Δεν θα διαφωνήσω με κανέναν από τους δύο (itt & evry) για το θέμα του διαχωρισμού της θεωρητικής επιστήμης από την εφαρμοσμένη (μηχανικός) γιατί στην Ελλάδα οι δύο αυτοί τομείς επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό, ειδικά στην επιστήμη της Πληροφορικής.
Ακριβώς. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι ο διαχωρισμός που περιγράφεις δεν υφίσταται σε ελληνικά ΑΕΙ. Στις αγγλοσαξωνικές χώρες που δεν τους ενδιαφέρει να βγάλουν επιστήμονες που να γνωρίζουν όλο το εύρος της επιστήμης, αλλά εξειδικευμένους μηχανικούς που να απορροφηθούν άμεσα στην αγορά εργασίας και επίσης τους αρέσουν και οι πιασιάρικοι τίτλοι αυτό που λες ισχύει. Μπορεί κάποιος να βγάλει ένα τμήμα Computer Engineering (από τα λίγα που υπάρχουν) χωρίς να έχει ιδέα από θεωρητική πληροφορική. Αυτά όμως δεν είναι σοβαρά πανεπιστήμια αλλά σουπερ μαρκετ πιστοποιητικών κατάρτισης.
Η πληροφορικη είναι μια επιστήμη και έχει θεωρητικό και εφαρμοσμένο κομμάτι. Όλες οι σχολές πανεπιστημιακές ή πολυτεχνικές έχουν τομέα/ροή θεωρητικής πληροφορικής ή εφαρμογών. Το ένα δεν έχει νόημα χωρίς το άλλο. Αν δεν ξέρεις τη θεωρία δεν είσαι επιστήμονας. Οι εφαρμογές πάλι είναι συνέπεια της θεωρίας.
αναγκάζομαι να παραθέσω λήμμα από τη wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_scienceΕκτός από τον ορισμό στους τομείς της επιστήμης έχει και έναν τομέα που λέγεται:
Computer architecture and engineeringΑυτό που θα έπρεπε να ισχύει και αυτό που θεωρώ ότι θα πρέπει να πληροφορούμε κάθε μελλοντικό φοιτητή του χώρου είναι ότι η επιστήμη υπολογιστών έχει τον στενό ορισμό της θεωρητικής πληροφορικής και της μαθηματικής της βάσης,
επέτρεψέ με να σου πω ότι κάνεις λάθος επειδή τυγχάνει να έχω περάσει από 2 τμήματα πληροφορικής (ΕΚΠΑ και ΟΠΑ), η πληροφορική τα περικλείει όλα αυτά. Δεν υπάρχουν απόφοιτοι σχολών πληροφορικής που ασχολούνται με hardware, ή είναι μηχανικοί λογισμικού ή εργάζονται σε εταιρίες όπως intel, fujitsu ως μηχανικοί υπολογιστών, ή στις τηλεπικοινωνίες?
Στον βαθμό που το υλικό αυτό είναι ηλεκτρονικής φύσης, η μηχανική υπολογιστών μελετάται και από την ηλεκτρονική μηχανική.
Να υποθέσω ότι είσαι ηλεκτρονικός μηχανικός? για αυτό έχεις αυτήν την οπτική περί πληροφορικής, εφαρμογών και θεωρίας?
Σχετικά με τα προγράμματα σπουδών σπουδών που αναφέρεις evry θα σε παραπέμψω σε αυτά του ΕΚΠΑ - Πληροφορικής & Τηλ/νιών και του Πανεπιστημίων Πατρών - Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής.
Δύο από τα παλαιότερα και σαφώς πιο αναγνωρισμένα τμήματα σπουδών στην επιστήμη της Πληροφορικής. Μπορείς να δεις ότι στα δύο πρώτα έτη σπουδών (που θεωρούνται και εισαγωγικά) στον μεν ΕΚΠΑ ο φοιτητής έχει την εβδομάδα 13 ώρες εργαστήρια στο δε Πανεπιστήμιο Πατρών έχει 28 ώρες, δηλαδή πάνω από τις διπλάσιες. Μήπως αυτό είναι ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό δείγμα εφαρμογής της επιστήμης;
όχι δεν είναι σε καμία περίπτωση. Είναι δείγμα εμβάθυνσης της μιας σχολής σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης.
