Από την Παρασκευή έχει γίνει κυριολεκτικά σφαγή. Θα ήθελα λοιπόν να πω ότι οι απόψεις των περισσότερων είναι σωστές. Και θα ήθελα να τονίσω ότι όλοι ξέρουμε τι είναι αλγόριθμος και τι είναι πρόγραμμα.
Που είναι λοιπόν η διαφωνία;
Η διαφωνία μεταξύ μας είναι η οπτική γωνία που βλέπει κανείς τα πράγματα.
1) Αυτοί που λένε ότι οι πίνακες δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούνται , ανάμεσα τους και εγώ, στηρίζονται στο βιβλίο. Διαβάζω, χωρίς να έχω προλάβει να τα διαβάσω όλα, ότι δεν καταθέτουμε επιχειρήματα. Εγώ σαν επιστήμονας μπορεί να λέω ότι θέλω, και μπορώ να πω ότι συμφωνώ με τα περισσότερα επιχειρήματα των υπολοίπων συναδέλφων. Αλλά ο ρόλος μου είναι, αυτή την στιγμή, να είμαι καθηγητής Πληροφορικής και αυτό προσπαθώ να κάνω. Αν υπάρχουν προβλήματα στο βιβλίο θα έπρεπε να τα είχα εντοπίσει πιο μπροστά και να κάνω αγώνα να τα αλλάξω. Οι περισσότεροι που κατηγορήθηκαν και από ορισμένους υβρίστηκαν έχουν κάνει έναν τέτοιο αγώνα (εγώ δεν είμαι ανάμεσα τους).
2) Αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι σωστό να χρησιμοποιηθούν πίνακες στηρίζονται στην εκφώνηση που ζητάει αλγόριθμο (ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι ΓΛΩΣΣΑ ή ψευδογλώσσα). Από επιστημονικής άποψης έχουν δίκιο και είπα προηγούμενως ότι συμφωνώ στα περισσότερα. Θα ήθελα όμως να καταθέσω έναν αλγόριθμο, σωστό από επιστημονικής απόψεως, για το θέμα Γ που απλά χρησιμοποεί ελεύθερο κείμενο για την αναπαράσταση του.
Αλγόριθμος Θέμα_Γ
1) Διάβασε το ρεκόρ αγώνων
2) Επανάλαβε το βήμα 1 όσο το ρεκόρ αγώνων είναι θετικό και μικρότερο των 10 μέτρων.
3) Διάβασε το συνολικό αριθμό των αγωνιζόμενων.
4) Για κάθε αγωνιζόμενο διάβασε το όνομα του και την επίδοση του σε μέτρα με την σειρά που αγωνίστηκε ( Ο πρώτος αθλητής που θα διαβάσει είναι ο περσινός πρωταθλητής ).
5) Εμφάνισε το όνομα του αθλητή με τη χειρότερη επίδοση (Σημείωση : στο βήμα αυτό δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι άλλο αφού υπάρχουν πολλές γλώσσες που μας παρέχουν έτοιμη συνάρτηση).
6) Για κάθε αθλητή εμφάνισε το όνομα του αν έχει καταρρίψει το ρεκόρ αγώνων.
7) Αν δεν υπάρχουν τέτοιοι αθλητές τότε μέτρησε τους αθλητές που πλησίασαν το ρεκόρ αγώνων σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 50 εκατοστών και εμφάνισε τον αριθμό αυτό.
8) Ταξινόμησε τους αθλητές ως προς την επίδοση τους και εμφάνισε την θέση του περσινού πρωταθλητή
.[/b]
Πιθανόν να έκανα κάποιο λάθος αλλά ο στόχος μου είναι να δείξω την λογική επίλυσης.
ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΥΣΗ ΩΣ ΣΩΣΤΗ;
Συμπερασματικά :
Η άποψη μου είναι ότι δεν υπάρχει κόντρα στο επιστημονικό κομμάτι γιατί στην ουσία όλοι συμφωνούμε.
Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν υποστηρίζουμε κάτι αυτό το κάνουμε ως καθηγητές Πληροφορικής και συνεπώς έχει συνέπεια στην διδασκαλία τους μαθήματος.
Προτείνω λοιπόν την κατάργηση του αλγορίθμου ως εξεταστεά ύλη και την υλοποίηση όλων των ερωτημάτων στην ΓΛΩΣΣΑ.
ΤΕΛΟΣ, και συγγνώμη για την μεγάλη απάντηση, πιστεύω και ελπίζω ότι ΟΛΟΙ μαζί μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και πιο δημιουργικά πράγματα για το μάθημα που υπηρετούμε.