙ διδάσκουμε; Ο καθένας την άποψή του;
ΥΓ1: Καλό θα ήταν να μεταφερθεί η συζήτηση.
ΥΓ2: Να δούμε τις εκφωνήσεις που θα οδηγήσουν στη λύση με τα παραδείγματα της "τεκμηρίωσης";
Θα θεωρούσα σαν τεκμηρίωση τα 2 παρακάτω παραδείγματα
Από τη στιγμή που οι πίνακες είναι στατικοί, θα ήθελα να ήξερα το μέγεθος που έχουν
και σε ποιο ακριβώς σημείο του αλγορίθμου δημιουργούνται