Ουσιαστικά οι σχολές αυτές κάνουν τα ίδια μαθήματα. Το ότι εμβαθύνουν σε κάποια με περισσότερα εργαστήρια δε σημαίνει ότι κάνουν διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών ή άλλη επιστήμη. Κάθε σχολή εμβαθύνει σε κάποιους τομείς του προγράμματος σπουδών.
Η διαφορά στο αντικείμενο φαίνεται αν υπάρχει διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών ή πολύ διαφορετικά μαθήματα.
Η θεωρητική πληροφορικη για παράδειγμα στο τμήμα πληροφορικής του ΕΚΠΑ είναι ένας τομέας μόνο, και έχει και τομέα εφαρμογών και τομέα επεξεργασίας σήματος ενώ π.χ. άλλα τμήματα πληροφορικής δεν έχουν.
Αντιγράφω από το πρόγραμμα σπουδών του ΕΚΠΑ
Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ σε 8 εξάμηνα καλύπτει σε βάθος τα βασικά γνωστικά πεδία:
της Επιστήμης των Υπολογιστών (Computer Science)
της Μηχανικής των Υπολογιστών (Computer Engineering), και
των ΤηλεπικοινωνιώνΑν θέλεις ρίξε μια ματιά στα μαθήματα του τομέα επεξεργασίας σήματος και θα δεις μαθήματα όπως: Σχεδίαση Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων, Ηλεκτρομαγνητικά Κύματα - Κεραίες, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών ΙΙ,
Αγαπητέ evry αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ψηφισμένος νόμος του κράτους που να μιλά για εξίσωση του διπλώματος μιας 5ετούς πολυτεχνικής σχολής με Masters.
Ακριβώς. Άρα αυτό που είπες για τα Μάστερ στα πολυτεχνεία δεν ισχύει. Το αν στο μέλλον θα ισχύσει μένει να το δούμε.
Αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν γίνεται να παίρνεις master που είναι μέρος προπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο.
Άλλα χαίρομαι που κάνεις τη διάκριση μεταξύ Meng και Master εξειδίκευσης. πολύ εύστοχο εκ μέρους σου. Όμως για να γίνει αυτό στη χώρα μας πρέπει να διαχωριστούν τα διάφορα επίπεδα μεταπτυχιακών, π.χ. είτε έχεις κάνει conversion MSc είτε Advanved είναι ένα και το αυτό. (μιλάω για το δημόσιο όχι για τον ιδιωτικό τομέα)
Αυτό για τον οργανισμό ιδρύματος που λες το γνωρίζω, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, μένει να το δούμε.
Επίσης η κάθε σχολή μπορεί να δίνει ότι βεβαίωση θέλει. Το θέμα είναι αν αυτή σημαίνει κάτι επαγγελματικά ή ακαδημαικά.
Όσον αφορά το Μαστερ νομίζω ότι η έννοια αυτού του πτυχίου είναι πως πλέον πας σε άλλο επίπεδο και εξειδικεύεσαι και κάνεις και λίγο έρευνα. Η δικαιολογία ότι στο πολυτεχνείο κάνεις διπλωματική άρα έχεις μαστερ δεν ισχύει γιατί αυτό ουσιαστικά είναι πτυχιακή που έχει βαπτιστεί διπλωματική.
Το ότι κάνουν ένα χρόνο παραπάνω άρα δικαιούνται μαστερ δεν είναι σοβαρό επιχείρημα γιατί αν το πάμε έτσι ένας που έχει 2 πτυχία πρέπει να έχει 3-4 μαστερ και αυτός που τελειώνει ιατρική πρέπει να έχει 2 μαστερ.
Ο μόνος τρόπος που μπορεί κατά τη γνώμη μου να παίρνει κάποιος μαστερ σε πολυτεχνείο είναι να σπάσει το πτυχίο σε 2 κύκλους ένα 4ετη ή ακόμα και 3ετή όπως στο εξωτερικό που θα παίρνουν το BEng και μετά θα ακολουθεί και το Meng. Αυτό όμως φέρνει μεγάλες αλλαγές και θίγει πολλές ομάδες συμφερόντων. Για αυτό είπα ότι δεν είναι απλό.
Τες πα
αυτά τα ολίγα
συγγνώμη για το σύντομο μήνυμα
