Σας γράφω και εγώ τι κάναμε στο δικό μου σχολείο, γιατί είμαι πολύ ευχαριστημένη από τις επιλογές μας. Πέρισυ τέτοια εποχή είχαμε 2 εργαστήρια: ένα πολύ παλιό (366 ΜHz, 8 GB σκληρό, 64 ΜΒ RAM) και ένα αρχαίο (133 ΜHz, 16 ΜΒ Ram,...) Έγιναν τα εξής:
Για το 1ο εργαστήριο πήραμε ένα switch 16 port gigabit περίπου 180 ευρώ και ένα server γύρω στα 400 ευρώ (intel core 2 quad, 2.66 GHz, 4 GB ram, μητρική με ενσωματωμένη gigabit κάρτα δικτύου).
Aντικατέστησα όλες τις κάρτες δικτύου με gigabit κάρτες περίπου 7 € η καθεμιά και βρήκα από γνωστούς κτλ. μνήμες ώστε όλα τα μηχανήματα να έχουν 128-256 ΜΒ RAM. Έστησα ubuntu 10.04 και δουλεύουν σαν thin clients πολύ καλά.
Για το 2ο εργαστήριο πάλι πήραμε gigabit switch, κρατήσαμε τις παλιές οθόνες CRT και αντικαταστήσαμε τις κεντρικές μονάδες με κόστος 200-250 ευρώ την καθεμιά (πάλι κοίταξα να έχουν gigabit κάρτα δικτύου στη μητρική). Έστησα ubuntu 10.04 και δουλεύουν σαν fat clients.
Νομίζω ότι gigabit switch είναι τελείως απαραίτητο, όπως και gigabit κάρτες δικτύου. Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχει ο server δύο κάρτες δικτύου.