Δεν είναι σωστό να λέμε «Είναι αλγόριθμος και όχι πρόγραμμα» γιατί και το πρόγραμμα είναι και αυτό αλγόριθμος, όπως και το διάγραμμα ροής, όπως και η φυσική γλώσσα κατά βήματα και το ελεύθερο κείμενο. Η μορφή αναπαράστασης αλλάζει.
Τώρα στο θέμα της χρήσης πίνακα στο θέμα Γ.
Ο λόγος που στο μάθημα υπάρχει και η ΓΛΩΣΣΑ εκτός από την ψευδογλώσσα είναι για να δει ο μαθητής ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και δεν μπορεί ο μαθητής να λύνει προβλήματα σε αφηρημένες δομές δεδομένων. Δεν μπορεί ο μαθητής να θεωρεί ότι ο πίνακας έχει μέγεθος όσο χρειάζεται και ταυτόχρονα να είναι στατική δομή δεδομένων. Αν δεν υπήρχε η ΓΛΩΣΣΑ ο μαθητής θα έδινε λύσεις που δεν μπορούν να μεταφερθούν σε πραγματικές γλώσσες προγραμματισμού εκτός από εκείνες που υποστηρίζουν δυναμικούς πίνακες. Αλλά για το μάθημα περιοριζόμαστε σε στατικούς.
Αν και όλοι μου οι μαθητές το έλυσαν με πίνακα, μιλώντας αντικειμενικά,
η χρήση πίνακα είναι λάθος. Είναι θετικό ότι έσπασε το στερεότυπο που θέλει πίνακα 2 διαστάσεων στο θέμα 4. Καλό είναι τα θέματα να είναι απρόβλεπτα. Το προβλέψιμο είναι αυτό που θέλει ο παπαγάλος.
Είναι επίσης απόλυτα θετικό το ότι
δεν έπεσε παπαγαλίστικη θεωρία μέσα από το βιβλίο. Κάποιοι μαθητές μου μου είπαν ότι διάφορα παπαγαλάκια ήταν σκασμένα έξω από το εξεταστικό κέντρο. Αυτό είναι ευχάριστο
Το μόνο θέμα για το οποίο έχω ένσταση είναι το Α4 στο οποίο σαρώνεις κατά γραμμή και βγάζεις άθροισμα κατά στήλη. Κανείς δεν το κάνει έτσι. Όταν βγάζεις άθροισμα στήλης σαρώνεις κατά στήλη. Το μόνο επιχείρημα που έχει κάποιος υπέρ αυτού του θέματος είναι ότι υπάρχει αυτούσιο μέσα στο βιβλίο στη σελίδα 58.
Και αυτό είναι ακριβώς το σημείο που με χαλάει. Το ότι μπήκε επειδή είναι μέσα στο βιβλίο. Πάνω που είμαι έτοιμος να πω ότι δεν ενθαρρύνουμε την κατά γράμμα ανάγνωση του βιβλίου, ξαφνικά βλέπω πάλι μπροστά μου κομμάτι από μέσα. Τυπικά η επιτροπή είναι εντάξει. Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα. Αλλά επί της ουσίας υπάρχει
μια λανθασμένη νοοτροπία εδώ. Πρέπει να ξεριζωθεί η νοοτροπία που θέλει να επικαλούμαστε αυτολεξεί αποσπάσματα του βιβλίου. Ωστόσο για να είμαστε δίκαιοι, έβγαινε σαν άσκηση μόνο με κατανόηση ενώ ο παπαγάλος μάλλον αυτό δε θα το διάβαζε.
Όμως αν δεν ήταν αυτό το κομμάτι κώδικα μέσα στο βιβλίο, δε θα έπεφτε αυτό το θέμα. Αυτός είναι και ο λόγος για το σχόλιό μου.
Περιμένουμε το αν και πόσο θα κοπεί στο θέμα 3 για τη χρήση πίνακα. Όποιος έχει κάτι συγκεκριμένο και έγκυρο ας το πει.